Naponta 8 millió, igen, jól látjátok, 8 millió pizzát készítenek és fogyasztanak Olaszország területén.
Számszerűsítve ez:
330 ezer pizzát óránként,
5 ezret percenként,
92 pizzát másodpercenként.
Óriási üzlet, ami évente 30 milliárd eurót hoz a konyhára.
Ha pizzáról van szó, az nem ismeri a gazdasági válság fogalmát.
A pizza kialakulásának rövid története
A pizza szó a latin „picea” (összegyúr) szóból ered.
Első megjelenése az i.e. időkre tehető és a dél-itáliai görög kolóniákhoz köthető.
Például Pompeiben a régészek feltárták a mai, modern pizza kemencék elődjét.
A középkorban, 997-ben jelent meg először a pizza szó.
Akkoriban a pizza egészen másképpen nézett ki. Az úgynevezett fehér pizzát zsírral vagy tejföllel kenték be és erre tették a feltétet. Ez inkább a mai lángoskenyérhez hasonlított.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Esposito nevéhez kötik, aki 1780-ban sütötte meg az első, a mai értelemben vett pizzáját.
1830-ig utcai árusok árulták, majd megnyílt az első pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még ma is működik Nápolyban.
Az 1950-es években olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét, ezután vált a pizza világhírű étellé.
A pizza amerikai térhódítása az 1953-as The Caddy című filmben szerepel először.
„In Napoli where love is king
When boy meets girl, here’s what they say:
When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore.” 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=1TWhFmCRdoU
Sőt, azt tudtátok, hogy a világ első pizza múzeuma is New Yorkban nyílt meg?
Egy ideiglenes múzeumról beszélünk, ami két éve október 13-28 között várta a pizzaimádó látogatókat.
Egészséges vagy egészségtelen étel-e a pizza?
Az orvosok és a dietetikusok szerint egészséges étel, mert egészséges alapanyagokból készül, melyek könnyen emészthetők és megfelelnek a mediterrán étrend előírásainak. A paradicsom, mint fő alapanyaga, késlelteti a sejtek öregedését.
Milyennek kell lennie egy igazi pizzának?
Méretét illetően kb. 3 mm belső vastagsággal rendelkezik, átmérője kb. 35 cm.
A margherita pizza hozzávetőleg 700-800 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor egy marinara pizza csak 500 kalóriát.
Egy magára adó pizzeria bezár, ha elfogyott az előző nap begyúrt pizzatésztája. Azt mondják, a pizzatésztának legalább egy fél napot állnia, pihennie kell a sütés előtt.
Melyik az olaszok kedvenc pizzája?
A statisztikák szerint az olaszok 80%-nak a kedvenc pizzája a margherita, a pizzák királynője.
A történetéről az a hiedelem járja, hogy 1889 júniusában, az olasz királynő (Margit = Margherita) nápolyi látogatása tiszteletére készítette Raffaela Esposito, egy nápolyi szakács, akinek a nevéhez fűződik a mai értelemben vett pizza elkészítése. Mivel akkoriban a pizzát még csak Nápoly városában ismerték, ezzel az étellel kedveskedett a királynőnek. A feltétekkel (bazsalikom: zöld, mozzarella: fehér, paradicsom: piros) az olasz zászló színeibe öltöztette a pizzát.
A pizzát tisztelete jeléül a királynőről nevezte el.
Ugyanakkor létezik egy másik verziója is a Margherita pizza kialakulásának, eszerint úgy tűnik, hogy ez a pizza valamikor 1796 és 1810 között született. Emanuele Rocco filológus kutatásai során rábukkant egy írásra, melyben a szokástól eltérő pizzafeltét kombinációkról van szó: bazsalikom, paradicsom és vékonyra szeletelt mozzarella.
A többi helyezést illetően ugyanakkor óriási a különbség észak és dél ízlése és preferenciája között.
Északon a legjobban a gombás-sonkás pizzát szeretik, ezt követi a gorgonzolás és szalámis pizza, majd a pizza capricciosa.
Délen a bivaly mozzarellás pizza kedvenc, ezt követi a marinara, majd a tonhalas-hagymás pizza.
2017-ben az Unesco a nápolyi pizzakészítést felvette a kulturális szellemi örökségek listájára.
Dilemmák a pizza körül
Magas vagy alacsony, lágy vagy jól átsütött, szeletelt vagy egyben, elektromos vagy fatüzelésű kemencében készüljön-e?
Fatüzelésű esetén kevesebb zsiradékkal is megsül a pizza.
Az elektromos sütőben szárazabb lesz a pizza
Az olaszok többsége a fatüzelésű kemencét preferálja.
Egy olasz számára a pizza csak sós lehet, az ananászos vagy csokis pizzát például soha nem ennék meg.
Óvatosan az égett szélekkel, rákkeltő lehet!
A hozzáértők azt mondják, a „volo”, a pizza röptetése az egyik titka a tökéletes pizzának, ami során a felesleges liszt távozik a pizzatésztából.
Egy akrobatikus pizzaiolo:
Néhány érdekességről, pizzarekordokról ide kattintva lehet olvasni.
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
farina | liszt |
lievito | élesztő |
forno a legna | fatüzelésű kemence |
cucina napoletana | nápolyi konyha |
pomodoro | paradicsom |
basilico | bazsalikom |
impasto | tészta |
all’estero | külföldön |
derivazione | származtatás |
derivare | származni |