pizzelle3

Pizzelle, az olasz roppanós goffri

Mára egy elvileg karácsonyi sütemény receptjét és történetét hoztam el nektek, ami nem más, mint a pizzelle, de több régióban, például  Calabriában a karneváli időszak és húsvét között készítik és fogyasztják.

A gofrihoz hasonlító édességnek, amit egy speciális öntöttvas-lemez sütőben kell elkészíteni, különböző nevei vannak. Attól függően, hogy az ország mely részén készítik, az alábbi módokon hívhatják: neole, pizzelle, nuvole vagy cancelle.

A római korban crustule volt a sütemény neve.
A hozzávalók természetes, egyszerű alapanyagok (liszt, tej, tojás, cukor, aroma), a sütemény formája – ahogyan a neve is, régióról régióra változik.
Létezik goffrihoz hasonló magas tésztájú, vagy egészen vékony tésztájú, kerek, négyszögletes vagy szív alakú pizzelle is.

A pizzelle története

Az 1800-as években Giuseppe Tassini, olasz történész írt a süteményről a “Curiosità Veneziane – Ovvero: Origini delle denominazioni stradali di Venezia” című remekművében. Inferriate vagy scalette néven említette a süteményt, mivel kinézete hasonlít a rácsos ablakokra vagy a létrára.

Csak az 1700-as években jelentek meg az egynyelű, speciális öntöttvasból készült pizzele-sütők.
A tehetős családok a kováccsal olyan sütőalkalmasságot készíttettek, ahol a minta mellett a család szignója is szerepelt, ezeket „lu ferre”-nek hívták. Hagyomány volt, hogy az ara a leendő férjének egy „lu ferre”-t ajándékozott.

Akkoriban az ünnepek süteményeként tartották számon a pizzellét. A húsvét hetében vagy a település védőszentjének a tiszteletére készítették el.
A pizzelle Abruzzóból származik, de Lazióba és Molisében is igen elterjedt. Ez utóbbiban a 60-as évek végéig lagzisütiként volt ismert.

A pizzelle elkészítése

Hozzávalók:
3 db tojás
3 ek extra szűz olívaolaj
18, 5 dkg liszt
3 ek cukor
egy csipetnyi fahéj
1 bio citrom reszelt héja
egy csipet sót
fahéj (opcionális)

Elkészítése
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a szitált lisztet, egy csipet sót, a cukrot és az aromákat kézzel vagy elektromos habverővel. Apránként adjuk hozzá az olajat. A kapott tészta sűrű és homogén, nem túl folyékony. Hagyjuk a tésztát fél órát pihenni.
Akár kézi, akár gépi pizzellesütőt használunk, olajjal kenjük meg a sütőfelületet, és alaposan, a sütemény mindkét oldalát süssük át aranyszínűre.
Natúr, porcukorral, lekvárral, mézzel, nutellával fogyasztható.

Buon appetito! 🙂

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!