Sárkányház, Piercing ház, A polenta szelet – ezeket az épületeket feltétlenül látnod kell Torinóban

2019-06-25
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , , ,
0

Torino gyönyörű, élhető város egyedi múzeumokkal, terekkel és palotákkal. A különleges épületei közül hoztam egy válogatást. 

Casa Scaccabarozzi, azaz a szelet polenta

Az épület valódi neve Casa Scaccabarozzi, de minden torinói csak a szelet polentának becézi furcsa alakja és jellegzetes sárga színe miatt.
Alessandro Antonelli tervezte, az ő nevéhez fűződik Torino jelképének, a Mole Antonellianának is a tervezése.
A ház tulajdonképpen egy fogadást követően épült meg, amit az építész felesége, Francesca Scaccabaruzzi után nevezett el.

A furcsa épület belső, legszűkebb oldala nem photoshoppolt, ténylegesen mindösszesen 54 cm széles. A maximális helykihasználás miatt ide, az épület legszűkebb részébe tervezte a kéményt.
Az építkezés 1840-ben kezdődött, az utolsó 3 szintet 1881-ben fejezték be. Antonelli, hogy bizonyítsa, a ház igenis biztonságos, néhány éven át itt élt a feleségével.
Az épület pontos címe: via Giulia di Barolo, 9  – 10124 Torino

Baci rubati, azaz a piercing-ház

Torino belvárosában található a Baci rubati, de mindenki által csak a piercing-ház néven emlegetett épület.
A piercinget a ház falára eredetileg modern művészeti alkotásként, átmeneti jelleggel tervezte 1991-ben Corradi Levi építész a Cliostraat művészcsoporttal együttműködésben.
Ugyanakkor a torinóiaknak annyira megtetszett a piercinggel felruházott, csodálatos épület, ami a piazza Castello mellett található, hogy a piercing marad örökre.
A piercing az épület 4. emeletét díszíti. Ha jobban megfigyeljük, az egyik oldalán piros, a másik oldalán pedig kék „vércseppek” díszítik a házfalat.
Az épület pontos címe: via Palazzo di Città, 19 – 10122 Torino

Casa della Vittoria, azaz a Sárkányház

Ezt a csodálatos palotát az I. világháború győzelme apropóján Gottardo Gussoni építész tervezte, Cavaliere del Lavoro Giovanbattista Carrera megbízásával. Innen ered tehát az épület eredeti neve.
A Sárkányház 5 emeletes, gazdagon díszített impozáns palota, ami a századforduló akkoriban nagyon divatos két építészeti stílusjegyeit ötvözi, azaz a neogótikus francia és a liberty stílust.
A csodálatos bejárati ajtó, a belső átrium és a lépcső, a domború torony és a felső emeleti erkélyek korlátai francia neogótikus stílusban épültek. Néhány részlet, mint például az ablakok, liberty stílusban épültek.

Figyelemre méltó az a sok részlet, ami gazdagítja és díszíti ezt a gyönyörű épületet, mint például a nagy bejárati ajtó oldalán található két szárnyas sárkány. A sárkány témája több helyen is látható mind a házon kívül, mind a házon belül, ezért is nevezik a helyiek Sárkányháznak ezt a varázslatos épületet.
Az épület pontos címe: corso Francia, 23, Torino

Forráskép megtekintése
Forráskép megtekintése

Elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi, olasz nyelvű videót, amiben a liberty stílusban épült, torinói épületekről tudhatunk meg sok-sok érdekességet:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

fetta di polenta polenta szelet
progettare tervezni
sottile véony
marchese márki
arte moderna modern művészet
architetto építész
drago sárkány
quartiere residenziale lakónegyed
dettaglio részlet
atrio előcsarnok

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük