Szent Lucia, a szemfájósok védőszentje

2020-12-13
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A karácsonyi várakozás időszaka tele van számos népi hiedelemmel. Az egyik legkülönlegesebb dátum december 13, Luca napja.
A Gergely-naptár XVI. századi bevezetése előtt december 13-ra esett az év leghosszabb éjszakája.
Lucia (magyarul Luca) a latin lux, fény szóból származik.

A néphit kétféle Luciát ismer: a jóságosat és a boszorkányosat.  Nálunk ez utóbbiról ismert Luca, gondoljunk csak a Luca-napi szokásokra, addig Olaszországban a jóságos Luciához kapcsolódnak a népi hagyományok.

Forráskép megtekintése
Kép forrása:biografieonline.it

Története
Szent Lucia 283-ban született  Szicília szigetén, Siracusában egy jómódú, nemesi családban.  A legenda szerint  elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához Cataniába, hogy annak a közbenjárását kérjék az édesanyja gyógyulása érdekében. Az édesanyja csodával határos módon teljesen felépült,  Lucia álmában pedig megjelent Szent Ágota,  aki elmondta a lánynak, hogy a saját hitével is meg tudta volna gyógyítani anyját. 

Luciának azt ígérte, hogy szüzessége és szeretete jutalmaként Isten nagy dicsőségben fogja részesíteni Siracusa városát, hasonlóképpen, mint ahogy Catania városa is dicsőséget szerzett Ágota vértanúsága által.

Az álmot követően Lucia arra  kérte meggyógyult édesanyját, hogy ne adják férjhez, mert ő immár örökre Jézus Krisztus jegyesének tekinti magát. Tetemes hozományát a szegényekre fordította.

Az elhagyott vőlegénye nem tudott belenyugodni Lucia döntésébe, és abba sem, hogy a lány hozományától is elesett, így keresztény hite miatt bosszúból feljelentette a lányt  Pascasius fejedelemnél. A fejedelem mindent megtett annak érdekében, hogy Luciát a pogány bálványok előtti áldozat bemutatására kényszerítse, de mindhiába. Végül kegyetlen kínzások után halálra ítélték a lányt, akinek az életét 304. december 13-án oltották ki.
Sírja fölé később bazilikát építettek.

Mivel Lucia Jézus Krisztus menyasszonyának vallotta magát, ezért házasságszerző szent, és hajadon, eladósorban lévő lányok pártfogója is.


Kép forrása: gds.it

Olaszországi Luca-napi hagyományok 

Siracusa
Szent Lucia, a város születte és egyben védőszentje is. December 13-20. között egy hétig tartó ünnepségsorozattal emlékeznek a mártírhalált halt lányra. Az ünnepségsorozatot 12-én virrasztással kezdik, a székesegyházban a tiszteletére szentmisét, a városban pedig felvonulást tartanak. Apró, szem alakú szendvicseket készítenek.


Kép forrása: libertasicilia.it

Brescia, Mantova, Cremona 
Ezekben a tartományokban elsősorban a gyerekek várják nagyon a Luca napot.
A legenda egy XVI. századi decemberre nyúlik vissza, amikor csoda történt. Brescia környékét súlyos éhínség sújtotta, de néhány cremonai név nélkül szamarakat küldött a bresciaik házai elé, a jószágok hátán pedig búzával teli zsákok voltak.  Mivel december 12-én éjszaka történt, csakis Szent Lucia műve lehetett. 🙂

A gyerekek manapság Luca nap előtt néhány nappal levelet írnak, pontosan úgy, mint a télapónak. Szent Luciának és szamarának ételt és italt készítenek ki  december 12-én este.
A jó gyerekek apró ajándékokat és édességet kapnak, a rossz gyerekek pedig szenet, ahogy január elején befana is ezzel lepi meg őket.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: 3.bp.blogspot.com

Bergamo
Santa Lucia kultusza egészen 1337-ig nyúlik vissza, amikor a városban építeni kezdték a S. Lucia Vecchia templomot. A legenda szerint a gyerekek sorba álltak, hogy a kéréseiket tartalmazó leveleket a mártírhalált halt lányt sírjába tehessék.

Napjainkban a leveleken túl a repülő csacsinak, amivel Luca érkezik, sárgarépát és szalmát tesznek ki. Lucia azoknak  az engedetlen gyerekeknek a szemébe hamut szól, akiket még ébren talál, hogy az ő érkezését titokban megleshessék.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: museodiffusobrescia.org

Verona 
Veronában is levelet írnak a gyerekek a kívánságaikkal, Luciát és a repülő szamarát étellel-itallal várják, valamint a városban tiszteletére vásárt is rendeznek, ez a mercatino di Santa Lucia (idén sajnos a világjárvány következtében elmaradt).

Forráskép megtekintése
Kép forrása: valtrompianews.it

Olaszul tanulóknak vagy a nyelvet gyakorlóknak ajánlom az  alábbi olasz nyelvű, egyszerű nyelvezetű videókat Szent Lucia életével kapcsolatban.

https://youtu.be/jjEZfgxNT_A

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

pregareimádkozni
guarigionegyógyulás, felépülés
denunciarefeljelenteni
tribunalebíróság
fede cristianakeresztény hit
rinunciare (+ a)lemondani vmiről
cristianitàkereszténység
lucefény, világosság
cenerehamu
asinoszamár

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük