Taormina, Szicília gyöngyszeme

2019-05-06
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Taormina csodálatos szépségű szicíliai kisváros, ahonnan mind a Jón-tenger irányába, mind pedig az Etnát nézve lélegzetelállító látvány tárul elénk.

Történelme
A város az ókorban görög gyarmat volt,  i. e. 400 körül alapították meg.
Taormina alapítói a naxoszi öldöklés túlélői voltak. A város alapítója, Andromakhosz gyűjtötte össze i. e. 358-ban a naxoszi túlélőket, és a Tauro lejtőjén megalapította Tauromeniont, a mai Taorminát.
A város számos háború áldozata lett, sosem volt önálló.
A temérdek gyarmatosítás, leigázás (pl. arab, görög, spanyol) során a város a mai napig magán hordozza ezeknek a jegyeit.
Az olasz egység megteremtésekor a város Garibaldi mellé állt, aki 1860-ban helyőrséget állított fel benne.

Látványosságai

Taormina és környéke páratlan természeti szépséggel rendelkező város, ahová özönlenek a turisták.
A város körül csodálatos természetvédelmi terület található.
A tenger vize kristálytiszta.
A helyiekkel beszélgetve megtudtam, hogy például Cataniával ellentétben azért nem mocskos a város, mert az idejövő turistákat megtartani és nem „elijeszteni” szeretnék. A város foglalkoztatja és fizeti a munkanélkülieket, akiknek feladatuk az utcák és közterületek tisztántartása. Így mindenki jól jár, követendő példa lehetne.
Egyébként a város szerintem túlárazott, példának okáért egy kávé 3 €-ba, egy cappuccino 4 €-ba kerül. (2019. januári árak)

Messina kapu
A történelmi városnegyedet ezen a kapun keresztül lehet megközelíteni.

Görög színház
Az első és leghíresebb taorminai látványosság, amivel találkozunk, a Messina kapun áthaladva és balra fordulva, az a görög színház. Az eredeti színház i. e. kb. 3000 évvel ezelőtt épült.
A manapság látható romok azonban már az újjáépített színház maradványai, amit a II. században, a római korban építettek újjá. Az a színház alkalmas volt gladiátorjátékok megrendezésére is.
5400 néző befogadására volt alkalmas akkoriban.
Átmérője 109 méter, ez Szicília 2. legnagyobb színháza.
Remek akusztikájának köszönhetően napjainkban is gyakran használják nyári szabadtéri színházként, ahol koncerteket és operaelőadásokat tartanak.
Ha turistaszezonon kívül keresitek fel a várost, nincs tömeg és a jegypénztárnál sincs sorban állás, valamint nincs illúzióromboló képernyő és műanyag székek hada előkészítve a következő előadáshoz. A belépőjegy idén 10 €-ba kerül.
Azt tudtátok, hogy Csontváryt is megihlette és megfestette ezt a domboldalba vájt, félköríves nézőteret?

Forrás:Wikipédia
Csontváry_Kosztka,_Tivadar_-_Ruins_of_the_Greek_Theatre_at_Taormina_-_Google_Art_Product

Corso Umberto
Taormina romantikus, kacskaringós főutcája a Messina kaputól viszi végig a látogatókat a főbb látványosságok, kávézók, éttermek, üzletek mellett. Hangulatos, igazi mediterrán hangulatú, színes kerámiákkal díszített, makulátlan tiszta utca.

Április 9. tér
Taormina pepitakövekkel kirakott főtere, ahonnan a tengerre, az alattunk elterülő városra, Giardini Naxosra és az Etnára páratlan kilátás nyílik.

Szent József templom
A városban számtalan templomot találunk, közülük talán a legimpozánsabb az Április 9. térrel szemben lévő San Giuseppe templom.

Dóm
Ez a székesegyház a középkorban épült, a corso Umberto mellett, a Catania kapu közelében található.

Taormina a fenti látványosságok mellett a kerámiakészítésről is igen híres.
A taorminai kerámiák magukon hordozzák a föld, a víz és a tűz jegyeit. Ezek a jegyek minden szicíliai ember alappillérei is.

Trinacria kerámiákkal lépten-nyomon találkozhatunk mind Taormina utcáin, mind bárhol máshol Szicíliában. Központi eleme a szicíliai zászlónak is.
Trinacria egy görög szó, jelentése: három végpont.
A kelta kultúra szerint a trinacria képviseli a test, a szellem és az elme közötti egyensúlyt.
Szimbolizálhatja a jelen, múlt és jövő hármasát is
Szimbolikus utalás lehet Szicília háromszög alakjára is.
A trinacriában látható 3 lábú élőlény feje nem másé, mint a mitológiai alakként ismert Medúzáé. A római uralom előtt az ő fejét a nap helyettesítette.

Megközelíthető
Taormina mind Messinából, mind Cataniából megközelíthető autóval, busszal és vonattal is.
A vonatjegy 8,5 €, a busz, ami a hegyre felvisz (kb. 10-15 perc alatt, egy hajtűkanyarokban gazdag szerpentinen), pedig 3 €, tehát ez a kirándulás sem a jegy árán múlhat.
Ha vonattal mentek, ne felejtsétek el felszállás előtt érvényesíteni a jegyeket!

Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, ha szeretnéd az olasz tudásodat csiszolni, kérlek, hogy látogass el erre az oldalra:
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük