coroncine_pasquali

Terítéken az olasz húsvéti kenyér

Egy egyszerű, de nagyszerű húsvéti édességet hoztam mára, amit biztosan szeretni fogtok, és amit könnyen el lehet készíteni.

A húsvéti asztal színes, vidám díszítő elemeként is funkcionálhat – már, ha marad belőle. 🙂
Calabriában például a fonott briós, a coroncina  vagy corona pasquale di brioche nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Hozzávalók  5 kenyérke elkészítéséhez: 
– 25 dkg liszt
– 5 dkg lágy vaj
– 5 dkg cukor
– 1 dkg friss sörélesztő
– 1 egész tojás
– 1 dl tej
– 1 csomag vaníliás cukor
– csipetnyi só

Díszítéshez: 
– színes cukordara, gyöngycukorka, csokidara
– 1 tojás

Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral és a vaníliás cukorral!
Adjuk hozzá az elmorzsolt élesztőt és a tojást!
Öntsük hozzá a tejet!

Majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és dolgozzuk össze a tésztát! Addig kell gyúrni, míg el nem válik a tál falától.
Ha kézzel keverjük a tésztát, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ha dagasztógéppel dolgozzuk össze, egyes fokozatban kb. 5 percig fog tartani.

A kapott tésztából gyúrjunk egy nagy golyót, amit tegyünk vissza a tálba, fedjük le konyharuhával és hagyjuk legalább 2 órát pihenni. A tészta a duplájára fog kelni.
Lisztes nyújtódeszkán dolgozzuk át a tésztát és készítsünk belőle kb. 5 dkg-os gombócokat.

Majd készítsünk a gombócokból kb. 25 cm hosszú tésztacsíkokat.
2-2 tésztacsíkot fonjunk össze, majd készítsünk belőlük koszorúkat.
Az elkészült briós koszorúkat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le konyharuhával és pihentessük egy órán keresztül.

Ezt követően kenjük be a süteményeket felvert tojássárgájával, ezt követően díszíthetjük a briósokat cukordarával, csokidarával vagy gyöngycukorral, a briósok közepébe pedig tegyünk 1-1 fertőtlenített tojást.
180 °C-os sütőben 20 percig kell sütni.

Buon appetito! 🙂

Easter in Italy | Easter, Italy and Sweet pastries

A kép forrása: Tribù Golosa

Természetesen nem csak ilyen pici briósokat/kenyérkéket lehet készíteni, hanem nagyobb, pizza átmérőjű koszorúkat is. 🙂

Trentóból származik a fonott koszorú tovább gondolt, kakaós receptje, amit olaszul már tudok számára ajánlok.

Mint a bejegyzés elején említettem, kifejezetten nagy hagyománya van ennek az édességnek Calabriában, így stílszerűen egy calabriai recept az olaszul már tudok számára: 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is ízlene ez a sütemény, vagy biztosan elkészítené, köszönöm szépen, ha megosztod ezt a bejegyzést! 🙂

brioche briós
ciotola tál
aggiungere hozzáadni
ingredienti hozzávalók
lievito di birra sörélesztő
mescolare összekeverni
filoncino di pasta tésztacsík
intrecciare fonni
uovo sbattuto felvert tojás
temperatura ambiente szobahőmérséklet

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!