coroncine_pasquali

Terítéken az olasz húsvéti kenyér

Egy egyszerű, de nagyszerű húsvéti édességet hoztam mára, amit biztosan szeretni fogtok, és amit könnyen el lehet készíteni.

A húsvéti asztal színes, vidám díszítő elemeként is funkcionálhat – már, ha marad belőle. 🙂
Calabriában például a fonott briós, a coroncina  vagy corona pasquale di brioche nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Hozzávalók  5 kenyérke elkészítéséhez: 
– 25 dkg liszt
– 5 dkg lágy vaj
– 5 dkg cukor
– 1 dkg friss sörélesztő
– 1 egész tojás
– 1 dl tej
– 1 csomag vaníliás cukor
– csipetnyi só

Díszítéshez: 
– színes cukordara, gyöngycukorka, csokidara
– 1 tojás

Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral és a vaníliás cukorral!
Adjuk hozzá az elmorzsolt élesztőt és a tojást!
Öntsük hozzá a tejet!

Majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és dolgozzuk össze a tésztát! Addig kell gyúrni, míg el nem válik a tál falától.
Ha kézzel keverjük a tésztát, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ha dagasztógéppel dolgozzuk össze, egyes fokozatban kb. 5 percig fog tartani.

A kapott tésztából gyúrjunk egy nagy golyót, amit tegyünk vissza a tálba, fedjük le konyharuhával és hagyjuk legalább 2 órát pihenni. A tészta a duplájára fog kelni.
Lisztes nyújtódeszkán dolgozzuk át a tésztát és készítsünk belőle kb. 5 dkg-os gombócokat.

Majd készítsünk a gombócokból kb. 25 cm hosszú tésztacsíkokat.
2-2 tésztacsíkot fonjunk össze, majd készítsünk belőlük koszorúkat.
Az elkészült briós koszorúkat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le konyharuhával és pihentessük egy órán keresztül.

Ezt követően kenjük be a süteményeket felvert tojássárgájával, ezt követően díszíthetjük a briósokat cukordarával, csokidarával vagy gyöngycukorral, a briósok közepébe pedig tegyünk 1-1 fertőtlenített tojást.
180 °C-os sütőben 20 percig kell sütni.

Buon appetito! 🙂

Easter in Italy | Easter, Italy and Sweet pastries

A kép forrása: Tribù Golosa

Természetesen nem csak ilyen pici briósokat/kenyérkéket lehet készíteni, hanem nagyobb, pizza átmérőjű koszorúkat is. 🙂

Trentóból származik a fonott koszorú tovább gondolt, kakaós receptje, amit olaszul már tudok számára ajánlok.

Mint a bejegyzés elején említettem, kifejezetten nagy hagyománya van ennek az édességnek Calabriában, így stílszerűen egy calabriai recept az olaszul már tudok számára: 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is ízlene ez a sütemény, vagy biztosan elkészítené, köszönöm szépen, ha megosztod ezt a bejegyzést! 🙂

brioche briós
ciotola tál
aggiungere hozzáadni
ingredienti hozzávalók
lievito di birra sörélesztő
mescolare összekeverni
filoncino di pasta tésztacsík
intrecciare fonni
uovo sbattuto felvert tojás
temperatura ambiente szobahőmérséklet

 

Facebook
Twitter
LinkedIn