Tésztapiaci körséta

2020-10-12
Olasz gasztronómia , Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , ,
0

Nincs olyan olasz háztartás, ahol ne állna csomagszám a tészta, és az is elképzelhetetlen, hogy azért kell tésztát venni, mert az elfogyott. A tészta nem fogyhat el, és a tartalékkészleteknek is mindig rendben kell lenniük, szó sem lehet  last minute beszerzésről. 🙂

Ma,  október 25-én ünnepeljük a World Pasta Dayt, a tészta világnap középpontjában a mediterrán étrend áll, ami több mint egy évtizede az UNESCO Világörökség része.

Ebből az apropóból ismerkedjünk meg régióról régióra a legfontosabb olasz tésztaféleségekkel!

A félszigeten több mint 120 tésztaüzem működik és termeli a 300-nál is többféle tésztafajtát.
A legnagyobb mennyiségben eladott tészta a spaghetti numero 5.
Az elmúlt évtizedben megduplázódott a tésztafogyasztás taljánföldön.

Hogy mikor milyen tésztát fogyasztanak, az több tényezős, például függ a régiótól, az alkalomtól, a szósztól vagy ragutól.

Nézzük régiónkénti bontásban a tésztákat, receptekkel, ezúttal mindent olasz nyelven!
Remélem, hogy kedvet kaptok egyik-másik recept elkészítéséhez! 🙂

Friuli-Venezia-Giulia: blecs
Puha búzalisztből és hajdina lisztből készült kis háromszögalakú tészták. 


Trentino-Alto Adige: ravioli
A tésztát rozslisztből készítik, majd töltik. 


Valle d’Aosta: chnolle
Kukoricalisztből készült gombócok, amit húslevesben főznek. 
Az olasz nyelvű recept ITT található.

Lombardia: pizzoccheri
Kétharmad hajdinából  és egyharmad búzalisztből készül. 


Veneto: bigoli
Durva, érdes felületű, a spagettire hasonlító hosszú tészta. 


Liguria: trofie
Elnevezése a genovai strufuggiâ (dörzsölni) szóból származik. 


Emilia-Romagna: tagliatelle
A tészta elnevezése a tagliare (vágni) szóból származik, nagyon hasonlít a mi széles metéltünkre.  


Piemonte: agnolotti
Töltött tésztaspecialitás sült húsos raguval.


Marche: cappelletti
Töltött tészta, amit húslevessel tálalnak.


Umbria: ciriola
Hosszú tészta, amit négyszögletesre vágnak, vagy úgy, mint a fettuccinét. 


Toszkána: pici
Spagettire emlékeztető, hosszú és szabálytalan alakú, kézzel készített tészta. 


Lazio: quadrucci

Egyéb, a régióhoz köthető tésztaféleségekről és receptekről ITT tudtok bővebben olvasni.

Basilicata: bucce di mandorla
Ráncos és hullámos szélű tészta, ami hasonlít a mandulahéjhoz.

Molise: cavatelli
Hosszúkás, üreges belsejű tészta.

Calabria: fileja
A tésztát egy vadon termő növény gallyaira csavarják fel, innen a különleges alakja. 


Abruzzo: spaghetti alla chitarra
Nevét annak a szerkezetnek köszönheti, amivel készítik.


Puglia: orecchiette
Középen üreges, vastag tészta.
A tészta történetéről EBBEN a magyar nyelvű bejegyzésben olvashattok, itt találtok hozzá receptet is.


Campania: paccheri
Az elnevezés a görög pas és keir szavakból származik, ami utal a tészta méretére, teljes kezet jelent.


Szardínia: gnochetti
Búzadaralisztből és vízből készült tészta. 


Szicília: anelli
A tészta alakját az afrikai nők fülbevalói ihlették. 

Buon  appetito! 🙂 

Végül egy olaszországi tésztarangsor, amit az eladott tésztamennyiség alapján készítettek:

Agnesi:
1. Eliche
2. Spaghetti
3. Mezze penne rigate

Barilla:
1. Spaghetti numero 5
2. Fusilli
3. Penne

Divella:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Rigatoni
4. Elicoidali

Granoro:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Vermicelli
4. Elicoidali
5. Rigatoni

La Molisana:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Spaghetto quadrato
5. Maccheroni

Pasta Armando:
1. Chitarra
2. Spaghetto
3. Pacchero
4. Fusillo
5. Rigatone

Pasta Coop:
1. Spaghetti grossi
2. Mezze penne rigate
3. Penne rigate

Pasta Reggia:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli

Rummo:
1. Spaghetti grossi
2. Penne rigate
3. Spaghetti
4. Fusilli
5. Mezze penne rigate

Voiello:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Mezze maniche

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos vagy érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

celebrare ünnepelni
la pasta a tészta
diffuso elterjedt
la ricetta a recept
patrimonio nazionale nemzeti örökség
la dieta mediterranea a mediterrán étrend
semola di grano duro durumbúza
carboidrati szénhidrát
proteine fehérje
punto di vista nutrizionale táplálkozási szempont

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük