Ma, október 25-én ünnepeljük a World Pasta Dayt, a tészta világnap középpontjában a mediterrán étrend áll, ami több mint egy évtizede az UNESCO Világörökség része.
Ebből az apropóból ismerkedjünk meg régióról régióra a legfontosabb olasz tésztaféleségekkel!
A félszigeten több mint 120 tésztaüzem működik és termeli a 300-nál is többféle tésztafajtát.
A legnagyobb mennyiségben eladott tészta a spaghetti numero 5.
Az elmúlt évtizedben megduplázódott a tésztafogyasztás taljánföldön.
Hogy mikor milyen tésztát fogyasztanak, az több tényezős, például függ a régiótól, az alkalomtól, a szósztól vagy ragutól.
Nézzük régiónkénti bontásban a tésztákat, receptekkel, ezúttal mindent olasz nyelven!
Remélem, hogy kedvet kaptok egyik-másik recept elkészítéséhez! 🙂
Friuli-Venezia-Giulia: blecs
Puha búzalisztből és hajdina lisztből készült kis háromszögalakú tészták.
Trentino-Alto Adige: ravioli
A tésztát rozslisztből készítik, majd töltik.
Valle d’Aosta: chnolle
Kukoricalisztből készült gombócok, amit húslevesben főznek.
Az olasz nyelvű recept ITT található.
Lombardia: pizzoccheri
Kétharmad hajdinából és egyharmad búzalisztből készül.
Veneto: bigoli
Durva, érdes felületű, a spagettire hasonlító hosszú tészta.
Liguria: trofie
Elnevezése a genovai strufuggiâ (dörzsölni) szóból származik.
Emilia-Romagna: tagliatelle
A tészta elnevezése a tagliare (vágni) szóból származik, nagyon hasonlít a mi széles metéltünkre.
Piemonte: agnolotti
Töltött tésztaspecialitás sült húsos raguval.
Marche: cappelletti
Töltött tészta, amit húslevessel tálalnak.
Umbria: ciriola
Hosszú tészta, amit négyszögletesre vágnak, vagy úgy, mint a fettuccinét.
Toszkána: pici
Spagettire emlékeztető, hosszú és szabálytalan alakú, kézzel készített tészta.
Lazio: quadrucci
Egyéb, a régióhoz köthető tésztaféleségekről és receptekről ITT tudtok bővebben olvasni.
Basilicata: bucce di mandorla
Ráncos és hullámos szélű tészta, ami hasonlít a mandulahéjhoz.
Molise: cavatelli
Hosszúkás, üreges belsejű tészta.
Calabria: fileja
A tésztát egy vadon termő növény gallyaira csavarják fel, innen a különleges alakja.
Abruzzo: spaghetti alla chitarra
Nevét annak a szerkezetnek köszönheti, amivel készítik.
Puglia: orecchiette
Középen üreges, vastag tészta.
A tészta történetéről EBBEN a magyar nyelvű bejegyzésben olvashattok, itt találtok hozzá receptet is.
Campania: paccheri
Az elnevezés a görög pas és keir szavakból származik, ami utal a tészta méretére, teljes kezet jelent.
Szardínia: gnochetti
Búzadaralisztből és vízből készült tészta.
Szicília: anelli
A tészta alakját az afrikai nők fülbevalói ihlették.
Buon appetito! 🙂
Végül egy olaszországi tésztarangsor, amit az eladott tésztamennyiség alapján készítettek:
Agnesi:
1. Eliche
2. Spaghetti
3. Mezze penne rigate
Barilla:
1. Spaghetti numero 5
2. Fusilli
3. Penne
Divella:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Rigatoni
4. Elicoidali
Granoro:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Vermicelli
4. Elicoidali
5. Rigatoni
La Molisana:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Spaghetto quadrato
5. Maccheroni
Pasta Armando:
1. Chitarra
2. Spaghetto
3. Pacchero
4. Fusillo
5. Rigatone
Pasta Coop:
1. Spaghetti grossi
2. Mezze penne rigate
3. Penne rigate
Pasta Reggia:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
Rummo:
1. Spaghetti grossi
2. Penne rigate
3. Spaghetti
4. Fusilli
5. Mezze penne rigate
Voiello:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Mezze maniche
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos vagy érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂
celebrare | ünnepelni |
la pasta | a tészta |
diffuso | elterjedt |
la ricetta | a recept |
patrimonio nazionale | nemzeti örökség |
la dieta mediterranea | a mediterrán étrend |
semola di grano duro | durumbúza |
carboidrati | szénhidrát |
proteine | fehérje |
punto di vista nutrizionale | táplálkozási szempont |