skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Tésztapiaci Körséta

Tésztapiaci körséta

Nincs olyan olasz háztartás, ahol ne állna csomagszám a tészta, és az is elképzelhetetlen, hogy azért kell tésztát venni, mert az elfogyott. A tészta nem fogyhat el, és a tartalékkészleteknek is mindig rendben kell lenniük, szó sem lehet JIT (just in time) beszerzésről. 🙂

A félszigeten több mint 120 tésztaüzem működik és termeli a 300-nál is többféle tésztafajtát.
A legnagyobb mennyiségben eladott tészta a spaghetti numero 5.
Az elmúlt évtizedben megduplázódott a tésztafogyasztás taljánföldön.

Hogy mikor milyen tésztát fogyasztanak, az több tényezős, például függ a régiótól, az alkalomtól, a szósztól vagy ragutól.

Nézzük régiónkénti bontásban a tésztákat, receptekkel, ezútttal mindent olasz nyelven!
Remélem, hogy kedvet kaptok egyik-másik recept elkészítéséhez! 🙂

Friuli-Venezia-Giulia: blecs
Puha búzalisztből és hajdina lisztből készült kis háromszögalakú tészták. 


Trentino-Alto Adige: ravioli
A tésztát rozslisztből készítik, majd töltik. 


Valle d’Aosta: chnolle
Kukoricalisztből készült gombócok, amit húslevesben főznek. 
https://www.buttalapasta.it/s/cucina-valdostana/

Lombardia: pizzoccheri
Kétharmad hajdina  és egyharmad búzalisztből készül. 


Veneto: bigoli
Durva, érdes felületű, a spagettire hasonlító hosszú tészta. 


Liguria: trofie
Elnevezése a genovai strufuggiâ (dörzsölni) szóból származik. 


Emilia-Romagna: tagliatelle
A tészta elnevezése a tagliare (vágni) szóból származik. 


Piemonte: agnolotti
Töltött tésztaspecialitás sült húsos raguval.


Marche: cappelletti
Töltött tészta, amit húslevessel tálalnak.


Umbria: ciriola
Hosszú tészta, amit négyszögletesre vágnak, vagy úgy, mint a fettuccinét. 


Toszkána: pici
Spagettire emlékeztető, hosszú és szabálytalan alakú, kézzel készített tészta. 


Lazio: spaghetti
Kizárólag durumbúzalisztből és vízzel készítik. 


Basilicata: bucce di mandorla
Ráncos és hullámos szélű tészta, ami hasonlít a mandulahéjhoz.
https://cucinasuditalia.blogspot.com/2012/11/scorz-damennl-e-cim-stufat-bucce-di.html

Molise: cavatelli
Hosszúkás, üreges belsejű tészta.


Calabria: fileja
A tésztát egy vadon termő növény gallyaira csavarják fel, innen a különleges alakja. 


Abruzzo: spaghetti alla chitarra
Nevét annak a szerkezetnek köszönheti, amivel készítik.


Puglia: orecchiette
Középen üreges, vastag tészta.


Campania: paccheri
Az elnevezés a görög pas és keir szavakból származik, ami utal a tészta méretére, teljes kezet jelent.


Szardínia: gnochetti
Búzadaralisztből és vízből készült tészta. 


Szicília: anelli
A tészta alakját az afrikai nők fülbevalói ihlették. 

Buon  appetito! 🙂 

Végül egy tésztarangsor, az eladott tésztamennyiség alapján:

Agnesi:
1. Eliche
2. Spaghetti
3. Mezze penne rigate

Barilla:
1. Spaghetti numero 5
2. Fusilli
3. Penne

Divella:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Rigatoni
4. Elicoidali

Granoro:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Vermicelli
4. Elicoidali
5. Rigatoni

La Molisana:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Spaghetto quadrato
5. Maccheroni

Pasta Armando:
1. Chitarra
2. Spaghetto
3. Pacchero
4. Fusillo
5. Rigatone

Pasta Coop:
1. Spaghetti grossi
2. Mezze penne rigate
3. Penne rigate

Pasta Reggia:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli

Rummo:
1. Spaghetti grossi
2. Penne rigate
3. Spaghetti
4. Fusilli
5. Mezze penne rigate

Voiello:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Mezze maniche

✅ Ha még nem érted ezeket a recepteket,
✅ de szeretnél megtanulni olaszul,
⬇️ iratkozz be hozzám! ⬇️
Időpontokról, árakról, szabad kapacitásról messengerben vagy az alábbi mail címen tudsz érdeklődni:
info@olasznyelvtan.hu

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

Back To Top