A tiramisù eredete meglehetősen bizonytalan, és jó néhány régió, köztük Toszkána, Piemonte, Friuli Venezia Giulia és Veneto között a vita a mai napig tart, hogy ki is volt eme remekbe szabott édesség feltalálója.
Képek forrása: foodnetwork
Ahogy az lenni szokott, számos legenda is kapcsolódik ehhez a desszerthez.
A hivatalos verzió a tiramisù születését a XVII. századba helyezi el Siena városában, amikor néhány cukrász Cosimo de Medici toszkán nagyherceg érkezésének a tiszteletére úgy döntött, hogy desszertet készít, mivel Cosimo köztudottan édesszájú volt.
A desszertnek tükröznie kellett a nagyherceg személyiségét, ugyanakkor egyszerű alapanyagokból kellett, hogy készüljön.
Nos, így készült el a mai tiramisù elődje, amit akkoriban a herceg levesének hívtak. Cosimónak annyira bejött az édességek, hogy a receptet a látogatása után magával vitte Firenzébe, innen pedig az egész ország megismerte eme finomságot.
A legenda azt is elmondja, hogy a hercegi leves a nemesek kedvenc desszertjévé vált.
A nem hivatalos változat viszont azt mondja, hogy a tiramisùt egy torinói cukrász kreálta Camillo Benso, Cavour gróf tiszteletére, hogy ezzel is támogassa őt Olaszország egyesítésének nehéz feladatában.
Ha ez nem lenne elég, Venetónak is megvan a maga változata, ami szerint úgy tűnik, hogy a tiramisùt a trevisói „el Toulà” étteremben kreálták. Az étterem egy bordélyház közelében állt, és az édességet a „feldobásra” szolgálták fel.
Olyannyira imádják az olaszok a tiramisùt, hogy leghosszabb tiramisù világrekordját magától érthető módon ők tartják, Milánóban 2019. március 16-án a CityLife bevásárlónegyedében döntötték meg az eddigi leghosszabb tiramisù világrekordját.
Az új rekordot a Galbini élelmiszeripari vállalat a Teatro 7 főzőiskola szakácsainak az együttműködésével állította fel. .
A 14 órakor kezdődő rendezvényt a Last Minute Market támogatta. Ez a vállalat a hulladékmentes termelés és gazdálkodás úttörője.
A Galbani a Banco Alimentare vállalattal együtt a rekord megdöntéséhez szükséges alapanyagokat ingyen bocsátotta rendelkezésre a 15.000 adag tiramisù elkészítéséhez.
A 15.000 adag tiramisùt szétosztották a látogatók között, a maradékot pedig becsomagolták és ingyen kiszállították a rászorulóknak.
A cukrászok a 303 méteres tiramisù elkészítéséhez felhasználtak:
– 300 liter kávét
– 65 kg cukrot
– 500 kg mascarponét
– 50.000 db babapiskótát
– 60 kg tojássárgáját
– 70 kg tojásfehérjét
– 65 kg kakaót
Az előző Guinness rekord 266,9 méter.
Ezt a rekordot a Friuli-Venezia-Giulia tartományban található Villessében állították fel.
A 10.000 adag tiramisù elkészítéséhez 48.000 db babapiskótát, 200 kg cukrot, 3.000 db tojást, 400 kg mascarponét, 420 liter kávét használtak fel.
Maga a tiramisù recept nem szerepelt a szakácskönyvekben a XX. század hatvanas évei előtt.
Sőt, az olasz nyelv értelmező szótárában is csak 1980-ban került legelőször említésre a tiramisù szó.
A klasszikus tiramisù receptje
Hozzávalók:
30 dkg Savoiardi babapiskóta
50 dkg mascarpone
4 tojás
kávé, ízlés szerint cukrozva
10 dkg cukor
kakaó
A tojássárgáját 5 dkg cukorral verjük fel alaposan habosra.
Adjuk hozzá kis adagokban a mascarponét, keverjük addig, míg sűrű és tömör krémet nem kapunk.
Verjük fel a tojásfehérjét a maradék cukorral. A felvert tojásfehérje habját kis adagokban, alaposan elkeverve adjuk hozzá a mascarpone krémhez.
Egy nagy, téglalap alakú tál aljába tegyünk mascarpone krémet, erre helyezzük szorosan egymás mellé a babapiskótákat, amiket előre megcukrozott, hideg kávéval locsoljunk meg.
Az első sor elkészült, erre tegyünk ismét mascarpone krémet, egy réteg babapiskótát. A tiramisùnk legyen 2-3 réteg magas, a tetejére mascarpone krém kerüljön, amit szórjunk meg kakaóporral.
Fogyasztás előtt legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőben pihentessük.
Hűtőben tároljuk és 1-2 napon belül fogyasszuk el, fagyasztóban kb. 2 hétig tárolható.
Buon appetito! 🙂
Olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorolni kívánók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű videót:
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!
separare | szétválasztani |
gli albumi | tojásfehérjék |
i tuorli | tojássárgáják |
montare | felverni |
crema densa | sűrű krém |
inzuppare | belemártani |
strato | réteg |
superficie | felszín |
frigorifero | hűtőgép |
freezer | fagyasztó |