skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Torkos Karácsony Olasz Módra

Torkos karácsony olasz módra

Ahogy nincs egységes olasz konyha, úgy egységes olasz cukrászat sem.
Ez tükröződik a karácsonyi édességek kínálatában és fogyasztásában is.
Nézzük régióról régióra, hogy elősorban mi kerül az olasz karácsonyi asztalra desszertként!

Valle d’Aosta – Mecoulin
A panettone helyi változata; hozzávalói: tej, tejszín, tojás, vaj, liszt, élesztő, cukor, citromhéj és rum.

Piemonte – Tronchetto di Natale
A sütemény jószerencsét hoz, egy régi karácsonyi szokás szerint a karácsonyfa törzsét elégették és a hiedelem szerint ez jószerencsét hozott a házhoz.

Lombardia – Panettone
Az édes karácsony egyik olasz szimbólumává vált a lombard származású, már a IX. században is létezett édesség.

A sütemény történetéről az alábbi bejegyzésben olvashattok bővebben:
https://olasznyelvtan.hu/milano-a-panettone-fovarosa-2/

Veneto – Pandoro
Egy másik, immár olasz szimbólummá vált édesség az arany kenyér, ami a XIII. század végéig a velencei gazdagok és nemesek privilégiuma volt.

A sütemény történetéről az alábbi bejegyzésben olvashattok bővebben:
https://olasznyelvtan.hu/pandoro-a-fenseges-veronai-karacsonyi-edesseg-mesebe-illo-happy-enddel-2/

Trentino Alto-Adige – Zelten
Az 1700 körül kreált, tipikus trentinói sütemény lisztből, tojásból, vajból, cukorból, élesztőből és szárított gyümölcsökből készül.

Friuli Venezia Giulia – Gubana
1409-ben már egészen biztosan létezett ez az isteni süti, amit XII. Gergely pápa látogatása alkalmával felszolgáltak.

Liguria – Pandolce
A legenda szerint már az 1500-as években Genovában létezett ez a  hosszú ideig tárolható sütemény, ami jó célt szolgált a hosszú hajóutak során.

Emilia-Romagna – Certosino (o Panspeziale)
A sütemény története a középkorig nyúlik vissza, a Certosa di Bologna szerzetesei készítették el először, innen származik a neve is.

Toszkána – Panforte
Gyökerei 1000-ig nyúlnak vissza, Sienában készítették el először és akkoriban csak a nemesek és a gazdagok engedhették meg maguknak.

Umbria – Torciglione
A Perugiához közeli Tasimeno-tónál készítették el először ezt a kígyó alakú, mandulát gazdagon tartalmazó édességet.

Marche – Frustingo (Bostrengo)
A legenda szerint ez a csokis-kávés-likőrös a sütemény több mint 2000 éves történelemmel rendelkezik, de az évek során a receptje sokat változott.

Lazio – Pangiallo
Eredete a Római Birodalomig nyúlik vissza, amikor a téli napforduló során az aranyszínű édességet volt szokás előkészíteni, annak reményében, hogy minél előbb visszatérjen a napsütés.

Abruzzo – Parrozzo
1920-ban készítette el Luigi D’Amico ezt az abruzzói karácsonyi édességet, ami egy rusztikus kenyérhez hasonlít. Az elnevezése a pan rozzo-ból származik.

Abruzzo – Calcionetti fritti
Az abruzzóiak tudnak valamit, mert van egy másik tradicionális karácsonyi édességük is. Tulajdonképpen édes, apró panzerottik ezek, szőlőlekvárral, mandulával, dióval, gesztenyével vagy tejcsokival töltve.

Molise – Calciuni
Finom édes ravioli gesztenyével, aszalt gyümölcsökkel és étcsokoládéval töltve.

Campania – Struffoli
Valószínűleg görög vagy spanyol származású a nápolyi karácsonyi sütemény. Gyakorlatilag olaszban sütött tésztagolyók ezek, amit a kihűlés után mézzel vonnak be.

Basilicata – Calzoncelli
Egy újabb édességbomba. Levelestésztából készült, ravioli alakú, gesztenyével töltött, olaszban sütött süti, amit ezt követően porcukorral hintenek és mézzel locsolnak.

Puglia – Cartellate
Az arab eredetű, mandulás édesség levelestésztából készült, a legenda szerint az újszülött Jézus ruhácskáját -jobban mondva a rongyokat, amibe csavarták, hogy ne fagyjon meg – ábrázolja.

Calabria-Nepitelle
Catanzaro és Crotone környékére jellemző fügés, mézes, mandulás karácsonyi  desszert. Elnevezése a latin “nepitedum” szóból származik, ami szemhéjat jelent.

Szicília-Buccellato
Aszalt fügével, mazsolával, mandulával, narancshéjjal töltött, fánk alakú levelestészta-sütemény.

Szicília-Cubbaita (Torrone)
Mézes-mandulás szicíliai nugát, amit az egész országban fogyasztanak.

Szardínia – Papassini
A sütemény jelentése szultánszőlő, omlós tésztájú süti, mazsolával, mandulával, reszelt citromhéjjal, mézzel töltve.

✅ 🇮🇹 Ha azt mondod, hogy de jó lenne érteni ezeket a recepteket is,
✅ 🇮🇹 de jó lenne megtanulni olaszul,
⬇️iratkozz be hozzám! ⬇️
info@olasznyelvtan.hu

✅ 🇮🇹 HA NEM ÉRTED AZ OLASZ NYELVTANT
✅ 🇮🇹 Ha kezdő olaszos vagy
✅ 🇮🇹 Ha újrakezdő vagy
⬇️ ITT A MEGOLDÁS ⬇️
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Back To Top