Torkos karácsony olasz módra

Ahogy nincs egységes olasz konyha, úgy egységes olasz cukrászat sem.
Ez tükröződik a karácsonyi édességek kínálatában és fogyasztásában is.
Nézzük régióról régióra, hogy elősorban mi kerül az olasz karácsonyi asztalra desszertként!

Valle d’Aosta – Mecoulin
A panettone helyi változata; hozzávalói: tej, tejszín, tojás, vaj, liszt, élesztő, cukor, citromhéj és rum.

Piemonte – Tronchetto di Natale
A sütemény jószerencsét hoz, egy régi karácsonyi szokás szerint a karácsonyfa törzsét elégették és a hiedelem szerint ez jószerencsét hozott a házhoz.

Lombardia – Panettone
Az édes karácsony egyik olasz szimbólumává vált a lombard származású, már a IX. században is létezett édesség.

A sütemény történetéről ebben a  bejegyzésben olvashattok bővebben.

Veneto – Pandoro
Egy másik, immár olasz szimbólummá vált édesség az arany kenyér, ami a XIII. század végéig a velencei gazdagok és nemesek privilégiuma volt.

A sütemény történetéről ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.

Trentino Alto-Adige – Zelten
Az 1700 körül kreált, tipikus trentinói sütemény lisztből, tojásból, vajból, cukorból, élesztőből és szárított gyümölcsökből készül.

Friuli Venezia Giulia – Gubana
1409-ben már egészen biztosan létezett ez az isteni süti, amit XII. Gergely pápa látogatása alkalmával felszolgáltak.

Liguria – Pandolce
A legenda szerint már az 1500-as években Genovában létezett ez a  hosszú ideig tárolható sütemény, ami jó célt szolgált a hosszú hajóutak során.

Emilia-Romagna – Certosino (o Panspeziale)
A sütemény története a középkorig nyúlik vissza, a Certosa di Bologna szerzetesei készítették el először, innen származik a neve is.

Toszkána – Panforte
Gyökerei 1000-ig nyúlnak vissza, Sienában készítették el először és akkoriban csak a nemesek és a gazdagok engedhették meg maguknak.

Umbria – Torciglione
A Perugiához közeli Tasimeno-tónál készítették el először ezt a kígyó alakú, mandulát gazdagon tartalmazó édességet.

Marche – Frustingo (Bostrengo)
A legenda szerint ez a csokis-kávés-likőrös a sütemény több mint 2000 éves történelemmel rendelkezik, de az évek során a receptje sokat változott.

Lazio – Pangiallo
Eredete a Római Birodalomig nyúlik vissza, amikor a téli napforduló során az aranyszínű édességet volt szokás előkészíteni, annak reményében, hogy minél előbb visszatérjen a napsütés.

Abruzzo – Parrozzo
1920-ban készítette el Luigi D’Amico ezt az abruzzói karácsonyi édességet, ami egy rusztikus kenyérhez hasonlít. Az elnevezése a pan rozzo-ból származik.

Abruzzo – Calcionetti fritti
Az abruzzóiak tudnak valamit, mert van egy másik tradicionális karácsonyi édességük is. Tulajdonképpen édes, apró panzerottik ezek, szőlőlekvárral, mandulával, dióval, gesztenyével vagy tejcsokival töltve.

Molise – Calciuni
Finom édes ravioli gesztenyével, aszalt gyümölcsökkel és étcsokoládéval töltve.

Campania – Struffoli
Valószínűleg görög vagy spanyol származású a nápolyi karácsonyi sütemény. Gyakorlatilag olaszban sütött tésztagolyók ezek, amit a kihűlés után mézzel vonnak be.

Basilicata – Calzoncelli
Egy újabb édességbomba. Levelestésztából készült, ravioli alakú, gesztenyével töltött, olaszban sütött süti, amit ezt követően porcukorral hintenek és mézzel locsolnak.

Puglia – Cartellate
Az arab eredetű, mandulás édesség levelestésztából készült, a legenda szerint az újszülött Jézus ruhácskáját -jobban mondva a rongyokat, amibe csavarták, hogy ne fagyjon meg – ábrázolja.

Calabria-Nepitelle
Catanzaro és Crotone környékére jellemző fügés, mézes, mandulás karácsonyi  desszert. Elnevezése a latin “nepitedum” szóból származik, ami szemhéjat jelent.

Szicília-Buccellato
Aszalt fügével, mazsolával, mandulával, narancshéjjal töltött, fánk alakú levelestészta-sütemény.

Szicília-Cubbaita (Torrone)
Mézes-mandulás szicíliai nugát, amit az egész országban fogyasztanak.

Szardínia – Papassini
A sütemény jelentése szultánszőlő, omlós tésztájú süti, mazsolával, mandulával, reszelt citromhéjjal, mézzel töltve.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

golosotorkos
farinaliszt
uovotojás
zuccherocukor
mandorlemandula
un pizzico di saleegy csipetnyi só
uva sultaninamazsola
lattetej
tiepidolangyos
mieleméz
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top