Tortellini Day: a tortellini története és receptje

2020-02-13
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Modena és Bologna mióta világ a világ, rivalizálnak egymással,  mindkét város magáénak vallja a tortellinit.

A tortellini születése körül több legenda kering.

Az egyik mende-monda szerint 1200-ban Castelfranco Emiliában, a Corona nevű fogadóba érkezett egy fiatal és gyönyörű őrgrófnő. A fogadós felkísérte őt a szobájába. Annyira magával ragadta a lány szépsége, hogy a kulcslyukon keresztül kémlelte, ahogy nyugovóra tért, és teljesen lenyűgözte a lány köldöke.

A vacsora elkészítésekor a látottak arra inspiráltál, hogy a fiatal lány köldökét ábrázoló tésztát gyúrjon, de az üres tészta ötlete nem tetszett neki, így megtöltötte hússal, így született a húsos tortellini.

Egy másik teória és Alfredo Panzini író szerint a tortellino egy vödör fenekéről származik.
Pontosabban a modenai költő, Alessandro Tassoni által 1624-ben énekelt „Elrabolt vödör” (Secchia rapita) fenekéről.

12 dalban énekelte meg Modena és Bologna örökös rivalizálást, ahol egy közös kút közös vödrével felhúzott közös víz is remek ok lehetett a veszekedésre. Amikor a modenaiak elrabolták a vödröt, kitört a háború a két város között.
Ez a mű ihlette Giuseppe Cerit, aki egy versében Bacchus, Mars és Vénusz földi expedíciójáról írt. Az istenek a modenaiak pártját fogták, megálltak megpihenni Castelfranco Emilia fogadójában. A fogadós a legenda szerint egy szempillantás alatt beleszeretett Vénuszba, akinek a tiszteletére egy új ételt kreált, ami nem volt más, mint a tortellini.

A gasztrotörténeti feljegyzések egészen a XII. századik nem említik a töltött tortellinit, 1300-tól maradtak írásos emlékek a töltött tésztáról egy receptes könyvben, amiben “torteleti de enula”-ként (tipikus emiliai fűszernövény) említik.

Az 1400-as években Giovanni Boccaccio Dekameron című művében is említést tesz a tésztáról.
Az ezt követő évszázadban egyre több feljegyzésben szerepel a tortellini, például V. Pio pápa bolognai származású szakácsának a receptkönyvéből sem hiányozhatott.

Mérföldkőnek számított az 1904-es, Los Angelesben megrendezett világvásár, amin részt vettek a Bartagni fivérek, akik a tortellini tartósításának módszerével írták be magukat a történelembe. Ezt követően vált a tortellini világhírű élelmiszerré.

Tortellini tészta készítése nem ördöngösség, ebből az alaptésztából készíthetjük el pl. a raviolit, lasagnét vagy bármelyik más tésztát is. 🙂
10 dkg liszthez kell 1 nagy tojást adni. Ez kb. 80-100 tortellinire elegendő mennyiség.

A lisztet a gyúródeszka közepére helyezzük, a közepébe kráter alakítunk ki, ebbe ütjük bele a tojásokat, amiket villával felverünk és folyamatosan egyre több lisztet keverünk a tojásokhoz. Amikor már nem folyik széjjel, kézzel kezdjük gyúrni a tésztát, kb. 15-20 percen keresztül. Ha szükséges, kevés szobahőmérsékletű vizet adunk a tésztához. A kapott tésztabucit 1-2 órán keresztül konyharuha alatt vagy folpackban pihentetjük, hogy ne száradjon ki.

Közben elkészítjük a húsos tölteléket.
Hozzávalók 40 dkg lisztből készült tortellinihez:
70 gr sovány, apróra kockázott borjúhús
70 gr apróra kockázott sertéslapocka
80 gr mortadella
80 gr pármai sonka
15 dkg darált parmezán sajt
1 tojás
20 gr vaj
reszelt szerecsendió

bors

A vajban átsütjük a borjú- és sertéshúst. Miután kihűlt, húsdarálóba tesszük, hozzáadjuk a mortadellát, a sonkát, tojást és összedaráljuk. Ezt követően hozzáadjuk a sajtot és a szerecsendiót, ezt is összedaráljuk. Majd megkóstoljuk, ha szükséges, borssal és sóval fűszerezzük.
Ha elkészült a töltelék, kis tálba helyezzük, amiből könnyedén és gyorsan tudjuk majd tölteni a tésztát.

A tésztát, kevés lisztet és szobahőmérsékletű vizet a nyújtódeszkára helyezzük. Kevés tésztát levágunk a buciból, a maradékot letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
Tésztanyújtó gépben, először a legvastagabb fokozatban átnyújtjuk többször, nagyon alaposan, hogy homogén tésztát kapjunk. Ha túl száraz, egy kis vízzel meglocsoljuk; ha túlságosan ragad, akkor pedig egy leheletnyi liszttel meghintjük.

Majd egyre vékonyabb fokozatra állítjuk a gépet, és így nyújtjuk tovább a tésztát. Ha elkészült, nagyon gyorsan megtöltjük és lezárjuk, hogy ne száradjon ki.
Szeletelni többféleképpen lehet, szaggathatjuk 6-7 cm átmérőjű szaggatóval is, de úgy is, ahogy a videóban látjátok, négyszög alakból is hajtogatható a tortellini.

Ha nem csak azonnali felhasználásra készítitek, hanem el is szeretnétek tenni belőle, fontos, hogy alaposan szárítsátok ki a tésztát, és csak az ezt követően fagyasszátok le.

Buon appetito! 🙂

Olasz nyelvgyakorlóknak, nyelvet tanulóknak érdemes olaszul is végig nézni a tortellini készítés fortélyát lépésről lépésre.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

derivare daszármazni valahonnan
ricettarecept
testimonianzatanúbizonyság
locandafogadó
proprietariotulajdonos
sbirciarekandikálni, leskelődni
ombelicoköldök
battagliacsata
allontanarsieltávolodni
cuocoszakács

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük