uvusones2

Uvusones, terítéken a szárd farsangi fánk

Ugyan már bőven benne vagyunk a farsangi időszakban, de mivel Szardína szigetén is az időszak végén ünneplik a karnevált, így van időtök elkészíteni  az uvusonest, ezt a furcsa nevű, de nagyon ízletes fánkot.

Nekem a fánk különleges neve ütötte meg a fülemet elsőre, utána is jártam, hogy mi ez valójában.
Több elnevezése is van: uvusones, vuvusones, szárd zeppole – zeppole sarde.
Az egyszerű alapanyagokból álló, igazán könnyű receptet elkészítettem.
A végeredmény isteni finom, omlós süti, de szólok előre: eteti magát, ha elkezditek enni, nem bírjátok abbahagyni. 🙂

Az „uvusones” szó jelentését nem tudni.. Valójában sok, hozzá hasonló, bő zsírban készült édességet ismerünk,  az uvusones  fő jellemzője, hogy csak a farsangi időszakban készítik és pálinkával ízesítik.  A recept a XVIII. századra tehető.

Hozzávalók: 
15 dkg liszt
7 dkg vaj
1,5 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál pálinka vagy likőr
akácméz
olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

–  Egy mély fazékban tegyünk fel forrni 2,5 dl vizet egy csipet sóval.
– A forrásban lévő vizet vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük el.
– Ezután tegyük vissza ismét a tűzhelyre, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik a fazék oldalától. Nekem alig kellett kevernem, szinte azonnal elvált.

–  Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos a tészta, adjuk hozzá a tojásokat, alaposan keverjük el, végül adjuk a tésztához a cukrot és a sütőport is.
–  Miután a tésztát alaposan elkevertük, hagyjuk pihenni letakarva, melegen tartva legalább egy órát. A recept egy órát írt, ugyanakkor a videóban két órát pihentették a tésztát.

–  Egy serpenyőben melegítsük fel a mézet a pálinkával vagy likőrrel.
–  Melegítsük fel a sütéshez az olajat vagy a zsírt is.
–  Kezdjük el kisütni a fánkocskákat. Lehet úgy is, ahogy a videóban látjuk: fánk formákat formázva. Az eredeti recept úgy írja, hogy golyókat formázzunk (ha túl lágy a tészta és ez kézzel nem megy, akkor kanállal szaggassuk ezeket). Sőt lehet félhold alakú vagy tekert, csiga alakú is.

–  Aranybarnára süssük át mindkét oldalát.
– Majd papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot.
–  Tűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze, és a belsejét töltsük meg a mézes pálinkával/likőrrel.
–  Porcukorral is meg lehet szórni, sőt csokiba vagy nutellába mártogatni.
– Forrón tálaljuk.

Buon appetito! 🙂

Olaszul tanulók vagy az olasz nyelvet gyakorlók számára íme egy videó is, amiben lépésről lépésre követhetitek az uvusones elkészítését.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

acquavite pálinka
mistero rejtély
simile a hasonló valakihez vagy valamihez
 tecnica di preparazione ételkészítési technika
aromatizzare ízesíteni
olio di arachide mogyoróolaj
miele sciolto olvasztott méz
sgocciolato lecsepegtetett
riempire megtölteni
goccia csepp
Facebook
Twitter
LinkedIn