uvusones2

Uvusones, terítéken a szárd farsangi fánk

Ugyan már bőven benne vagyunk a farsangi időszakban, de mivel Szardína szigetén is az időszak végén ünneplik a karnevált, így van időtök elkészíteni  az uvusonest, ezt a furcsa nevű, de nagyon ízletes szárd fánkot.

Nekem a fánk különleges neve ütötte meg a fülemet elsőre, utána is jártam, hogy mi ez valójában.
Több elnevezése is van: uvusones, vuvusones, szárd zeppole – zeppole sarde.
Az egyszerű alapanyagokból álló, igazán könnyű receptet elkészítettem.
A végeredmény isteni finom, omlós süti, de szólok előre: eteti magát, ha elkezditek enni, nem bírjátok abbahagyni. 🙂

Az „uvusones” szó jelentését nem tudni.. Valójában sok, hozzá hasonló, bő zsírban készült édességet ismerünk,  az uvusones  fő jellemzője, hogy csak a farsangi időszakban készítik és pálinkával ízesítik.  A recept a XVIII. századra tehető.

Hozzávalók: 
15 dkg liszt
7 dkg vaj
1,5 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál pálinka vagy likőr
akácméz
olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

–  Egy mély fazékban tegyünk fel forrni 2,5 dl vizet egy csipet sóval.
– A forrásban lévő vizet vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük el.
– Ezután tegyük vissza ismét a tűzhelyre, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik a fazék oldalától. Nekem alig kellett kevernem, szinte azonnal elvált.

–  Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos a tészta, adjuk hozzá a tojásokat, alaposan keverjük el, végül adjuk a tésztához a cukrot és a sütőport is.
–  Miután a tésztát alaposan elkevertük, hagyjuk pihenni letakarva, melegen tartva legalább egy órát. A recept egy órát írt, ugyanakkor a videóban két órát pihentették a tésztát.

–  Egy serpenyőben melegítsük fel a mézet a pálinkával vagy likőrrel.
–  Melegítsük fel a sütéshez az olajat vagy a zsírt is.
–  Kezdjük el kisütni a fánkocskákat. Lehet úgy is, ahogy a videóban látjuk: fánk formákat formázva. Az eredeti recept úgy írja, hogy golyókat formázzunk (ha túl lágy a tészta és ez kézzel nem megy, akkor kanállal szaggassuk ezeket). Sőt lehet félhold alakú vagy tekert, csiga alakú is.

–  Aranybarnára süssük át mindkét oldalát.
– Majd papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot.
–  Tűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze, és a belsejét töltsük meg a mézes pálinkával/likőrrel.
–  Porcukorral is meg lehet szórni, sőt csokiba vagy nutellába mártogatni.
– Forrón tálaljuk.

Buon appetito! 🙂

Olaszul tanulók vagy az olasz nyelvet gyakorlók számára íme egy videó is, amiben lépésről lépésre követhetitek a szárd uvusones elkészítését.

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

 

acquavite pálinka
mistero rejtély
simile a hasonló valakihez vagy valamihez
 tecnica di preparazione ételkészítési technika
aromatizzare ízesíteni
olio di arachide mogyoróolaj
miele sciolto olvasztott méz
sgocciolato lecsepegtetett
riempire megtölteni
goccia csepp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!