skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Uvusones, Terítéken A Szárd Farsangi Fánk

Uvusones, terítéken a szárd farsangi fánk

Ugyan már bőven benne vagyunk a farsangi időszakban, de mivel Szardínián is az időszak végén ünneplik a karnevált, így van időtök elkészíteni ezt a furcsa nevű, de nagyon ízletes fánkot.

Nekem a fánk különleges neve ütötte meg a fülemet elsőre, utána is jártam, hogy mi ez valójában.
Több elnevezése is van: uvusones, vuvusones, szárd zeppole – zeppole sarde.
Az egyszerű alapanyagokból álló, igazán könnyű receptet elkészítettem.
A végeredmény isteni finom, omlós süti, de szólok előre: eteti magát, ha elkezditek enni, nem bírjátok abbahagyni. 🙂

Hozzávalók: 
15 dkg liszt
7 dkg vaj
1,5 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál pálinka vagy likőr
akácméz
olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:
✅ Egy mély fazékban tegyünk fel forrni 2,5 dl vizet egy csipet sóval.
✅ A forrásban lévő vizet vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük el.
✅ Ezután tegyük vissza ismét a tűzhelyre, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik a fazék oldalától. Nekem alig kellett kevernem, szinte azonnal elvált.
✅ Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos a tészta, adjuk hozzá a tojásokat, alaposan keverjük el, végül adjuk a tésztához a cukrot és a sütőport is.
✅ Miután a tésztát alaposan elkevertük, hagyjuk pihenni letakarva, melegen tartva legalább egy órát. A recept egy órát írt, ugyanakkor a videóban két órát pihentették a tésztát.
✅ Egy serpenyőben melegítsük fel a mézet a pálinkával vagy likőrrel.
✅ Melegítsük fel a sütéshez az olajat vagy a zsírt is.
✅ Kezdjük el kisütni a fánkocskákat. Lehet úgy is, ahogy a videóban látjuk: fánk formákat formázva. Az eredeti recept úgy írja, hogy golyókat formázzunk (ha túl lágy a tészta és ez kézzel nem megy, akkor kanállal szaggassuk ezeket). Sőt lehet félhold alakú vagy tekert, csiga alakú is.
✅ Aranybarnára süssük át mindkét oldalát.
✅ Majd papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot.
✅ Tűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze, és a belsejét töltsük meg a mézes pálinkával/likőrrel.
✅ Porcukorral is meg lehet szórni, sőt csokiba vagy nutellába mártogatni.
✅ Forrón tálaljuk.

Buon appetito! 🙂

 

✅ Ha bajlódsz az olasz nyelvtannal
✅ Ha hatékony és gyors segítségre van szükséged
✅ Ha önállóan (is) tanulnál
✅ Ha magyar logikára építve tanulnál
‼️ ITT A MEGOLDÁS ‼️
⬇️⬇️⬇️
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Back To Top