53 éves a válás, olasz módra

2022-11-27
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

53 évvel ezelőtt nagy napra virradtak az olaszok: végre elválhattak!

1970. december 1-jén lépett életbe Olaszországban a válási törvény, amit később a ’74-es népszavazás is megerősített, ezért is volt ez korszakos vívmány.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: iltorinese.it

 

53 évvel ezelőtt ezt írták az újságok  „Olaszország modern ország”  „Győzött a szabadság”,  „Egy csata sikeres lezárása”, „A válás törvény”.

Ez az a nap, amikor az egyház és a kereszténydemokraták ellenkezése ellenére Olaszországban ratifikálták a 898/1970-es számú törvényt, nevezetesen  a válásról szóló törvényt, ami Loris Fortuna szocialista és Antonio Baslini liberális képviselők munkájának volt köszönhető.

Mindösszesen 4 évvel később korszakos esemény előtt állunk, ugyanis Olaszország a pápának otthont adó ország, az egyház számára pedig a házasság „felbonthatatlan kötelék férj és feleség között”. Emiatt a katolikus erők népszavazást hirdettek a törvény visszavonásáról.

Eljött az idő, hogy az olaszok a sarkukra állnak, hogy a házassági köteléket elválaszthatóvá tegyék, ezért az 1974-es szavazáson az olaszok 59,26%-a mondott nemet, határozottan támogatva az új jogintézményt.
A 898-as törvény lehetővé teszi a férj és a feleség számára a búcsút: közös megegyezés alapján, az egyik házastárs kérésére, és bizonyos esetekben, például az egyik partner büntetőjogi elítélése esetén, súlyos bűncselekmények elkövetése következtében is.


Kép forrása: wikipedia

1970 előtt Olaszországban azoknak a házastársaknak, akik nem jöttek ki egymással, a lehető legjobbat kellett kihozniuk a helyzetükből, és keresztény módon élni egymás mellett.
Az egyház tiltása egészen 1208-ra nyúlik vissza, ebben az évben, III. Ince pápa a házasságot minden tekintetben „szentségnek” minősítette, majd 1545-ben a tridenti zsinat ezt meg is erősítette.

Az egyetlen lehetséges kiút tehát az volt, hogy térítés ellenében a Rota Romana törvényszékéhez fordultak, ami nem volt más, mint az Apostoli Szentszék rendes fellebbviteli bírósága.
Maga az intézmény egy pápai bullával jött létre 1331-ben, és amin keresztül az egyházi törvényszék kiállíthatja a házasság szentségének semmisségi nyilatkozatát abban az esetben, ha az egyik házastárs hűtlen, vagy nem tudja teljesíteni a házassági kötelezettségeit.

Később a vallásos házasság érvénytelenítéséhez vezető okok közé bevezették a „mammizmust”, a Sacra Rota által alkotott kifejezést, ami azt jelentette, ha valaki nem tud elszakadni szüleitől. Na tessék, nem is olyan újkori jelenség ez!

Egy kis kitérő: 1804-ben történt, hogy a francia forradalom nyomán lehetővé tették legalább a polgári házasság felbomlását, ha ehhez a házastársak szüleik és nagyszüleik engedélyével rendelkeztek.
Olaszországban azonban a házassági kötelék továbbra is felbonthatatlan maradt.

Amikor 1902-ben Giuseppe Zanardelli kormánya egy olyan törvényt szeretett volna életbe léptetni, ahol házasságtörés, agresszív házastárs vagy súlyos bűncselekmény elkövetése esetén engedélyezi a válást, az ötletet azonnali elutasítás követte. Ráadásul nyakukon volt az I. világháború, a közvéleményt sokkal aggasztóbb problémák foglalkoztatták, semmint a válás.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: primapress.it

A két világháború között, 1929-ben Benito Mussolini úgy döntött, hogy megnyugtatja az egyházat a lateráni szerződésekkel. Ezek kimondták, hogy az állam továbbra sem engedélyezi a házasság felbontását.
Aztán újabb világháború jött sajnos, amit nehéz, az újjáépítéssel teli évek követtek.

Csak a hatvanas évek pezsgése, a dolce vita élesztette újra a vitát, amikor is Fortuna és Baslini a tettek mezejére léptek 1965-ben. Csatájuk 5 kemény évig tartott.

Évek óta olyan katolikus országokban, mint Lengyelországban, Ausztriában, Franciaországban vagy Belgiumban már működött a válás intézménye.
Az olasz történelem leghosszabb, egészen pontosan 19 órás végső egyeztetése után 319 igen és  286 nem szavazattal a Montecitorióban, az  olasz képviselőház üléshelyén csak megszületett a válási törvényük.

Ennek köszönhetően ma Olaszországban a válásról szóló törvény 52. évfordulóját ünnepli.

Az alábbi, olasz nyelvű videóból, amit olaszul már jól beszélők figyelmébe ajánlok, számos érdekes tényt tudhattok meg az ,olasz válással kapcsolatban.

 

Hogy hogyan lehet napjainkban elválni Olaszországban, és ide milyen rögös út vezetett, azt egy következő bejegyzésben hozom el.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

divorzio válás
divorziarsi elválni egymástól
la legge törvény
entrare in vigore életbe lép
il referendum népszavazás
l’abrogazione della legge a törvény visszavonása
istituto giuridico jogi intézmény
decisione reciproca közös megegyezés (döntés)
reato grave súlyos bűncselekmény
deputato parlamenti képviselő

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük