skip to Main Content
Viareggio, A Papírmasé Karneválváros

Viareggio, a papírmasé karneválváros

Ha a karnevál szót hallják az olaszok, automatikusan a velencei és talán még a viareggiói karnevál jut az eszükbe.

A viareggói karnevál közel másfél évszázados múltra tekint vissza.
Viareggio a tengerparton, Toscanában, Pisától kb. 30 km-re található.
Az első karnevált, ami tulajdonképpen nem is karnevál volt, hanem egy felvonulás, 1873-ban rendezték meg a történelmi belváros legimpozánsabb útján, a via Regián.
Ennek ötlete a helyi lakosok agyából pattant ki, akik másnapra, húshagyó keddre már meg is szervezték felvonulásukat. A magas adók ellen tiltakoztak, és vonultak ki az utcára álarcban.

1921-ben a karnevál már saját himnusszal rendelkezett, melynek címe: Coppa di Champagne.


1
930-ban megszületett Burlamacco, a viareggói karnevál szimpatikus szimbóluma.

A bohóc fekete köpönyege a karneválra, míg piros-fehér öltözéke a helyi tengerpart piros-fehér napernyőire utal.

Időközben a viareggió karnevál a világ egyik legpompásabb karneváljává nőtte ki magát.
A történelmi hagyományok megőrzéséért egy alapítvány felelős, ami kimondja, hogy a karnevál fontos kulturális, néprajzi és történelmi értéke Viareggio városának, Lucca megyének, Toscana tartománynak és egész Olaszországnak. A feladatai közé tartozik az anyagi és közreműködői támogatók gyűjtése és összefogása, a karnevál  promóciója és végül, de nem utolsó sorban a papírmasé készítése, védelme, fejlesztése.

Ez a karnevál a velenceivel ellentétben nem tart folyamatosan, hanem csak bizonyos napokon kerül megrendezésre a tengerparti sétány egy erre az alkalomra elkülönített részén.
Idén 5 alkalommal kerül sor a viareggiói  karneválra: február 9, 17 és 23, március 3 és 5.
A karnevál idején belépődíjat kell fizetni a sétány ezen szakaszára.
A következő különbség a velencei karneválhoz képest, hogy itt a legnagyobb látványosságot nem az álarcosok nyújtják, hanem a különböző eseményeket ábrázoló kocsik és az azokon lévő hatalmas, allegorikus alakok. Ezek az alakok papírmaséból készülnek, elkészítésükre külön iparág jött létre. A kocsik először 1923-ban jelentek meg a karneválon.

A II. világháború után a Rai (olasz állami televízió) élő, egyenes adásban közvetítette ezt a karnevált, amit néhány évvel később Eurovíziós közvetítés követett.
Napjainkban a Rai3 közvetíti a viareggói karnevál eseményeit.

A papírmasék politikusokat, zenészeket, énekeseket, színészeket, sportolókat, közéleti személyiségeket ábrázolnak leginkább, mindezt szatirikus formában.
Mivel sokukat hajt a kíváncsiság vágya, így velük gyakran élőben is lehet találkozni a felvonulás során.

A 2019-es viareggiói karnevál fő témái idén is több központi belföldi és nemzetközi kérdés köré sorolhatók: 
politika, amit ezen a karneválon mindig is szatirikus formában adtak elő; a nők helyzete a társadalomban; valamint utoljára, de nem utolsósorban a hulladékkérdés és a globális felmelegedés. 
A fő témák papírmaséi közel 20 méter magasak.

Ha farsang, akkor fánk. A hamisítatlan olasz csörögefánk receptjét az alábbi linkre kattintva találjátok: https://olasznyelvtan.hu/a-farsangi-csoroge-fank-olasz-modra/

Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, erről többet is meg szeretnél tudni, kérlek, hogy látogass el az oldalamra:
https://www.facebook.com/olasznyelvtan/?ref

Back To Top