Zungri, a kövek falva

Ha Matera a kövek városa, Zungri (görögül szikla) a kövek falva.
A város félelmetes és elgondolkodtató tanúbizonyság arról, hogy az ember milyen módon és mértékben képes alkalmazkodni a környezetéhez.


Forrás: 123rf.com

Zungri Calabriában egy mezőgazdasági település Vibo Valenzia tartományban, néhány kilométerre a híres Istenek partjától, például Tropeától és Capo Vaticanótól.


Forrás: baiadelsole.com

A tökéletes állapotban megmaradt sziklatelepülés ad otthont a Sbariati vagy más néven Sbandati régészeti lelőhelynek. A Malòpera folyó völgyében, 490 méteres tengerszint feletti magasságban, érintetlen környezetben található ez a falu. A településen modellezték a baziliták társadalmi életét, a bizánci katolikus szerzetesek a XII. században keletről érkeztek ide és maradtak bő két évszázadon keresztül.

A modern civilizációtól szó szerint két lépésre hihetetlen, hogy milyen csodákat láthatunk, ha ellátogatunk  Zungriba.
A helyi múzeum, a Museo della Civiltà Contadina e Rupestre több mint 3000 korabeli tárgyat és leletet őriz.
A múzeum apró teréről vezet egy meredek lejtő a kőfaluba, ami a maga nemében egyedülálló Calabriában.
Körülbelül 3000 m²-nyi területen hozzávetőlegesen 100 darab sziklákba vájt különböző méretű és alakú lakás található. Ezek az otthonok állhatnak egy vagy több helységből, lehetnek egy vagy belső kétszintesek, lehetnek kör vagy téglalap alakúak.

A kőotthonokat sziklákba vájt lépcsőkkel kötötték össze, a szikla alatt található 3 forrás vizét tartályokba gyűjtötték és közös vízrendszeren keresztül használták fel, sőt még az esővíz összegyűjtéséhez és felhasználásához is kiépítettek egy csatornarendszert.

A téglalap vagy kör alakú barlanglakások szellőztetése a boltíves vagy kupolás tetőn elhelyezkedő lyukon keresztül történt, de egyes lakások kör vagy téglalap alakú ablakokkal is rendelkeztek, amik vagy a „belső udvarra” vagy a völgyre néztek.
A falak vastagságának köszönhetően télen nem kellett fűteni, nyáron nem kellett hűteni (igaz, nem is lett volna mivel) ezeket a lakásokat, mert kb. 5 fok eltéréssel télen-nyáron egyenletes hőmérsékletet tartottak.


Forrás: inspirock.com 

A barlangokat még a közelmúltban is használták, például a világháború idején a bombázások során ide menekültek az emberek. Ezen felül pedig gabonafélék raktározására, állatok menedékhelyeként, silóként hasznosították ezeket a barlanglakásokat.

 

rocciaszikla
grottabarlang
scavarevájni, ásni
superficiefelszín, felület
sorgenteforrás
monacoszerzetes
secoloévszázad
utilizzarehasznosítani, felhasználni
rettangolaretéglalap alakú
bombardamentobombázás

 

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod, hogy  mások számára is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top