Sciopero, sciopero – ismét sztrájkolnak az olaszok

2019-07-29
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Az olaszok a múlt heti közlekedési sztrájk után, amikor szerdán részlegesen vagy 24 órára, így vagy úgy, megbénult a földi közlekedés, majd pénteken, 4 órás sztrájkkal bénították meg a repülőtereket (az Alitalia teljes személyzete 24 órás munkabeszüntetéssel sztrájkolt), újabb sztrájkokra készülnek.

Az első talán nem fogja érinteni a turistákat, de jó, ha tudnak róla az Olaszországba készülők vagy már ott tartózkodók.
Augusztus 1-én és 2-án a pénzszállítók fognak 48 órás sztrájkba lépni az egész ország területén, így nagy valószínűséggel a pénzfelvevő automatákat le fogják fosztani, és üresen fognak kongani.

A másik nagy volumenű sztrájk, ami minden autóst, útnak indulót vagy már éppen hazatartót érinteni fog, az az autópályán dolgozók munkabeszüntetése.
Augusztus 4-re és 5-re hirdették meg a sztrájkot, részleges munkabeszüntetéssel, egészen biztos, hogy az ilyenkor amúgy is zsúfolt olasz autópályák rémálommá fognak válni.
Az ott dolgozók munkakörülményeik javítása és fizetésemelésük érdekében fognak sztrájkba lépni.
A fizetőkapuk személyzete az alábbi idősávokban fog sztrájkolni:
augusztus 4. 10-14 óra
augusztus 4. 18-22 óra
augusztus 4. 22.00 – augusztus 5. 02.00 óra között.

Az autósok ne örüljenek, hogy ez azt fogja jelenteni, hogy fizetés nélkül áthajthatnak a fizetőkapukon!

A fizetős kapukat a 4-4 órás sztrájk idejére le fogják zárni.
Csak a telepass-szal vagy  feltöltős kártyák használatával lehet majd áthaladni a kapukon.
Igaz, hogy a fizetőkapuknál szélesek az autópályák és sok-sok sávban lehet a kapukat megközelíteni, de ha beáll a sor, mert nem tudnak azokon áthaladni telepass vagy feltöltő kártya hiányában, akkor mekkora káosz várható?
Ráadásul szinte egész Olaszország-szerte ilyenkor indulnak el az olaszok nyaralni, és ehhez még tegyük hozzá a külföldi turistákat is.


Forrás: www.volksbank.it 

A telepass olasz bankszámlához igényelhető, éves díja van, és egy kis kütyün keresztül, a személyes kód segítségével lehet fizetés nélkül a kapun áthaladni, az autópályadíjat pedig a bank automatikus levonja és utalja az illetés szervnek.
Amit a turistáknak is tudok ajánlani, az a Viacard nevű mágneses kártya, ennek 2 típusa van, a feltöltős és a bankszámlához kapcsolódó kártya.
Az autópályákon, a Punto Blu árusító helyeken (már, ha éppen nem sztrájkolnak) és minden Autogrillben kaphatók ezek a kártyák.
A feltöltős  25, 50 és 75 €-s névértékben kapható, a fizetőkapunál csak érinteni kell, lecsippantja az autópálya díjat és máris tovább lehet haladni.
Attól tartok, és az olasz sajtó is ezzel riogat, hogy ez a sztrájk idején nem lesz ennyire leányálom, iszonyatos káosz és dugók várhatók.

Aki teheti, induljon el 1-2 nappal korábban vagy később!

Ha olaszul tanulnál, ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
https://olasznyelvtan.hu/objektiven-a-masik-es-a-sajat-nyelvtan-konyvrol/

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük