Szardínia a kirakatban - L'Isola in Vetrina

2019-08-23
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Ha most hétvégén Szardínián vagytok, ajánlok nektek egy jó kis programot a strandolás után Stintinóban.
A leghíresebb és minden bizonnyal Szardínia egyik legszebb strandja Stintinóban a La Pelosa. A türkiz színű, mindig kristálytiszta és átlátszó vize valamint a finom fehér homokja teszi a Pelosa strandot ennyire vonzóvá, de a környéken varázslatosak még a Saline, a Puzzona és az Ezzi Mannu strandok is.

Ezen a bámulatosan szép helyen, a sziget észak-nyugati csücskében, nem messze Sassaritól és Algherótól , Stintinóban idén is megrendezik a 3 napos utcai rendezvényt, a „L’Isola in Vetrina”-t (a sziget a kirakatban).
A kézműves vásár, a nagyszínpad  a Cala d’Oliva tér, az Asinara utca, a Cristoforo Colombo sétány, és az erőd által határolt területen található.

Megismerkedhetünk a sziget kézműves iparával, zenéjével, ízeivel, gasztronómiájával, a szárd „street food”-dal.

Pénteken 18.30-kor nyitnak a standok, ahová Szardínia minden részéről érkeznek a kiállítók és termelők és kínálják kézműves portékáikat. A szárd ékszerektől kezdve a kerámiákon, késeken, parafából és kőből készült tárgyakon át a lakberendezési tárgyakig, filc és nemez babákig csodálatos egyedi termékeket lehet megvásárolni.


A street food keretében megkóstolhatjuk a szárd ételkülönlegességeket, többek között:
– a nyárson sült húsokat
– a sült pizzát
– szárd tésztaféleségeket – például az andorinost, ami kézzel készített szárd csavart tészta
– mindenféle tengeri herkentyűket
– sült halat, kagylót
– sajtféleségeket, például a pecorinót, ami Szardínia leghíresebb sajtja, a sajtó szerint ez  George Clooney kedvence is
– a turrónt, ami mézből és mandulából készült isteni édesség
– egyéb szárd édességeket

Ezt a sok-sok finomságot szárd likőrökkel, például a mirtusz likőrrel, koktélokkal és kézműves sörökkel öblíthetjük le.

Augusztus 23-án, az ünnepélyes megnyitó napján egy kis kultúrában is részt vehetünk a Sassari Egyetem jóvoltából. Az egyetem dolgozói és hallgatói csak ezen az egy napon, tudományos játékokkal, animációkkal gazdagítják a rendezvényt.

Este többek között az Italia’s Got Talent televíziós program idei nyertese, a zongorista-rock énekes Antonio Sorgentone lép színpadra.

Augusztus 24-én, szombaton a televíziós komikus Marco Bazzoni, művésznevén Baz fogja a nagyérdeműt szórakoztatni a zenei színpadon.

Augusztus 25-én, vasárnap, a zárónapon pedig Noreda Graves, amerikai szólista énekesnő lép fel, a koncertje után pedig táncos mulatság várja a résztvevőket hajnalig.

Ha olaszul tanulnál, ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
https://olasznyelvtan.hu/objektiven-a-masik-es-a-sajat-nyelvtan-konyvrol/

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük