100 érdekesség Olaszországról 1.

2022-07-18
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , ,
0

Egy négy részes sorozatban hoztam ezúttal 100 Olaszországgal kapcsolatos érdekességet, amik közül néhányról még egészen biztosan nem hallottatok.
Vágjunk is bele!

Free photos of Mountains

1) Olaszországban senkinek nem kell messzire mennie, ha hegyet kíván mászni, hiszen a területének 76%-a hegyvidéki (34%) vagy dombos (42%).
„Cserébe” viszont temérdek földrengés van, a legtöbbjüket észre sem vesszük. Egy 2020-as adat szerint naponta átlagosan 45 a mért rengések száma, ami azt jelenti, hogy körülbelül félóránként egy földrengést mértek az országos szeizmikus hálózatban Olaszország területén. Ez egyébként nagyságrendileg megegyezik az előző évben mért adatokkal.

2) Európa két legaktívabb vulkána egyaránt Olaszországban található, és rendkívül festői látványt nyújt mindkettő: az Etna (Catania közelében) és a Stromboli (a Lipari-szigetcsoportban található vulkán-sziget).

3) Olaszország az egyetlen ország a világon, ami területén két miniállam található: Vatikánváros és San Marino.

Free photos of Castle

4) Velencétől mindössze 2 km-re délre fekszik egy csodálatos, de kísérteties sziget, Poveglia, ami emberi csontokra épült. Tilos a szigetre lépni, mert az olaszok azt hiszik, hogy kísértetjárta. 1968-ig a szigetet a pestistől és mentális zavaroktól szenvedő emberek elkülönítésére használták, a szigetről ITT tudtok bővebben olvasni.

Elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű videót, amiből  számos érdekességet megtudhatunk a szigetről.

5) A húsz olasz régió közül kettő sziget: Szicília és Szardínia.
A nagy szigeteken kívül Olaszországnak több, mint 80 lakott szigete van, a legnépszerűbbek Capri, Elba és Ischia.
Újabban a híradásokban sokat hallhatunk Lampedusa szigetéről is, sajnos nem túl pozitív töltetű események kapcsán.

6) Olaszországnak több, mint 1500 tava van, ezek zöme az Alpok közötti északi régiókban összpontosul. Olaszország legszebb 16 taváról bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

7) Olaszország több mint 7600 km hosszú tengerparttal rendelkezik, és híres festői homokos strandjairól, ahonnan a Tirrén-tengerre, a Földközi-tengerre, az Adriára és a Jón-tengerre nyílik kilátás. Az olasz tengerekről itt olvashattok bővebben.

8) Az Európai Unió legmagasabb hegye a Mont Blanc, 4808 méteres tengerszint feletti magasságát elérő csúcsának tulajdonán Olaszország és Franciaország osztozik, ami egyben a két ország határát is jelöli.

Free photos of Mont blanc du tacul

9) Az északi Alpokon kívül Olaszországot egy másik hegyvonulat is átszeli, az Appenninek, ami északról délre szeli át az országot, és elválasztja a keleti partot a nyugatitól.

10) A liguriai S. Fruttuoso apró faluja mellett található Jézus Krisztus elmerült bronzszobra, ami a „Mélység Krisztusának” is neveznek. A 17 méter mélyen található szobor a búvárok közkedvelt merülőhelye.

Free photos of Venice

Érdekes tények Olaszország történelméről

11) Olaszország Európa egyik legfiatalabb országa, több ezer éves történelme ellenére az egységes Olaszország csak 1861-ben jött létre.

12) 1946-ig Olaszország államformája királyság volt.

13) 1925 és 1943 között Olaszországban fasiszta diktatúra volt Benito Mussolini vezetése alatt.

14) A Nyugatrómai Birodalom több mint ezer évig állt fenn: i.e. 753 és i.u. 476 között.

Rome, Landmark, Italy, Architecture

15) A legenda szerint Rómát két ikertestvér, Romulus és Remus alapította, akiket egy nőstény farkas fogadott örökbe.

6) A XV. és XVIII. század közötti legnagyobb megosztottság pillanatában Olaszország több mint 30 miniállamra, városállamra, hercegségre, királyságra és apró köztársaságra oszlott.

17) Mindkét világháború alatt Olaszország kezdetben Németország szövetségese volt, de mindkét alkalommal félúton szövetségest váltott.

18) Az olasz félsziget a felső paleolitikum (őskőkorszak) óta lakott volt.

19) Olaszországban a mai napig is egy új épület alapjainak ásásakor gyakran találkozunk régészeti leletekkel. Sok olasz azonban ezt titokban tartja, hogy elkerülje az építési folyamat késleltetését, ami gyakran évekig is eltarthat, amíg a régészek fel nem tárják a területet.

Free photos of Pompei ruins

20) Az ókori római várost, Pompeiit a Vezúv vulkán kitörése semmisítette meg. Romjai ma az egyik fő olasz turista látványosság.
Ha erre jártok, javaslom, hogy előre vásároljátok meg a belépőket, amit erre a linkre kattintva megtehettek.

Ha tetszett a bejegyzés, és  szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

territorio terület
proibito tilos
microstato miniállam
isola abitata lakott sziget
spiaggia sabbiosa homokos part
condividere megosztani
statua di bronzo bronz szobor
regno királyság
L’Impero Romano d’Occidente Nyugatrómai Birodalom
fondare alapitani

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük