skip to Main Content
13 Maffiafilm Ajánló

13 maffiafilm ajánló

Aki követi az olasz eseményeket, bizonyára hallott arról, hogy mostanában elég sok maffiózót letartóztattak Olaszországban.
Valamint arról is, hogy 30 év csend után Amerikában a maffia ismét hallatott magáról egy sajnálatos gyilkosság útján.
Ezek a fenti események adták az apropóját annak, hogy összegyűjtsek néhány filmet és rövid sorozatot a maffiával kapcsolatban azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, a teljesség igénye nélkül.

Saját véleményem alapján, ha valaki bele kívánja ásni magát ebbe a témába, az alapmű az Il capo dei capi.
Ez a lebilincselő, fordulatokkal teli minisorozat a Cosa Nostra fejéről, Totò Riináról szól, aki a forgatás idején már börtönben tartózkodott, de még életben volt.

Giovanni Falcone, l’uomo che sfidò Cosa Nostra
Giovanni Falcone Olaszország egyik szimbólumává vált.
Szicíliai bíró volt, aki a maffia felszámolásának szentelte az életét. Mindig nyílt lapokkal játszott, ennek lett végül áldozata 1992 májusában.

Paolo Borsellino
Ez a csupán kétrészes, nagyon izgalmas minisorozat megismerteti velünk Borsellino, szicíliai bíró magánéletét és küzdelmes csatáját a maffia ellen.

Ultimo
A sorozat a címét egy csendőr (carabinieri) kapitány vezetéknevének köszönheti, aki egész életét a szervezett bűnözés visszaszorításának szentelte.

Alla luce del sole
Egy újabb életrajzi film, aminek a főszereplője Pino Puglisi, pap. Rájön arra, hogy a palermói Brancaccio városnegyedben a gyerekeket szervezett bűnözésre kényszerítik és megpróbálja ezt megállítani. Az életével fizet érte.

Gomorra
Campania tartomány legszegényebb területein a nápolyi maffia (gomorra) hatalmas vagyonra tett szert kábítószer kereskedelemmel, veszélyes vegyi hulladékok illegális tárolásával és korrupcióval.
Néhányan próbálják ezt megfékezni, mások megpróbálnak elbújni vagy elmenekülni. Előbb-utóbb mindenkinek be kell látni, hogy a gomorra túlságosan erős, a keze messzire elér, és csak szélmalomharcot vívhatnak ellene.

La mafia uccide solo d’estate
Egy újabb életrajzi film, amiben Arturo Giammaresi életébe tekinthetünk be, aki egy fiatal újságíró volt és sajátos módon írt a maffiáról.

I cento passi
Peppino Impastato története, akinek a háza csak 100 lépésre található a maffiafőnök otthonától. Peppino apja belesétált a maffia hálójába – családja védelmében, fia viszont próbálja életét tisztességesen leélni.

Il padrino
A Keresztapa trilógia első része, amiben megismerhetjük a bűnöző olasz-amerikai Don Vito Corleone és családjának az életét.

La piovra
10 évadon át tartó tv sorozat, amiben Corrado Cattani rendőrfelügyelő egész életét a maffiaellenes (a piovra, azaz polip = a helyi maffia) tevékenységek felszámolásának szenteli.

L’ultimo dei Corleonesi
A maffiától megszokott módon, különleges kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok miatt nyomoz Carlo Alberto dalla Chiesa.
Navarra, Liggio, Riina és Provenzano maffiózókról, valamint a köztük lévő ellentétekről, hatalmi harcokról és vérszövetségről szól ez a film.

Maltese – Il romanzo del Commissario
Dario Maltese a római rendőrség kábítószerellenes osztályán dolgozik. Egy kollégájának az esküvőjére hazatér szülővárosába, Trapaniba, ahol a szeme láttára megölik a vőlegényt. Áthelyezteti magát Szicíliába és betölti halott barátjának a helyét a rendőrségen, ahol rájön, hogy halott barátja a maffia milyen pénzügyi és politika kapcsolatainak a leleplezésén dolgozott.

 

Baciamo le mani – Palermo New York 1958
Egy család történetén keresztül tudunk betekinteni abba, hogy milyen messzire tud nyúlni a maffia keze, és abba, hogy hogyan tud emberi sorsokat tönkretenni két különböző kontinensen is.

Annak, aki még nem beszél olaszul, de szeretné megtanulni ezt a csodálatos nyelvet, ajánlom a figyelmébe:
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Back To Top