13 maffiafilm ajánló

2019-05-13
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , ,
0

A 30 nem túl szerencsés szám a maffia főnökök szempontjából.
30 év bujkálás után kapták el  1993-ban,  január közepén Totó Riinát, majd 30 évvel később, szinte napra pontosan utódját, Messina Denarót.

Ez a hír érthető okokból azóta is izgalomban tartja az olaszokat, sőt a haladó olasz csoportomban és a magántanítványaim körében is többen azzal a kéréssel fordultak felém, hogy beszéljünk erről a témáról is.

Egy csokornyi maffiafilmes válogatást hoztam a témában, minden filmet és sorozatot a valóság ihletett. Elsősorban olaszul már beszélőknek ajánlom az alábbi válogatást.

Dopo la cattura Messina Denaro e il suo autista per la prima volta ...
Kép forrása: palermotoday.it

„Quel giorno di 28 anni fa ha segnato la storia. Ma l’ultima parola su #GiovanniFalcone e le vittime di #Capaci non è la morte.”

Véleményem szerint, ha valaki bele kívánja ásni magát ebbe a témába, az alapmű az Il capo dei capi.
Ez a lebilincselő, fordulatokkal teli minisorozat a Cosa Nostra fejéről, Totò Riináról szól, aki a forgatás idején még életben volt, de már börtönben tartózkodott,.

 

Giovanni Falcone, l’uomo che sfidò Cosa Nostra
Giovanni Falcone Olaszország egyik szimbólumává vált.
Szicíliai bíró volt, aki a maffia felszámolásának szentelte az életét. Mindig nyílt lapokkal játszott, ennek lett végül áldozata 1992 májusában.

 

Paolo Borsellino
Ez a csupán kétrészes, nagyon izgalmas minisorozat megismerteti velünk Borsellino, szicíliai bíró magánéletét és küzdelmes csatáját a maffia ellen.

https://youtu.be/cDGtheOrLY4

 

Ultimo
A sorozat a címét egy csendőr (carabinieri) kapitány vezetéknevének köszönheti, aki egész életét a szervezett bűnözés visszaszorításának szentelte.

 

Alla luce del sole
Egy újabb életrajzi film, aminek a főszereplője Pino Puglisi, pap. Rájön arra, hogy a palermói Brancaccio városnegyedben a gyerekeket szervezett bűnözésre kényszerítik és megpróbálja ezt megállítani. Az életével fizet érte.

 

Gomorra
Campania tartomány legszegényebb területein a nápolyi maffia (gomorra) hatalmas vagyonra tett szert kábítószer kereskedelemmel, veszélyes vegyi hulladékok illegális tárolásával és korrupcióval.
Néhányan próbálják ezt megfékezni, mások megpróbálnak elbújni vagy elmenekülni. Előbb-utóbb mindenkinek be kell látni, hogy a gomorra túlságosan erős, a keze messzire elér, és csak szélmalomharcot vívhatnak ellene.

https://youtu.be/dqBhxMSEEoI

La mafia uccide solo d’estate
Egy újabb életrajzi film, amiben Arturo Giammaresi életébe tekinthetünk be, aki egy fiatal újságíró volt és sajátos módon írt a maffiáról.

 

I cento passi
Peppino Impastato története, akinek a háza csak 100 lépésre található a maffiafőnök otthonától. Peppino apja belesétált a maffia hálójába – családja védelmében, fia viszont próbálja életét tisztességesen leélni.

 

Il padrino
A Keresztapa trilógia első része, amiben megismerhetjük a bűnöző olasz-amerikai Don Vito Corleone és családjának az életét.

 

La piovra
10 évadon át tartó tv sorozat, amiben Corrado Cattani rendőrfelügyelő egész életét a maffiaellenes (a piovra, azaz polip = a helyi maffia) tevékenységek felszámolásának szenteli.

L’ultimo dei Corleonesi
A maffiától megszokott módon, különleges kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok miatt nyomoz Carlo Alberto dalla Chiesa.
Navarra, Liggio, Riina és Provenzano maffiózókról, valamint a köztük lévő ellentétekről, hatalmi harcokról és vérszövetségről szól ez a film.

 

Maltese – Il romanzo del Commissario
Dario Maltese a római rendőrség kábítószerellenes osztályán dolgozik. Egy kollégájának az esküvőjére hazatér szülővárosába, Trapaniba, ahol a szeme láttára megölik a vőlegényt. Áthelyezteti magát Szicíliába és betölti halott barátjának a helyét a rendőrségen, ahol rájön, hogy halott barátja a maffia milyen pénzügyi és politika kapcsolatainak a leleplezésén dolgozott.

 

Baciamo le mani – Palermo New York 1958
Egy család történetén keresztül tudunk betekinteni abba, hogy milyen messzire tud nyúlni a maffia keze, és abba, hogy hogyan tud emberi sorsokat tönkre tenni két különböző kontinensen is.

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod, hogy másoknak is tetszene, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

latitante szökevény
essere in latitanza szökésben lenni
condannare per … elítélni valamiért
ricercato körözött (személy)
strage mészárlás
omicidio gyilkosság
sciogliere nell’acido savban feloldani
condannare all’ergastolo életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni
perdere le tracce nyomát veszíteni
strangolare megfojtani

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük