oliva

Érik az olíva. Hogy készül az olive in salamoia?

Az olajfák akár több mint 1000 évet is elélnek és egészen 500-600 éves korukig bőséges termést hoznak, csak ezt követően kezd el csökkeni a termésük. Egy fán átlagosan 15 kg olíva terem.

Ha olajfát ültetünk, azt az  unokáinknak és azok utódjainak tesszük, mivel a fák  40-50 éves korukban kezdenek el bőségesen teremni.

Soha nem vettem még részt olívaszüreten, de azt mondják, hogy piszok nehéz munka, és, hogy egy nap alatt 4-5 fánál többet képtelenség leszüretelni.
Október közepe és december közepe között tart a szüretelés időszaka.

Olive Trees, Jerusalem, Israel

Ezt megelőzően viszont a fákról lehullott bogyókból kitűnő csemegét lehet készíteni, erről mesélt nekem tegnap a pugliai barátom, aki vérprofi módon mindent hasznosít

Az alábbi receptben megtanuljuk, hogy hogyan lehet sólében tartósítani és csemege olívabogyót készíteni. Vigyázat, a fogyasztása függőséget okozhat! 😉

Fruits, Olives, Green, Mediterranean, Fresh Olives

Hozzávalók: 
7 kg zöld olívabogyó
5 l víz
0,5 kg só
erős paprika
foghagyma
babérlevél
köménymag

Irreleváns, hogy a fákról, a fák alól szedjük-e a bogyókat, vagy a piacon vásároljuk-e, az első lépés, hogy folyó vízben alaposan mossuk meg.
Majd ezt követően tegyük az olívát egy nagy tálba.

Kezdődjön a 14-15 napos elkészítési folyamat, ami tarthat akár 20 napig is, mert az olívabogyóknak édesnek kell lenniük és a kb. 2 hetes időszak alatt el kell veszíteniük kesernyés ízüket. Ennek eléréséhez öntsük fel vízzel az olívát és adjunk hozzá 2 evőkanál sót.
Tegyünk nehezéket, pl. egy tányért a bogyókra, mert fontos, hogy a bogyókat ellepje a víz, majd fedjük le tiszta konyharuhával.

2 héten keresztül minden egyes nap le kell cserélni a sós vizet a bogyókon, egészen addig, míg a folyamat végén az olívabogyók édesek nem lesznek.

Olives, Olive In The Glass, Glass, Water, Fresh

Fertőtlenítjük az üvegeket és a fedeleiket.
Elkészítjük a sólét. Ehhez felteszünk 5 liter vizet fél kg sóval főni. 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Alaposan öblítsük le az olívabogyókat és kezdődhet az üvegek megtöltése.

Az üvegek aljába tegyünk egy kis aromát: egy babérlevelet, néhány szem köménymagot, 2 gerezd fokhagymát és egy erőspaprikát, aki pikánsabban szereti, tehet belőle többet is. Töltsük meg az üveget a bogyókkal, öntsük fel a hideg sólével úgy, hogy a bogyókat ellepje a sós  víz.

Olives, Green, Mediterranean, Olive, Greece

Hűvös, száraz kamrában tároljuk, 2-3 hét múlva már teljesen összeérnek az ízek, és akár egy évig is eláll (ha marad belőle) ez a finomság.

Olaszul tanulóknak  illetve a nyelvet gyakorlóknak íme a recepthez tartozó olasz nyelvű videó:

Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!

Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.

Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!

olive verdi zöld olívabogyók
sale
peperoncino rosso erőspaprika
aglio fokhagyma
alloro babérlevél
coprire befedni
bollire felforralni
raffreddare lehűteni
acqua corrente folyóvíz
dispensa kamra
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!