Gelato

Éljen a fagyi, ma van a Gelato Day!

A fagyi rövid története

A fagyi elődjének története az időszámítás előtti időkre nyúlik vissza.

Nagy valószínűség szerint az első fagylaltkelyhet Egyiptomban találták a II. dinasztia sírjában. Így feltehetőleg az i. e. 2700-as években már létezett ez a speciális ezüst kehelypáros, az egyik kehelyben lehetett valószínűleg a hó, a másikban pedig a főtt gyümölcs és ezeket keverték össze.

A mai fagylalt elődje viszont valószínűleg Kínában született, i.e. 2000 környékén. Hóba kevert, alaposan megfőtt rizsből, tejből készült, fűszerek hozzáadásával.
Ezt követően születtek meg a fagyasztott gyümölcs alapú édességek, melyek tejjel vagy a nélkül készültek.

A Római Birodalom idején a rabszolgák a Vezúvról hordták a havat és a jeget.
Pompeiben a régészek találtak arra utaló jeleket, hogy léteztek a városban jégárusítással foglalkozó boltok.

Forráskép megtekintése
Képek forrása: italymagazin.com

A XIII. században Pekingben utcai árusoktól lehetett megvásárolni ezeket az édességeket.

A XIV. században Marco Polónak köszönhetően megjelent a fagyasztott tej és fagyasztott gyümölcs Olaszországban is.

1533-ban, amikor Medici Katalin és II. Henrik egybekeltek, egy addig soha nem látott édesség is került az asztalra. Édes krém alapú, fél hideg desszert volt, ami nagyon hasonlított a mai fagylaltra.

A fagyi a gazdag emberek kiváltsága volt, mivel nagyon költséges volt a jég előállítása és tárolása.

1560-ban egy spanyol orvos római látogatásának köszönhetően viszont forradalmi változás állt be a fagyi történetében. Rájött arra, hogy ha kálium-nitrátot ad a jéghez és a hóhoz, sokkal könnyebben és gyorsabban le lehet bármit hűteni viszonylag rövid időn belül.

Forráskép megtekintése

A XVII. század végén egy francia szakácskönyvben megjelent az első fagyi recept.
Toszkánában és Szicíliában virágzó jégkereskedelem alakul ki. Francesco Procopio de’ Coltelli, szicíliai származású szakács Párizsban megnyitotta világhírű kávéházát, a Café Procopét. Továbbfejlesztette a fagyit, a mézet cukorral helyettesítette és sót adott hozzá, hogy hamarabb hűljön és tovább elálljon.
Ezt követően minden magára adó kávézóban lehetett fagyit kapni.

1770-ben Giovanni Basiolo, olasz kivándorló New Yorkban megismertette az amerikaiakkal a fagylaltot. Akkoriban még viszonylag kevés volt a választék. Létezett gyümölcs alapú jégkása, valamint tej alapú csokis és fahéjas fagyi is.

Az igazi áttörést az ipari forradalom hozza, amikor feltalálták a hűtőgépet és immár nem volt gond a fagylalt hűtése és tárolása.

A XX. század legelején feltalálták a tölcsért, majd az 1920-as években a mozgó fagyis pultokat, majd a pálcikás jégkrémet.

Forráskép megtekintése

A II. világháborútól napjainkig Olaszországban

A csomagolt fagylalt és jégkrém fogyasztása 1/4 kilóról 4 kilóra növekedett.

Ugyanakkor a kézműves fagylalt esetén még nagyobb a változás. Egy 2017-es statisztika szerint minden olasz évente 12 kg fagylaltot fogyaszt (ez a világháború után csak ½ kiló volt) és ezzel fagyi fogyasztásban az olaszok világelsőnek tudhatják magukat.

Forráskép megtekintése

Guinness rekordok

A leghosszabb fagyi
Amerikában, a Texas Fesztiválon készült 2019. márciusában.
1386,62 méter hosszúságú lett ez a Guinness rekord fagylalt-desszert, aminek az elkészítéséhez felhasználtak kb. 1900 liter vanília fagyit, 1150 liter csokoládé és eperszirupot, 2000 flakon felvert tejszínhabot, 12 kg csoki forgácsot és 20.000 cseresznyét.

A legmagasabb jégkrém
Szintén Amerika nevéhez fűződik. 2014-ben készítettek el, 1365 kg-ot nyomott, 1,7 méter magas és 1,9 méter széles volt.

A legmagasabb tölcséres fagyi
A Guinness rekord Norvégia nevéhez,  a Hennig-Olsen családi vállalkozáshoz fűződik.
Paraméterei az alábbiak: 3,08 méter, 1080 liter fagyiból, 60 liter csokiból és 110 kg nápolyiból készült.
Ezzel a rekorddal 1 korábbi olasz rekordot (2,81) múltak felül a norvégok.

Legtöbb gombóc egy tölcsérben, na végre, ez már egy venetói olasz névhez fűződik, aki 121 gombóc fagyit tett rá egy tölcsérre majd egyensúlyozta azt. 🙂

Végezetül pedig olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók számára egy olasz nyelvú videó, amiben a venetói fagyi történetét ismerhetitek meg:

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

neve
ghiaccio jég
mescolare összekeverni
latte tej
succo di frutta gyümölcslé
architetto építész
panna tejszín
miele méz
frigorifero hűtőszekrény
cono tölcsér
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!