Az első, írásos és fényképes dokumentumokkal alátámasztott alkalom, amikor az apák napját megünnepelték, az Amerikai Egyesült Államokba, a nyugati virginiai Fairmontba, 1908. július 5-re nyúlik vissza.
A katolikus hagyományokkal rendelkező országokban az apák napján Szent Józsefet, a Boldogságos Szűz Mária férjét, az alázat és az odaadás szimbólumaként ünneplik.
Elsőként a bencés szerzetesek ünnepelték Józsefet 1030-ban, őket követték Mária szolgái 1324-ben, a ferencesek pedig 1399-ben. Az ünnepet IV. Szixtus és V. Piusz pápa tovább népszerűsítette.
1621-ben ezt a napot egyházi ünneppé, sőt XV. Gergely pápa polgári ünneppé is nyilvánította Szent József napját, amit 1977-ben egy törvény eltörölt.
Érdekesség, hogy Sváj olasz kantonában, Ticinóban, valamint néhány spanyol tartományban a mai napig munkaszüneti nap március 19-e.
Kép forrása: magyarno.com
Szent József a néphagyományban az árvák, a hajadon lányok védelmezője is.
Ennek megfelelően Szicília egyes területein március 19-én ebédre szokás meghívni a szegényeket. Más területeken az ünneplés egybeesik a téli végének ünnepével. A megmunkálandó, bevetendő földeken máglyát raknak, a tűz fölött pedig átugrálnak jó idő és jó termés reményében.
Nem lenne kerek az ünnep, ha a szimbolikus apák napi ajándékok nem társulnának édességekkel.
A tipikus apák napi desszertek régiónként változnak, és többnyire krémmel vagy lekvárral töltöttek.
Rómában a bignè di San Giuseppe a hagyományos süti, amit forró olajban sütnek, de sütőben is készíthető.
Kép forrása: tripadvisor
Toszkánában és Umbriában a nap süteménye a fritella di riso, amit tejben főtt rizzsel készítenek, majd likőrrel és fűszerekkel ízesítenek.
Emilia-Romagnában az ünnep jellegzetes desszertje a raviola. A Bologna megyei Trebbo di Renóban minden év március 3. vasárnapján kerül megrendezésre a hagyományos és több száz éves rendezvény, a „Festa della raviola”-ra.
Úgy gondolom, hogy a legismertebb apák napi sütemény a nápolyi, krémmel töltött finomság, a zeppole di San Giuseppe.
Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a nagyböjt kellős közepén ennek a vallási ünnepnek a hagyománya szinte kötelezővé teszi a desszert elkészítését. Természetesen van magyarázat rá, egy legenda szerint Szent József olajsütő is volt, így egyfajta, a szent iránti tiszteletből Nápoly utcáin néhány évtizeddel ezelőttig az olajsütők „instant” sült fánkokat készítettek a járókelőknek.
A zeppola etimológiájáról számos hipotézis szól.
Egyesek szerint a serpula szóból származik, ami latinul kígyót jelent, ezzel utalnak a sütemény formájára.
Mások szerint a zeppa szóból származik, ami éket jelent, és a billegő bútorok alá szokás helyezni, itt is egyértelmű a Szent József hivatására való hivatkozás.
A San Giuseppe zeppole első receptje a szakács és tudós, Ippolito Cavalcanti 1837-es receptkönyvében jelent meg.
Kép forrása: ulisseonline
A zeppole di San Giuseppe elkészítése
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
6 tojás
1/2 liter víz
5 dkg vaj
porcukor
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
5 cl tej
reszelt citromhéj
Kép forrása: notizieaudaci
Közepes lángon melegítsük fel a vizet a vajjal és egy csipet sóval.
Mikor a víz elég forró, öntsük hozzá az átszitált lisztet, és habverővel keverjük simára, ez akár 10 percig is eltarthat.
Majd vegyük le a tűzről, és a tojás hozzáadása után, keverjük tovább, hogy homogén legyen a tészta, majd hagyjuk pihenni.
Közben készítjük el a pudingot. A cukrot keverjük össze a tojássárgájával, adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd ízlés szerint a tejet és reszelt citromhéjat.
Majd lassú tűz fölött, folyamatosan kevergetve, csomómentesen készítsük el a tölteléket.
Készítsük el a fánkokat habzsák segítségével, majd forró olajban süssük ezeket aranybarnára.
Miután kihűltek, a fánkok közepébe töltsük a pudingot, a tetejét cseresznyével és/vagy tejszínhabbal díszíthetjük.
Buon appetito! 🙂
Végezetül az olaszul tanulóknak egy olasz nyelvű videó a zeppole receptjével:
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
festa del papà | apák napja |
celebrare | megünnepelni |
protettore | védő, védelmező |
festeggiare | megünnepelni |
eliminare | eltörölni |
giorno festivo | ünnepnap |
tradizione | hagyomány |
secondo | szerint |
ripieno | töltött |
friggere | olajban sütni |