skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Apák Napja Olasz Módra

Apák napja olasz módra

Az anyák napja mintájára az apák napja ünnepe a XX. század első évtizedeiben született, amit – mint ahogy az anyák napját is – világszerte különböző időpontokban ünneplik.
A katolikus egyház már 1871-ben proklamálta Szent Józsefet (névnapja március 19-re esik), a családapák védőszentjét.

Az első, írásos és fényképes dokumentumokkal alátámasztott alkalom, amikor az apák napját megünnepelték, az Amerikai Egyesült Államokba, a nyugati virginiai Fairmontba, 1908. július 5-re nyúlik vissza.

A katolikus hagyományokkal rendelkező országokban az apák napján Szent Józsefet, a Boldogságos Szűz Mária férjét, az alázat és az odaadás szimbólumaként ünneplik.

Elsőként a bencés szerzetesek ünnepelték Józsefet 1030-ban, őket követték Mária szolgái 1324-ben, a ferencesek pedig 1399-ben. Az ünnepet IV. Szixtus és V. Piusz pápa tovább népszerűsítette.
1621-ben ezt a napot egyházi ünneppé,  sőt XV. Gergely pápa polgári ünneppé is nyilvánította Szent József napját, amit 1977-ben egy törvény eltörölt.
Érdekesség, hogy Sváj olasz kantonában, Ticinóban, valamint néhány spanyol tartományban a mai napig munkaszüneti nap március 19-e.

Forráskép megtekintése
Forráskép megtekintéseKép forrása: magyarno.com

Szent József a néphagyományban az árvák, a hajadon lányok védelmezője is.
Ennek megfelelően Szicília egyes területein március 19-én ebédre szokás meghívni a szegényeket. Más területeken az ünneplés egybeesik a téli végének ünnepével. A megmunkálandó, bevetendő földeken máglyát raknak, a tűz fölött pedig átugrálnak jó idő és jó termés reményében.

Nem lenne kerek az ünnep, ha a szimbolikus apák napi ajándékok nem társulnának édességekkel.
A tipikus apák napi desszertek régiónként változnak, és többnyire krémmel vagy lekvárral töltöttek.
Rómában a bignè di San Giuseppe a hagyományos süti, amit forró olajban sütnek, de sütőben is készíthető.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: tripadvisor 

Toszkánában és Umbriában a nap süteménye a fritella di riso, amit tejben főtt rizzsel készítenek, majd likőrrel és fűszerekkel ízesítenek.
Emilia-Romagnában az ünnep jellegzetes desszertje a raviola. A Bologna megyei Trebbo di Renóban minden év március 3. vasárnapján kerül megrendezésre a hagyományos és több száz éves rendezvény, a “Festa della raviola”-ra.

Úgy gondolom, hogy a legismertebb apák napi sütemény a nápolyi, krémmel töltött finomság, a zeppole di San Giuseppe.
Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a nagyböjt kellős közepén ennek a vallási ünnepnek a hagyománya szinte kötelezővé teszi a desszert elkészítését. Természetesen van magyarázat rá, egy legenda szerint Szent József olajsütő is volt, így egyfajta, a szent iránti tiszteletből Nápoly utcáin néhány évtizeddel ezelőttig az olajsütők „instant” sült fánkokat készítettek a járókelőknek.

A zeppola etimológiájáról számos hipotézis szól.
Egyesek szerint a serpula szóból származik, ami latinul kígyót jelent, ezzel utalnak a sütemény formájára.
Mások szerint a zeppa szóból származik, ami éket jelent, és a billegő bútorok alá szokás helyezni, itt is egyértelmű a Szent József hivatására való hivatkozás.
A San Giuseppe zeppole első receptje a szakács és tudós, Ippolito Cavalcanti 1837-es receptkönyvében jelent meg.

Forráskép megtekintéseKép forrása: ulisseonline

A zeppole di San Giuseppe elkészítése

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
6 tojás
1/2 liter víz
5 dkg vaj
porcukor
csipet só

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
5 cl tej
reszelt citromhéj

Forráskép megtekintése
Kép forrása: notizieaudaci

Közepes lángon melegítsük fel a vizet a vajjal és egy csipet sóval.
Mikor a víz elég forró, öntsük hozzá az átszitált lisztet, és habverővel keverjük simára, ez akár 10 percig is eltarthat.
Majd vegyük le a tűzről, és a tojás hozzáadása után, keverjük tovább, hogy homogén legyen a tészta, majd hagyjuk pihenni.
Közben készítjük el a pudingot. A cukrot keverjük össze a tojássárgájával, adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd ízlés szerint a tejet és reszelt citromhéjat.
Majd lassú tűz fölött, folyamatosan kevergetve, csomómentesen készítsük el a tölteléket.
Készítsük el a fánkokat habzsák segítségével, majd forró olajban süssük ezeket aranybarnára.
Miután kihűltek, a fánkok közepébe töltsük a pudingot, a tetejét cseresznyével és/vagy tejszínhabbal díszíthetjük.

Buon appetito! 🙂

Végezetül az olaszul tanulóknak egy videó a zeppole receptjével:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

festa del papàapák napja
celebraremegünnepelni
protettorevédő, védelmező
festeggiaremegünnepelni
eliminareeltörölni
giorno festivoünnepnap
tradizionehagyomány
secondoszerint
ripienotöltött
friggereolajban sütni
Back To Top