A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál - Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

2019-08-27
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) a covid előtt minden évben augusztus vége és szeptember eleje között rendezték meg, a velencei biennálé keretei között.
A biennálé egy sokszínű művészeti fesztivál, a világ az egyik legrangosabb kulturális rendezvénye, amit 1895 óta rendeznek meg.

2020-ban a világjárvány a filmfesztivált is fenekestől felforgatta, a szeptember 2-10. között megrendezésre került eseményt rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték.
A  covid-korszak első fesztivála számtalan bürokratikus eljárást kellett követni és betartani. Tilos volt a tömeges csoportosulás, szürke „covid-falakat” emeltek ennek érdekében, valamint kötelező volt a kézfertőtlenítés és a maszk használata. A beléptetőkapuknál pedig a táskák tartalmának ellenőrzésén túl testhőmérsékletet is mértek.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: Ansa

A tavalyelőtti fesztiválnak nagy jelentőséget tulajdonítottak,  tekintettel a világjárvány időszakára és a mozik hosszú bezárására, ami érzékenyen érintette a filmipart. 
Tavaly is a világ minden tájáról voltak filmek, 59 ország képviseltette magát.
Az olasz jelenlét abszolút kimagasló,  5 film volt versenyben, valamint volt 3 versenyen kívüli produkció is. Erre a kiemelkedő filmmennyiségre 1984 óta nem került sor.


Az idei fesztivál 2023. augusztus 30-szeptember 9. között kerül megrendezésre, a nyitónap előtti este 2 filmet mutattak be.
ERRE  a linkre kattintva, olasz nyelven lehet megtekinteni az idei filmfesztivál versenyfilmjeit és a filmek rövid összefoglalóját, valamint a filmfesztiválhoz kapcsoló híreket, érdekességeket, pletykákat is olvashattok – nyelvgyakorlásnak sem rossz. 

Minden filmet eredetiben vetítenek, olasz és angol felirattal, így minden néző számára élvezetes minden egyes film megtekintése. 

Forráskép megtekintése
Kép forrása: amica.it

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál története

A „Mostra” a filmtörténelem első fesztivála, 1932. augusztus 6-21. között rendezték meg első alkalommal, az ötlet elsősorban a biennálé elnökének, gróf Giuseppe Volpinak és a szobrász Antonio Maraininak köszönhető.
Az első fesztivált  az impozáns Hotel Excelsior teraszán rendezték meg.
Az „A” kategóriájú filmfesztiválok között a mai napig az egyik legrangosabb és legfontosabb esemény.

A fesztivál jelenlegi fődíja, az Arany Oroszlán, korábban ezt a díjat Velencei Nemzetközi Nagydíjnak, majd Mussolini Kupának hívták.
A fődíj mellett a legjobb rendezésért, legjobb színészi alakításért, legjobb fiatal színészi alakításért, a legjobb első filmért, a legjobb rövidfilmért, 2009-től a legjobb 3D filmért is jár díj, és természetesen díjazzák a legjobb forgatókönyvet és a legjobb operatőrt is.

1969-79 között érdeklődés hiányában a rendezvény hanyatlott, ebben az időszakban nem adtak ki díjakat. Megpróbálták a nagyközönség számára ismertebbé tenné a filmfesztivált. Sikerrel jártak, mert az 1980-as évektől ismét reneszánszát éli, köszönhetően elsősorban Carlo Lizzano fesztiváligazgató és egyben filmrendező munkájának.

A fesztivál díjai

Arany Oroszlán – a legjobb film díja, 1946-tól (pl. Hamlet, Rómeó és Júlia)


Forrás: osservatore.ch

Ezüst Oroszlán
1. A legjobb rendező különdíja, 1990-től. Magyar filmrendező még nem nyerte el ezt a díjat, az olasz Carlo Mazzacurati 1994-ben kapta ezt a különdíjat.
2. A zsűri fődíja, 1951-től. Olaszország legutoljára 2011-ben a Terraferma című alkotásért nyerte el ezt a díjat.

A zsűri különdíja, 2013-tól, eddig németek, törökök, amerikaiak és ausztrálok kapták.

Volpi Kupa
1. A legjobb férfi színészi alakításért járó díj, 1934-től (pl. Jean Gabin, James Stewart, Gérard Depardieu, Hugh Grant, Jack Lemmon, Brad Pitt)
2. A legjobb színésznői alakításért járó díj, 1934-től (Sophia Loren, Shirley Maclaine, Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Julianne Moore)


Ingmar Bergman 1983-ban örülhetett az Arany Oroszlán díjnak.
Forrás: wikipédia 

Arany Osella díj, a legjobb forgatókönyv díja 2005-től létezik. Az első díjat George Clooney és Grant Heslov kapta, a Good Night and Good Luck című film forgatókönyvéért.

Marcello Mastroianni-díjat kap a legjobb fiatal női és férfi színész 1998-től, 2010-ben például Mila Kunis kapta a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért.
A fesztivál szervezői természetesen nem feledkeznek meg az első,- és rövidfilmesekről sem, valamint 2009-től a legjobb 3D-filmek is jutalomban részesülnek.


Forrás: osservatore.ch

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

film d’apertura nyitófilm
film di chiusura zárófilm
madrina keresztanya
pandemia világjárvány
muro fal
grigio szürke
misurare la febbre lázat mérni
sanificare le mani kezet fertőtleníteni
concorso verseny
premio díj

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük