fbpx skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – Mostra Internazionale D’Arte Cinematografica

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) korábban minden évben augusztus vége és szeptember eleje között rendezték meg, a velencei biennálé keretei között.
A biennálé egy sokszínű művészeti fesztivál, a világ az egyik legrangosabb kulturális rendezvénye, amit 1895 óta rendeznek meg.

2020-ban a világjárvány a filmfesztivált is fenekestől felforgatta, a szeptember 2-10. között megrendezésre kerülő eseményt rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik.
A  covid-korszak első fesztivála számtalan bürokratikus eljárást kénytelen követni és betartani. Tilos lesz a tömeges csoportosulás, szürke “covid-falakat” emeltek ennek érdekében, valamint kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk használata. A beléptetőkapuknál pedig a táskák tartalmának ellenőrzésén túl testhőmérsékletet is mérnek.

Venezia, mascherine e muri per il cinema che riparte

Venezia, mascherine e muri per il cinema che riparteForrás: Ansa

Az idei fesztivál “keresztanyja” Anna Foglietta, akit a Perfetti sconosciuti (Teljesen idegenek) című filmből ismerhetünk.

Venezia, mascherine e muri per il cinema che riparte
Forrás: Ansa

Minden filmet eredetiben vetítenek, olasz és angol felirattal.
Ma a 77. filmfesztivált Daniele Luchetti: Lacci című filmje fogja megnyitni, a fesztivál zárófilmje szintén olasz, Stefano Mordini: Lasciami andare című alkotása.
Ahogy elnéztem a vetítésre váró filmek hosszú sorát, számtalan új olasz filmet fognak bemutatni, bízzunk benne, hamarosan mi is láthatjuk ezeket!
Egyetlen magyar vonatkozású filmet találtam, egy kanadai-magyar koprodukciót,  Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman című alkotását.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál története

A „Mostra” a filmtörténelem első fesztivála, 1932. augusztus 6-21. között rendezték meg első alkalommal, az ötlet elsősorban a biennálé elnökének, gróf Giuseppe Volpinak és a szobrász Antonio Maraininak köszönhető.
Az első fesztivált  az impozáns Hotel Excelsior teraszán rendezték meg.
Az „A” kategóriájú filmfesztiválok között a mai napig az egyik legrangosabb és legfontosabb esemény.

A fesztivál jelenlegi fődíja, az Arany Oroszlán, korábban ezt a díjat Velencei Nemzetközi Nagydíjnak, majd Mussolini Kupának hívták.
A fődíj mellett a legjobb rendezésért, legjobb színészi alakításért, legjobb fiatal színészi alakításért, a legjobb első filmért, a legjobb rövidfilmért, 2009-től a legjobb 3D filmért is jár díj, és természetesen díjazzák a legjobb forgatókönyvet és a legjobb operatőrt is.

1969-79 között érdeklődés hiányában a rendezvény hanyatlott, ebben az időszakban nem adtak ki díjakat. Megpróbálták a nagyközönség számára ismertebbé tenné a filmfesztivált. Sikerrel jártak, mert az 1980-as évektől ismét reneszánszát éli, köszönhetően elsősorban Carlo Lizzano fesztiváligazgató és egyben filmrendező munkájának.

A fesztivál díjai

Arany Oroszlán – a legjobb film díja, 1946-tól (pl. Hamlet, Rómeó és Júlia)


Forrás: osservatore.ch

Ezüst Oroszlán
1. A legjobb rendező különdíja, 1990-től. Magyar filmrendező még nem nyerte el ezt a díjat, az olasz Carlo Mazzacurati 1994-ben kapta ezt a különdíjat.
2. A zsűri fődíja, 1951-től. Olaszország legutoljára 2011-ben a Terraferma című alkotásért nyerte el ezt a díjat.

A zsűri különdíja, 2013-tól, eddig németek, törökök, amerikaiak és ausztrálok kapták.

Volpi Kupa
1. A legjobb férfi színészi alakításért járó díj, 1934-től (pl. Jean Gabin, James Stewart, Gérard Depardieu, Hugh Grant, Jack Lemmon, Brad Pitt)
2. A legjobb színésznői alakításért járó díj, 1934-től (Sophia Loren, Shirley Maclaine, Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Julianne Moore)


Ingmar Bergman 1983-ban örülhetett az Arany Oroszlán díjnak.
Forrás: wikipédia 

Arany Osella díj, a legjobb forgatókönyv díja 2005-től létezik. Az első díjat George Clooney és Grant Heslov kapta, a Good Night and Good Luck című film forgatókönyvéért.

Marcello Mastroianni-díjat kap a legjobb fiatal női és férfi színész 1998-től, 2010-ben például Mila Kunis kapta a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért.
A fesztivál szervezői természetesen nem feledkeznek meg az első,- és rövidfilmesekről sem, valamint 2009-től a legjobb 3D-filmek is jutalomban részesülnek.


Forrás: osservatore.ch

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

film d’aperturanyitófilm
film di chiusurazárófilm
madrinakeresztanya
pandemiavilágjárvány
murofal
grigioszürke
misurare la febbrelázat mérni
sanificare le manikezet fertőtleníteni
concorsoverseny
premiodíj
Back To Top