Az amatriciana vagy római nyelvjárásban matriciana egy isteni és nagyon egyszerűen elkészíthető tésztaszósz, amit 2020. március 6-a óta Az Európai Unió is elismert helyi tradicionális specialistásként.
Kép forrása: civfoodcivitavecchia.com
Kialakulásának a története a régmúltra nyúlik vissza.
Érdekessége, hogy bár laziói étel, mégis abruzzói ételkülönlegességként ismeri a világ.
Őse a gricia vagy griscia néven ismert pörköltféleség, amit kenyérrel fogyasztottak a Két Szicília Királysága idején a XVII. században. Állítólag a neve a gricio szóból származik, így hívták akkoriban a római kenyér- és élelmiszerárusokat.
Egy másik feltételezés szerint nevét az Amatricétől nem messze található Grisciano nevű település után kapta.
A grisciát a mai napig paradicsom nélküli amatricianaként ismerjük.

Kép forrása: Pinterest
A recept az ősi pásztoroknak köszönhető, akik zsírral, száraz tésztával, szalonnával, fekete borssal és pecorinóval felfegyverkezve terelték a legelőkön a jószágokat, és ezekből az alapanyagokból kellett megoldaniuk a napi étkezésüket, sokszor heteken keresztül.
A paradicsom valójában csak a XVIII. században került Európába, Olaszországban először Nápolyban termesztették.
Az olaszok annyira szeretik az amatriciánát, hogy 2008. augusztusában még bélyeget is szentelnek eme finomságnak.

Kép forrása: Pinterest
Az idők során az amatricianának számos változata született, ismerkedjünk meg az állítólagosan eredeti receptjével!
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spagetti
20 dkg guanciale (húsos szalonna, a bacon nem jó)
12 dkg reszelt pecorino
50 dkg hámozott paradicsom
Kép forrása: passionecuoca.it
A spagettihez tegyük fel forrni a vizet, a vízbe tegyünk nagy szemű sót.
Egy serpenyő alját kenjük ki disznózsírral (ha teflon, nem szükséges), ebbe tegyük bele a csíkokra vágott húsos szalonnát és alacsony hőfokon süssük zsírjára addig, amíg a zsíros része áttetsző nem lesz.
Majd adjuk hozzá a hámozott paradicsomokat és 10-12 percig hagyjuk főni. Amikor a paradicsom szószossá vált, adjuk hozzá a sajtot.
Közben a spagetti is elkészült, szűrjük le, adjuk hozzá a szószhoz és lassú lángon 2 percig alaposan dolgozzuk össze.
Opcionálisan ízesíthetjük feketeborssal és/vagy erőspaprikával.
Buon appetito! 🙂

Kép forrás: pinterest
Néhány jótanács az olasz nagyiktól:
– guancialét és ne pancettát használjunk az elkészítéséhez
– ne használjunk olajat, a disznózsír és az olaj nem férnek meg egy csárdában
– az eredeti recept spagettit ír elő, bár mostanában sokan bucatinival vagy rigatonival készítik
Az alábbi, olasz nyelvű videóban az amatriciana egy másik változatával ismerkedhettek meg:
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
| guanciale | húsos szalonna |
| strutto | disznózsír |
| antenato | ős |
| pastore | pásztor |
| padella | serpenyő |
| antiaderente | teflon (bevonatú) |
| scolare la pasta | leszűrni a tésztát |
| mescolare | összekeverni |
| grasso | zsír, zsíros |
| pelare | meghámozni |