zeppole

Apák napja olasz módra

Az anyák napja mintájára az apák napja ünnepe a XX. század első évtizedeiben született, amit – mint ahogy az anyák napját is – világszerte különböző időpontokban ünneplik.
A katolikus egyház már 1871-ben proklamálta Szent Józsefet (névnapja március 19-re esik), a családapák védőszentjét.

Az első, írásos és fényképes dokumentumokkal alátámasztott alkalom, amikor az apák napját megünnepelték, az Amerikai Egyesült Államokba, a nyugati virginiai Fairmontba, 1908. július 5-re nyúlik vissza.

A katolikus hagyományokkal rendelkező országokban az apák napján Szent Józsefet, a Boldogságos Szűz Mária férjét, az alázat és az odaadás szimbólumaként ünneplik.

Elsőként a bencés szerzetesek ünnepelték Józsefet 1030-ban, őket követték Mária szolgái 1324-ben, a ferencesek pedig 1399-ben. Az ünnepet IV. Szixtus és V. Piusz pápa tovább népszerűsítette.
1621-ben ezt a napot egyházi ünneppé,  sőt XV. Gergely pápa polgári ünneppé is nyilvánította Szent József napját, amit 1977-ben egy törvény eltörölt.
Érdekesség, hogy Svájc olasz kantonában, Ticinóban, valamint néhány spanyol tartományban a mai napig munkaszüneti nap március 19-e.

József, a munkás és a világító Jézus

Forráskép megtekintéseKép forrása: magyarno.com

Szent József a néphagyományban az árvák, a hajadon lányok védelmezője is.
Ennek megfelelően Szicília egyes területein március 19-én ebédre szokás meghívni a szegényeket. Más területeken az ünneplés egybeesik a téli végének ünnepével. A megmunkálandó, bevetendő földeken máglyát raknak, a tűz fölött pedig átugrálnak jó idő és jó termés reményében.

Nem lenne kerek az ünnep, ha a szimbolikus apák napi ajándékok nem társulnának édességekkel.
A tipikus apák napi desszertek régiónként változnak, és többnyire krémmel vagy lekvárral töltöttek.
Rómában a bignè di San Giuseppe a hagyományos süti, amit forró olajban sütnek, de sütőben is készíthető.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: tripadvisor 

Toszkánában és Umbriában a nap süteménye a fritella di riso, amit tejben főtt rizzsel készítenek, majd likőrrel és fűszerekkel ízesítenek.
Emilia-Romagnában az ünnep jellegzetes desszertje a raviola. A Bologna megyei Trebbo di Renóban minden év március 3. vasárnapján kerül megrendezésre a hagyományos és több száz éves rendezvény, a „Festa della raviola”-ra.

Úgy gondolom, hogy a legismertebb apák napi sütemény a nápolyi, krémmel töltött finomság, a zeppole di San Giuseppe.
Talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy a nagyböjt kellős közepén ennek a vallási ünnepnek a hagyománya szinte kötelezővé teszi a desszert elkészítését. Természetesen van magyarázat rá, egy legenda szerint Szent József olajsütő is volt, így egyfajta, a szent iránti tiszteletből Nápoly utcáin néhány évtizeddel ezelőttig az olajsütők „instant” sült fánkokat készítettek a járókelőknek.

A zeppola etimológiájáról számos hipotézis szól.
Egyesek szerint a serpula szóból származik, ami latinul kígyót jelent, ezzel utalnak a sütemény formájára.
Mások szerint a zeppa szóból származik, ami éket jelent, és a billegő bútorok alá szokás helyezni, itt is egyértelmű a Szent József hivatására való hivatkozás.
A San Giuseppe zeppole első receptje a szakács és tudós, Ippolito Cavalcanti 1837-es receptkönyvében jelent meg.

Forráskép megtekintéseKép forrása: ulisseonline

A zeppole di San Giuseppe elkészítése

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
6 tojás
1/2 liter víz
5 dkg vaj
porcukor
csipet só

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
5 cl tej
reszelt citromhéj

ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE FRITTE O AL FORNO
Kép forrása: notizieaudaci

Közepes lángon melegítsük fel a vizet a vajjal és egy csipet sóval.
Mikor a víz elég forró, öntsük hozzá az átszitált lisztet, és habverővel keverjük simára, ez akár 10 percig is eltarthat.
Majd vegyük le a tűzről, és a tojás hozzáadása után, keverjük tovább, hogy homogén legyen a tészta, majd hagyjuk pihenni.

Közben készítjük el a pudingot. A cukrot keverjük össze a tojássárgájával, adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd ízlés szerint a tejet és reszelt citromhéjat.
Majd lassú tűz fölött, folyamatosan kevergetve, csomómentesen készítsük el a tölteléket.
Készítsük el a fánkokat habzsák segítségével, majd forró olajban süssük ezeket aranybarnára.
Miután kihűltek, a fánkok közepébe töltsük a pudingot, a tetejét cseresznyével és/vagy tejszínhabbal díszíthetjük.

Buon appetito! 🙂

Végezetül az olaszul tanulóknak egy olasz nyelvű videó a zeppole receptjével:

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

festa del papà apák napja
celebrare megünnepelni
protettore védő, védelmező
festeggiare megünnepelni
eliminare eltörölni
giorno festivo ünnepnap
tradizione hagyomány
secondo szerint
ripieno töltött
friggere olajban sütni
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!