skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Aperol Spritz, Fröccs Olasz Módra

Aperol Spritz, fröccs olasz módra

Az olaszok pontosan tudják, milyen frissítővel érdemes próbálkozni a nyári hőség ellen. 🙂

Ismerkedjünk meg az Aperol Spritz történetével! 

A Barbieri fivérek, Luigi és Silvio édesapjuktól örököltek egy családi vállalkozást, ami egy padovai likőrgyár volt.
1912 és 1919 között, 7 éven át tartó kísérletezésük és kemény, megfeszített munkájuk eredményeként született meg az Aperol, amit a padovai vásáron mutattak be 1919-ben nagy sikerrel.
A következő évtizedben, a háború után egyre népszerűbb itallá vált az olasz fiatalok körében.

Az ’50-es években született meg a végleges recept, ami végérvényesen elindította az Aperolt a siker és a hírnév irányába. Szintén ebben az időszakban sugározták az első tévés Aperol reklámot is.

History slider - BENVENUTO APEROL SPRITZKép forrása: aperol.com

A 2000-es évek elején a Campari Csoport felvásárolta az Aperolt, és hatalmas kampányt csapott az olasz italnak. Az Aperol egy divatos, új életstílus szimbólumává vált nem csak Olaszországban, hanem világszerte.

History slider - IL PERIODO GLAMOUR
Kép forrása: aperol.com

2009-11 között tarolt az Aperol Spritz Life, majd ezt követően robbant be az immár mindenki által ismert, imádnivaló frissítő, az olasz „fröccs”, azaz a 3,2,1 Aperol Spritz.

Az Aperol édes és keserű narancsból, különféle fűszernövényekből és gyökerekből készült, édes-kesernyés receptjét, ennek pontos összetevőit lakat alatt,  hétpecsétes titokként őrzik.

Az Aperolból készült frissítő elkészítése nagyon egyszerű.
A fröccsszerű ital könnyű, édeskesernyés frissítő, így itatja magát.

Tudtátok-e, hogy az Aperol Spritz létrejötte az észak-olaszországi területeken állomásozó osztrák katonáknak köszönhető?
A katonák az Aperolt túl magas alkoholtartamú italnak találták, így szénsavas ásványvízzel vagy szódával “fröccsöt” készítettek belőle. Ennek köszönhető az Aperol Spritz elnevezése is, ami a német “spritzen” szóból keletkezett.

Az elkészítéséhez a 3:2:1 arányt kell érvényesíteni.

Hozzávalók 1 adaghoz:
3 rész (120 ml) Prosecco
2 rész (80 ml) Aperol
1 rész (40 ml) szóda vagy szénsavas ásványvíz
– jégkocka
– narancskarikák
– olívabogyó

Egy kancsóban keverjük alaposan össze a Proseccót, az Aperolt és a szódát vagy az ásványvizet!
Töltsük az italt borospohárba, opcionális adjunk hozzá jeget és díszítsük olívabogyóval és narancsszeletekkel!

A történet nem lenne teljes, ha Guinness rekord nem született volna az Aperol apropóján.
Tavaly (2019) állították fel a legújabb rekordot, amikor 5932-en koccintottak egyidejűleg Padovában. 🙂

A taste expert explains why people are divided over the Aperol ...Kép forrása: insider 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

sperimentazionekísérletezés
ereditareörökölni
azienda di liquorilikőrgyár
popolarenépszerű
acquisizionefelvásárlás
successosiker
a livello internazionalenemzetközi szinten
gustoíz
dolce amaroédeskeserű
servireszolgálni, felszolgálni
Back To Top