Az olaszok pontosan tudják, milyen frissítővel érdemes próbálkozni a nyári hőség ellen. 🙂
Ismerkedjünk meg az Aperol Spritz történetével!
A Barbieri fivérek, Luigi és Silvio édesapjuktól örököltek egy családi vállalkozást, ami egy padovai likőrgyár volt.
1912 és 1919 között, 7 éven át tartó kísérletezésük és kemény, megfeszített munkájuk eredményeként született meg az Aperol, amit a padovai vásáron mutattak be 1919-ben nagy sikerrel.
A következő évtizedben, a háború után egyre népszerűbb itallá vált az olasz fiatalok körében.
Az ’50-es években született meg a végleges recept, ami végérvényesen elindította az Aperolt a siker és a hírnév irányába. Szintén ebben az időszakban sugározták az első tévés Aperol reklámot is.
Kép forrása: aperol.com
A 2000-es évek elején a Campari Csoport felvásárolta az Aperolt, és hatalmas kampányt csapott az olasz italnak. Az Aperol egy divatos, új életstílus szimbólumává vált nem csak Olaszországban, hanem világszerte.
Kép forrása: aperol.com
2009-11 között tarolt az Aperol Spritz Life, majd ezt követően robbant be az immár mindenki által ismert, imádnivaló frissítő, az olasz „fröccs”, azaz a 3,2,1 Aperol Spritz.
Az Aperol édes és keserű narancsból, különféle fűszernövényekből és gyökerekből készült, édes-kesernyés receptjét, ennek pontos összetevőit lakat alatt, hétpecsétes titokként őrzik.
Az Aperolból készült frissítő elkészítése nagyon egyszerű.
A fröccsszerű ital könnyű, édeskesernyés frissítő, így itatja magát.
Tudtátok-e, hogy az Aperol Spritz létrejötte az észak-olaszországi területeken állomásozó osztrák katonáknak köszönhető?
A katonák az Aperolt túl magas alkoholtartamú italnak találták, így szénsavas ásványvízzel vagy szódával „fröccsöt” készítettek belőle. Ennek köszönhető az Aperol Spritz elnevezése is, ami a német „spritzen” szóból keletkezett.
Az elkészítéséhez a 3:2:1 arányt kell érvényesíteni.
Hozzávalók 1 adaghoz:
– 3 rész (120 ml) Prosecco
– 2 rész (80 ml) Aperol
– 1 rész (40 ml) szóda vagy szénsavas ásványvíz
– jégkocka
– narancskarikák
– olívabogyó
Egy kancsóban keverjük alaposan össze a Proseccót, az Aperolt és a szódát vagy az ásványvizet!
Töltsük az italt borospohárba, opcionális adjunk hozzá jeget és díszítsük olívabogyóval és narancsszeletekkel!
A történet nem lenne teljes, ha Guinness rekord nem született volna az Aperol apropóján.
Tavaly (2019) állították fel a legújabb rekordot, amikor 5932-en koccintottak egyidejűleg Padovában. 🙂
Kép forrása: insider
Íme egy aperol reklám, nagy olasz nyelvtudás nem szükséges a megértéséhez: 😉
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
sperimentazione | kísérletezés |
ereditare | örökölni |
azienda di liquori | likőrgyár |
popolare | népszerű |
acquisizione | felvásárlás |
successo | siker |
a livello internazionale | nemzetközi szinten |
gusto | íz |
dolce amaro | édeskeserű |
servire | szolgálni, felszolgálni |