fbpx skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Az 5 Legszebb Természeti Képződmény Szardínián

Az 5 legszebb természeti képződmény Szardínián

Szardínián a szebbnél szebb strandok mellett (ezekről ITT  tudtok olvasni), a csodálatos természeti képződményeket, mint például az Elefántsziklát, a Medvesziklát, a Gombasziklát, a Holdvölgyet és a vulkanikus forrásokat is érdemes felkeresni.

Elefántszikla (Roccia dell’elefante)
Az Elefántsziklát az Anglonába vezető 134-es úton lehet megközelíteni.
Castelsardo tőszomszédságában található, ami egy csodálatos középkori város és a hegytetőről lélegzetelállító látvány tárul elénk. A rozsdaszínű szikla 4 méter magas és eredetileg a Monte Castellazzu sziklás komplexumának része volt, amiből kivált és gurult le a völgybe.

Medveszikla (Roccia dell’orso)
A medveszikla vagy más néven medvefej (Capo d’orso) Palau városától 5 km-re található.
Az évmilliók során a természet formálta ezt a csodálatos és hatalmas sziklát, ami szélmarás és mállás eredménye. Egy adott szögből nézve egy medvefejre hasonlít.
Az ősi idők óta a szikla jól ismert, számtalan feljegyzésben szerepel és a tengerészek számára mindig is tájékozódási pontul szolgált.
Victor Berard író szerint Capo d’Orso az a hely a Földközi-tengeren, amit Homérosz leírt az Odüsszeiában. Odüsszeusz kalandozásai során itt szállt partra, hogy a tengerészeknek ivóvizet és élelmet szerezzen. Ez a jelenet az eposz 10. énekében szerepel.


Gombaszikla (Roccia dei funghi incappidattu)

A Fungo Monti incappiddatu Arzachena jelképe, la Sarra településén található. Nevének az eredete a római korba nyúlik vissza, amikor Arzachenát Turubulus Maiornak (nagy gomba) hívták.
Ez a természet által kialakított hatalmas gránit blokk gomba alakú.
A sziklamár a nurág civilizáció idején (középső bronzkor) is létezet, és menedékként használták.
A szikla közelében 60 évvel ezelőtt, az ásatások során egy nurág falu maradványaira bukkantak a régészek.


Holdvölgy (Valle della luna)

A Cala Grande vagy más néven a Valle della Luna a Capo Testa-hegység nyugati részén található, Santa Teresa Gallura területén, mintegy négy kilométerre a várostól. A sziklás falak és kráterek között, amik holdbéli tájra emlékeztetnek, eldugott kis öblök találhatók türkizkék kristálytiszta vízzel, erős kontrasztot alkotva a sziklák arany színével.
A hatvanas évek végétől a hegyvidéket hippik és naturisták egy csoportja „uralja”, ők gondoskodnak arról, hogy ez a terület szennyezetlen maradjon. Az ő nevükhöz fűződik a hely elnevezése is, ami a holdfény által megvilágított fehér szikláknak köszönhető.

Casteldoriai termálfürdő (Terme di Casteldoria)
Ha egyszer csak elegünk lenne a tengerből vagy hűvösebbre fordulna az idő, akkor érdemes felkeresni Casteldoria természetes, vulkanikus eredetű hőforrásait.
A források kristálytiszta, ásványi anyagokban igen gazdag, 65-78C°-os vize 2-3 ezer méter mélyről tör a felszínre.
A szabadtéri források ingyenesek, a kiépített komplexum belépődíjas.

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

rocciaszikla
collegareösszekötni
OdisseaOdüsszeia
punto basekiindulási pont
sbarcopartraszállás
costruzioneépítmény
dominareuralni
lontano dalla civiltàtávol a civilizációtól
il periodo migliorea legjobb időszak
acque curativegyógyvíz
Back To Top