fbpx skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Az Olasz Street Food ételek Nyomában

Az olasz street food ételek nyomában

Csak bekapnál valamit napközben városnézés, séta közben vagy egy árnyas fa tövében egy parkban?
Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt, finomabbnál finomabb ételek kínálatából válogattam egy csokorra valót.

Piadina romagnola – lepénykenyér 

Emilia-Romagnából származó gyors étel, ami egyszerűségével egész Észak-Olaszországot meghódította. A piadina, más néven piada néven ismert vékony korong alakú, élesztő használata nélkül készített lepénykenyeret mindenki a saját ízlése szerinti töltelékkel töltheti, például sajtokkal, felvágottakkal, szószokkal, paradicsommal, rukkolával, ricottával.

Pizza a portafoglio

A klasszikus és legendás nápolyi pizza utcai változata. Kisebb átmérőjével eltér a klasszikus pizzától, kétszer összehajtogatjuk (innen származik az elnevezése is, ami pénztárcát jelent) és voilá, már fogyaszthatjuk is.

Forráskép megtekintéseKép forrása: Fanpage.it 

Panzerotto pugliese

A pugliai panzerotto a Salentói-félszigetről származik, ami egy sült félhold. Általában húsos mártással és mozzarellával töltik.

Focaccia genovese

Ligur eredetű (bár Puglia is magáénak vallja), mára Olaszországszerte széles körben elterjedt a genovai focaccia. Egyszerű és ízletes, puha alaptésztája vízből, sóból és olajból készül, amit gazdagíthatnak sajttal, fűszerfélékkel, paradicsommal.


Brezel – perec 

Az elnevezése német eredetre utal, a feljegyzések szerint viszont dél-franciaországi és olaszországi kolostorokban már a VII. században készíthettek  perecet a szerzetesek .
Olaszországban leginkább északon, ezen belül is Trentino-Alto Adigében a legelterjedtebb a brezel fogyasztása.

Pretzels, Pretzel, Laugenbreze, Oktoberfest, Delicious

Seadas

Szardínia rajongók és édesszájúak figyelem! A seada búzadarából és sajtból készített apró, édes ravioli, amit mézzel öntenek nyakon.

Sciatt

Valtellina legismertebb utcai eledele a sciatt, ami a helyi nyelvjárásban békát jelent.  A kerek, hajdinalisztből készített palacsintát olvasztott sajttal töltik meg, forró olajban kisütik, végső formája valóban egy békára hasonlít.


Arancina siciliana / arancino siciliano 

Végül, de nem utolsósorban a szicíliaiak büszkesége, a helyi “piramis”-nak  is becézett rizsgolyó, ami gondolom, hogy mindannyiunk kedvence. Bár az elnevezése  “vita” tárgyát képezhetné, ugyanis a sziget keleti felében a nőnemű, a nyugati felében pedig a hímnemű alakot használják, ez csak egy újabb alkalom arra, hogy a cataniaiak és a palermóaik élcelődjenek egymással.  🙂

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

farciremegtölteni
lievitoélesztő
essere originario divhonnan származni
mezzalunafélhold
fa venire l’acquolina in boccaösszefut a nyál a szájban
formaggio fusoolvasztott sajt
rospovarangyos béka
dibattitovita
versioneváltozat
classicoklasszikus

 

Back To Top