Piadina romagnola – lepénykenyér
Emilia-Romagnából származó gyors étel, ami egyszerűségével egész Észak-Olaszországot meghódította. A piadina, más néven piada néven ismert vékony korong alakú, élesztő használata nélkül készített lepénykenyeret mindenki a saját ízlése szerinti töltelékkel töltheti, például sajtokkal, felvágottakkal, szószokkal, paradicsommal, rukkolával, ricottával.
Olaszul beszélőknek íme egy videó:
A klasszikus és legendás nápolyi pizza utcai változata. Kisebb átmérőjével eltér a klasszikus pizzától, kétszer összehajtogatjuk (innen származik az elnevezése is, ami pénztárcát jelent) és voilá, már fogyaszthatjuk is.
Kép forrása: Fanpage.it
Panzerotto pugliese
A pugliai panzerotto a Salentói-félszigetről származik, ami egy sült félhold. Általában húsos mártással és mozzarellával töltik.
Ligur eredetű (bár Puglia is magáénak vallja), mára Olaszország szerte széles körben elterjedt a genovai focaccia. Egyszerű és ízletes, puha alaptésztája vízből, sóból és olajból készül, amit gazdagíthatnak sajttal, fűszerfélékkel, paradicsommal.
Brezel – perec
Az elnevezése német eredetre utal, a feljegyzések szerint viszont dél-franciaországi és olaszországi kolostorokban már a VII. században készíthettek perecet a szerzetesek .
Olaszországban leginkább északon, ezen belül is Trentino-Alto Adigében a legelterjedtebb a brezel fogyasztása.
Szardínia rajongók és édesszájúak figyelem! A seada búzadarából és sajtból készített apró, édes ravioli, amit mézzel öntenek nyakon.
Valtellina legismertebb utcai eledele a sciatt, ami a helyi nyelvjárásban békát jelent. A kerek, hajdinalisztből készített palacsintát olvasztott sajttal töltik meg, forró olajban kisütik, végső formája valóban egy békára hasonlít.
Arancina siciliana / arancino siciliano
Végül, de nem utolsósorban a szicíliaiak büszkesége, a helyi „piramis”-nak is becézett rizsgolyó, ami gondolom, hogy mindannyiunk kedvence. Bár az elnevezése „vita” tárgyát képezhetné, ugyanis a sziget keleti felében a nőnemű, a nyugati felében pedig a hímnemű alakot használják, ez csak egy újabb alkalom arra, hogy a cataniaiak és a palermóaik élcelődjenek egymással. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
farcire | megtölteni |
lievito | élesztő |
essere originario di | vhonnan származni |
mezzaluna | félhold |
fa venire l’acquolina in bocca | összefut a nyál a szájban |
formaggio fuso | olvasztott sajt |
rospo | varangyos béka |
dibattito | vita |
versione | változat |
classico | klasszikus |