Csak bekapnál valamit napközben városnézés, séta közben vagy egy árnyas fa tövében egy parkban?
Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt, finomabbnál finomabb olasz ételek kínálatából válogattam egy csokorra valót.
Piadina romagnola – lepénykenyér
Emilia-Romagnából származó gyors étel, ami egyszerűségével egész Észak-Olaszországot meghódította. A piadina, más néven piada néven ismert vékony korong alakú, élesztő használata nélkül készített lepénykenyeret mindenki a saját ízlése szerinti töltelékkel töltheti, például sajtokkal, felvágottakkal, szószokkal, paradicsommal, rukkolával, ricottával.
Olaszul beszélőknek íme egy videó:
Pizza a portafoglio
A klasszikus és legendás nápolyi pizza utcai változata. Kisebb átmérőjével eltér a klasszikus pizzától, kétszer összehajtogatjuk (innen származik az elnevezése is, ami pénztárcát jelent) és voilá, már fogyaszthatjuk is.
Kép forrása: Fanpage.it
Panzerotto pugliese
A pugliai panzerotto a Salentói-félszigetről származik, ami egy sült félhold. Általában húsos mártással és mozzarellával töltik.
Focaccia genovese
Ligur eredetű (bár Puglia is magáénak vallja), mára Olaszország szerte széles körben elterjedt a genovai focaccia. Egyszerű és ízletes, puha alaptésztája vízből, sóból és olajból készül, amit gazdagíthatnak sajttal, fűszerfélékkel, paradicsommal.
Brezel – perec
Az elnevezése német eredetre utal, a feljegyzések szerint viszont dél-franciaországi és olaszországi kolostorokban már a VII. században készíthettek perecet a szerzetesek .
Olaszországban leginkább északon, ezen belül is Trentino-Alto Adigében a legelterjedtebb a brezel fogyasztása.
Seadas
Szardínia rajongók és édesszájúak figyelem! A seada búzadarából és sajtból készített apró, édes ravioli, amit mézzel öntenek nyakon.
Sciatt
Valtellina legismertebb utcai eledele a sciatt, ami a helyi nyelvjárásban békát jelent. A kerek, hajdinalisztből készített palacsintát olvasztott sajttal töltik meg, forró olajban kisütik, végső formája valóban egy békára hasonlít.
Arancina siciliana / arancino siciliano
Végül, de nem utolsósorban a szicíliaiak büszkesége, a helyi „piramis”-nak is becézett rizsgolyó, ami gondolom, hogy mindannyiunk kedvence. Bár az elnevezése „vita” tárgyát képezhetné, ugyanis a sziget keleti felében a nőnemű, a nyugati felében pedig a hímnemű alakot használják, ez csak egy újabb alkalom arra, hogy a cataniaiak és a palermóaik élcelődjenek egymással. 🙂
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
farcire | megtölteni |
lievito | élesztő |
essere originario di | vhonnan származni |
mezzaluna | félhold |
fa venire l’acquolina in bocca | összefut a nyál a szájban |
formaggio fuso | olvasztott sajt |
rospo | varangyos béka |
dibattito | vita |
versione | változat |
classico | klasszikus |