Calabria várkastélyai nyomában

2020-11-04
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Calabria csodás tengerpartjain és kulináris élményein túl számos kulturális értékkel rendelkezik.
A calabriai kastélyok elsősorban védelmi célból épültek azért, hogy megvédjék a régió településeit és azok lakóit a tenger felől érkező támadásoktól. A normannok voltak azok, akik először erődöket és várakat kezdtek építeni Calabriában.
A legszebb és legérdekesebb várak közül hoztam egy csokorral.

Corigliano Calabro vár
A Cosenza tartományban található várat, Guiscard Róbert (Róbert, a ravasz) normann király építette a XI. század második felében. Az erődöt kezdetben katonai célokra használták, majd nemesi családok lakóhelyévé alakították át. A Saluzzo család a XVII. században úgy döntött, hogy feltuningolja a kastély megjelenését, ekkoriban épült a Szent Ágoston kápolna és a nyolcszögletű torony is.
A vár alsó szintje volt mindig is az épület magja. Itt a mai napig megtekinthetők a vízgyűjtő medencéi, a nagy konyha, a börtönök egy része és a külső támadások elleni védekezésre szolgáló lőrések.

Castello di Corigliano Calabro - Wikipedia
Castello di Corigliano Calabro - Recensioni, foto e telefono
Képek forrásai: Wikipédia, Zankyou 

A vár körüli érdekességekről és a történetéről tudhatnak meg bővebb információt az olaszul tanulók az alábbi, érdekes, olasz nyelvű videóból:

Santa Severina normann vár

Ez talán a régió legjobb állapotban fennmaradt és leggyönyörűbb kastélya. Nekem a kedvencem.
Az épület központi részét a normannok építették, hogy kielégítsék Guiscard Róbert (Róbert, a ravasz) király kívánságát. A régészeti feltárások azonban kimutatták, hogy a helyszínen korábbi építkezések is voltak, ezek a Magna Graecia idejére nyúlnak vissza.

A várkastély mintegy 10 000 négyzetméternyi területen terül el. A barokk stukkóval és freskókkal díszített szobái annyira lenyűgözőek, hogy a mai napig fogadások és esküvők helyszíneként szolgál.
Ezen felül a várkastély egy múzeumnak, valamint gyakran koncerteknek és művészeti kiállításoknak is otthont ad.

Forráskép megtekintése

Sabato 20 maggio: riaprono i monumenti a Santa Severina, il sogno di una primavera crotonese - ilCirotano

Cosenzai szvéb vár

Cosenza történelmi központjában található a Castello Svevo. Az építményt egy mesterséges dombra építették, úgy, hogy a  vizesárok kiásása után „hasznosították újra” a tetemes mennyiségű földet. Nagy valószínűség szerint a szvéb várat II. Roger szicíliai király építtette újjá a XII. században. A következő évszázadban II. Frigyes német-római császár csinosítgatta a várat, akkor épült a két nyolcszöglet alakú torony.

A XV. században az Anjou család királyi rezidenciaként használta a várat.
A XVI. században a spanyolok a várat katonai erődként használták, és ennek megfelelően alakították át.
A területet a XVII. és a XVIII. században súlyos földrengések rázták meg, ennek ellenére a várkastély viszonylag jó állapotban van.

I Mangonesi e la ricostruzione del Castello Svevo di CosenzaKép forrása: scoprilacalabria.com 

Belvedere Marittimo várkastély

A Belvedere Marittimo várat a XI. század második felében építették II. Roger utasítására. Ezt követően számos nemesi család fő lakhelyeként szolgált. A várkastélyt számos illusztris uralkodó csinosítgatta, mint például I. Anjou Károly és a Sanseverino család.

Amikor az aragónok meghódították a nápolyi királyságot, II. Ferdinánd aragóniai király további látványos építkezést rendelt el. Ekkor született a várkastély felvonóhídja és a két henger alakú tornya is.  A kastélynak tipikusan aragón falai is vannak, amiket védelmi szempontból építettek. A Belvedere-kastélyt nemzeti műemlékké nyilvánították.

Forráskép megtekintéseKép forrása: Orsomarso Blues 

Aragóniai Pizzo Calabro vár

Bár a várkastély sokat elárul az aragónok Calabriában töltött időszakáról, mégis más okok miatt vált híressé. II. Ferdinánd aragóniai király építtette, aki azért érkezett Calabriába, hogy elfojtsa a környékbeli spanyol uralom elleni felkeléseket.

A kastély 1492-ben készült el, és különösen a napóleoni korszakban vált rendkívül híressé, mivel Joachim Muratot, Bonaparte Napóleon testvérét itt börtönözték be és itt is végezték ki.
Ez a várkastély olyan hihetetlenül gyönyörű, hogy számos ismert írót, mint pl. Alexandre Dumast is inspirálta ez a varázslatos helyszín.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: castellomurat.it 

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is hasznos lesz, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

proteggere óvni, védeni
fortezza erőd
normanno norman
trasformare átalakítani
cappella kápolna
affresco freskó
stucco stukkó
fossato vizesárok
artificiale mesterséges
prigione börtön

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük