Corleone és a dánok

2020-11-11
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Corleone hallatán egészen biztosan mindenkinek a maffia, A Keresztapa és számos egyéb maffiafilm ugrik be.

De mi köze van Dániának ehhez a szicíliai településhez?

A történet a ’90-es évek végére nyúlik vissza, amikor egészen pontosan 1998-ban egy dán csoport látogatást tett Corleonéban, és a csoport egyik tagja, egy újságíró valami oknál fogva szállás nélkül maradt. A segítségére önzetlenül Giuseppe Rugginello, a városháza terén található bár tulajdonosa sietett, és a saját otthonában szállásolta el őt.
Az újságíró hazatérve Dániába lenyűgözve mesélte el pozitív tapasztalatait a corleoneiakkal kapcsolatban, hogy mennyire jól érezte magát, hogy mennyire szimpatikus, őszinte, kedves és vendégszerető embereket ismert meg a tartózkodása során.

Ez az élménybeszámoló és egészen biztosan egy csipetnyi kalandvágy is inspirált egy fiatal jegyespárt, akik úgy döntöttek, hogy egy életük, egy haláluk, márpedig ők a maffia leghírhedtebb településén, Corleonéban fognak egybekelni.
2000-ben Jesper és Britta Thuun-Petersen Corleonéban mondták ki a boldogító igent. Sőt, egy olajfát is ültettek az esküvőjük napján, aminek a fejlődését távolról figyelemmel kísérték.

Tettükkel hagyományt teremtettek, néhány éven belül még 22 dán jegyespár döntött úgy, hogy ebben a szicíliai kisvárosban köti össze az életét, és értelemszerűen mindenki ültetett a téren egy-egy olajfát.
Ennek köszönhetően mára a téren egy olajfaliget található. A dán házaspárok tiszteletére az ezekből az olajfákból előállított olajat stílszerűen O’love oilnak nevezték el.

Scambio culturale tra Corleone e la Danimarca

Jesper és Britta Thuun-Petersen 14 évvel a házasságkötésük után tért vissza Corleonéba, immár három gyermekük társaságában.

Una splendida giornata di luglio ha accolto Jesper e Britta Thuun-Petersen in Piazza Danimarca a Corleone, il piccolo paese del Palermitano dove si sono sposati 14 anni fa e dove, dopo la cerimonia, hanno piantato un albero di ulivo.Oggi sono venuti per far conoscere Corleone ai loro tre figli, Alberte di 13 anni e i gemelli Asger e Andreas di 10, e per vedere il piccolo oliveto che è cresciuto grazie alle ormai tante coppie danesi che hanno piantato gli alberi nella piazza. L’anno scorso, gli olivi hanno portato abbastanza olive da produrre 100 bottigliette di O’love oil.Ad attenderli il sindaco, Lea Savona, il console della Danimarca, Hanne Carstensen, e l’assessore Scianni, che hanno consegnato alla coppia una bottiglia di O’love oil e organizzato un piccolo ricevimento al municipio.La tradizione di sposarsi a Corleone continua il prossimo 8 agosto con il matrimonio di Marianne Morsing e Jan Bredahl Thomsen.Kép forrása: Palermo. gds.it

A dán-szicíliai kulturális kapcsolatok olyannyira elmélyültek, hogy egy teret átneveztek piazza Danimarcára (Dán térre), valamint itt 2015-ben átadtak egy játszóteret, amit dán fiatalok a helyiekkel együtt valósítottak meg.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: Giornale di Sicilia 

Szeretem a happy end történeteket és azt kívánom, bárcsak minden történet ilyen békésen végződne, mint Corleone-Dánia meséje!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

sposarsi összeházasodni
danese dán
Danimarca Dánia
piantare ültetni
albero di ulivo olajfa
oliveto olajfaliget
ospitalità vendégszeretet
proprietario tulajdonos
giornalista újságíró
parco giochi játszótér

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük