Chianalea, dél Velencéje

2020-06-18
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

A Calabriában található Scilla legrégibb és leghangulatosabb halászfalva Chianalea, amit kis Velencének vagy dél Velencéjének is hívnak.

A festői  faluban, az Aspromonte lejtőin a sziklákra épült kis házakat csatornaszerű, szűk, meredek utcácskák választják el egymástól, amiken leereszkedve közvetlenül a Tirrén-tenger partján találjuk magukat.
Van, aki a háza kertjében növényeket termeszt, itt parton található házak kertjeiben halászbárkák teremnek. A látvány szemet gyönyörködtető.

Chianalea di Scilla, Italy. | Calabria italia, Vacanze in italia, Paesaggi
Kép forrása: Pinterest

A legenda szerint a település első lakói száműzött trójaiak voltak, akik sziklákba vájták otthonaikat, és a hely adottságainak következtében halászatból éltek. A település az V. században a vandálok martalékává vált, majd a VIII-IX. században ismét fejlődésnek indult, a bizánciaknak köszönhetően. Az évszázadok során éltek itt görögök, normannok és  szaracénok is.

Chianalea a XI-XIV. században élte aranykorát, köszönhetően kikötőjének és kelettel folytatott kereskedelmének.
Scilla és egész Calabria jelenét és jövőjét meghatározó személyiség volt Paolo Ruffo, Sinopoli grófja és egyben Reggio Calabria fegyverkapitánya is, akinek sikerült elérnie, hogy Scilla hűbérbirtokosává válhasson 1523ban,  valamint megakadályozta az ádáz Barbarossa kalózok partraszállását ezeken a partokon.
1783-ban egy szörnyű földrengés és ennek következtében tsunami tarolta le ezt a csodálatos települést.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: Waghis

A halászfaluban ma is apáról fiúra száll a halászat ősi mestersége. A halászok házaik alatt és a tengerpart eldugott öbleiben gondozzák bárkáikat, készítik elő a hajókat, a hálókat és egyéb felszereléseket a következő napra.

Chianalea di Scilla è la Venezia del Sud. Borgo più romantico della Calabria - Amazing Kalabria
Kép forrása: Amazing Kalabria 

A Tirrén-tenger hullámai szinte a parti házak belsejébe hatolnak. A tenger zúgása itt folyamatos zenei hátteret biztosít. A helyieknek van egy mondásuk, miszerint itt a házak bárkák és a bárkák házak. 

I luoghi del Mito | Il rabbioso lamento di Scilla e l'eco del vortice Cariddi fra gli scogli della ChianaleaKép forrása: Frame di Sud 

A Scaro Alaggio egy csodálatos, védett öböl, ahol a horgászok lehorgonyozzák hajóikat. Itt található a természettel tökéletes harmóniában álló 3 emeletes Scategna palota csodálatos kő teraszaival.
A közelben található az 1933-ban, eklektikus stílusban épült Zagari villa.
A tengerparton jobbnál jobb éttermeket találunk fantasztikus kilátással a tengerre.

A Ruffo várba vezető út során számos tündéri, hangulatos teret, csodálatos szökőkutakat találunk. A várból páratlan, lenyűgöző látvány tárul elénk a Lipari-szigetekre és a szicíliai partokra.

Chianalea az egyik legszebb borgo Calabriában, erről az alábbi videóban többet is megtudhattok. A videót elsősorban olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom:

Az alábbi videóban egy helyi férfi beszél büszkén a halászfaluról, nyelvgyakorlóknak mindenféleképpen érdemes végig nézni. 🙂
Megszólaltat Marchéból érkező turistákat, akik a nyaralásukat itt és Tropeában töltik. Tessék, nem csak én mondom részrehajlóan, hogy ez a partszakasz Calabria gyöngyszeme. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod, hogy mások számára is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

borgo di pescatori halászfalu
attività antica ősi mesterség
pesca halászat
pescatore halász
rete háló
ancora horgony
ancorare lehorgonyozni
onda hullám
balcone erkély
pietra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük