Ha olajfát ültetünk, azt az unokáinknak és azok utódjainak tesszük, mivel a fák 40-50 éves korukban kezdenek el bőségesen teremni.
Soha nem vettem még részt olívaszüreten, de azt mondják, hogy piszok nehéz munka, és, hogy egy nap alatt 4-5 fánál többet képtelenség leszüretelni.
Október közepe és december közepe között tart az olívaszüretelés időszaka.
Ezt megelőzően viszont a fákról lehullott olívabogyókból kitűnő csemegét lehet készíteni, erről mesélt nekem tegnap a pugliai barátom, aki vérprofi módon mindent hasznosít
Az alábbi receptben megtanuljuk, hogy hogyan lehet az olívabogyót sólében tartósítani és csemege olívabogyót készíteni. Vigyázat, a fogyasztása függőséget okozhat! 😉
Hozzávalók:
7 kg zöld olívabogyó
5 l víz
0,5 kg só
erős paprika
foghagyma
babérlevél
köménymag
Irreleváns, hogy a fákról, a fák alól szedjük-e az olívabogyókat, vagy a piacon vásároljuk-e, az első lépés, hogy folyó vízben alaposan mossuk meg.
Majd ezt követően tegyük az olívát egy nagy tálba.
Kezdődjön a 14-15 napos elkészítési folyamat, ami tarthat akár 20 napig is, mert az olívabogyóknak édesnek kell lenniük és a kb. 2 hetes időszak alatt el kell veszíteniük kesernyés ízüket. Ennek eléréséhez öntsük fel vízzel az olívát és adjunk hozzá 2 evőkanál sót.
Tegyünk nehezéket, pl. egy tányért a bogyókra, mert fontos, hogy a bogyókat ellepje a víz, majd fedjük le tiszta konyharuhával.
2 héten keresztül minden egyes nap le kell cserélni a sós vizet a bogyókon, egészen addig, míg a folyamat végén az olívabogyók édesek nem lesznek.
Fertőtlenítjük az üvegeket és a fedeleiket.
Elkészítjük a sólét. Ehhez felteszünk 5 liter vizet fél kg sóval főni. 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Alaposan öblítsük le az olívabogyókat és kezdődhet az üvegek megtöltése.
Az üvegek aljába tegyünk egy kis aromát: egy babérlevelet, néhány szem köménymagot, 2 gerezd fokhagymát és egy erőspaprikát, aki pikánsabban szereti, tehet belőle többet is. Töltsük meg az üveget a bogyókkal, öntsük fel a hideg sólével úgy, hogy a bogyókat ellepje a sós víz.
Hűvös, száraz kamrában tároljuk, 2-3 hét múlva már teljesen összeérnek az ízek, és akár egy évig is eláll (ha marad belőle) ez a finomság.
Olaszul tanulóknak illetve a nyelvet gyakorlóknak íme a recepthez tartozó olasz nyelvű videó:
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
olive verdi | zöld olívabogyók |
sale | só |
peperoncino rosso | erőspaprika |
aglio | fokhagyma |
alloro | babérlevél |
coprire | befedni |
bollire | felforralni |
raffreddare | lehűteni |
acqua corrente | folyóvíz |
dispensa | kamra |