fbpx skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Érik Az Olíva. Hogy Készül Az Olive In Salamoia?

Érik az olíva. Hogy készül az olive in salamoia?

Az olajfák akár több mint 1000 évet is elélnek és egészen 500-600 éves korukig bőséges termést hoznak, csak ezt követően kezd el csökkeni a termésük. Egy fa átlagosan 15 kg olívát termel.
Soha nem vettem még részt olívaszüreten, de azt mondják, hogy piszok nehéz munka, és, hogy egy nap alatt 4-5 fánál többet képtelenség leszüretelni.
Október közepe és december közepe között tart az olívaszüretelés időszaka.

Olive Trees, Jerusalem, Israel

Ezt megelőzően viszont a fákról lehullott olívabogyókból kitűnő csemegét lehet készíteni, erről mesélt nekem tegnap a pugliai barátom, aki vérprofi módon mindent hasznosít
.
Az alábbi receptben megtanuljuk, hogy hogyan lehet az olívabogyót sólében tartósítani és csemege olívabogyót készíteni. Vigyázat, a fogyasztása függőséget okozhat! 😉

Fruits, Olives, Green, Mediterranean, Fresh Olives

Hozzávalók: 
7 kg zöld olívabogyó
5 l víz
0,5 kg só
erős paprika
foghagyma
babérlevél
köménymag

Irreleváns, hogy a fákról, a fák alól szedjük-e az olívabogyókat, vagy a piacon vásároljuk-e, az első lépés, hogy folyó vízben alaposan mossuk meg.
Majd ezt követően tegyük az olívát egy nagy tálba.
Kezdődjön a 14-15 napos elkészítési folyamat, ami tarthat akár 20 napig is, mert az olívabogyóknak édesnek kell lenniük és a kb. 2 hetes időszak alatt el kell veszíteniük kesernyés ízüket. Ennek eléréséhez öntsük fel vízzel az olívát és adjunk hozzá 2 evőkanál sót.
Tegyünk nehezéket, pl. egy tányért a bogyókra, mert fontos, hogy a bogyókat ellepje a víz, majd fedjük le tiszta konyharuhával.
2 héten keresztül minden egyes nap le kell cserélni a sós vizet a bogyókon, egészen addig, míg a folyamat végén az olívabogyók édesek nem lesznek.

Olives, Olive In The Glass, Glass, Water, Fresh

Fertőtlenítjük az üvegeket és a fedeleiket.
Elkészítjük a sólét. Ehhez felteszünk 5 liter vizet fél kg sóval főni. 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Alaposan öblítsük le az olívabogyókat és kezdődhet az üvegek megtöltése.
Az üvegek aljába tegyünk egy kis aromát: egy babérlevelet, néhány szem köménymagot, 2 gerezd fokhagymát és egy erőspaprikát, aki pikánsabban szereti, tehet belőle többet is. Töltsük meg az üveget a bogyókkal, öntsük fel a hideg sólével úgy, hogy a bogyókat ellepje a sós  víz.

Olives, Green, Mediterranean, Olive, Greece

Hűvös, száraz kamrában tároljuk, 2-3 hét múlva már teljesen összeérnek az ízek, és akár egy évig is eláll (ha marad belőle) ez a finomság.

Olaszul tanulóknak íme a recepthez tartozó videó:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

olive verdizöld olívabogyók
sale
peperoncino rossoerőspaprika
agliofokhagyma
allorobabérlevél
coprirebefedni
bollirefelforralni
raffreddarelehűteni
acqua correntefolyóvíz
dispensakamra
Back To Top