Velence impozáns hajósversenye, a Történelmi Regatta

2019-08-29
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , ,
0

Minden év szeptember első vasárnapján,  tehát idén szeptember 3-án, a biennálé keretei között rendezik meg Velencében a Történelmi Regattát is, mint ahogy a 80. Velencei Filmfesztivált is .
A regatta szó valószínűleg az aurigare igéből származik, ami azt jelenti, hogy versenyezni.

Az első, hiányos feljegyzések a XIII. századból származnak, és egészen biztos, hogy a mai értelemben vett regattáról csak azt ezt követő évszázadokban mesélnek a velencei krónikák.
Ugyanakkor nehéz feltételezni a lagúnák városáról, hogy a regatta előtt nem léteztek hajós versenyek. Egy VI. századi dokumentum is arra utal, hogy az úgynevezett szandál hajókkal (szandál, mert olyan lapos a hajók alja, mint a lábbeli) vérre menő versenyek zajlottak.
1500-ban Jacopo de’ Barbari velencei festő 6 táblás, 1,3×2,8 méteres, lenyűgöző fametszetében, a Velencei látképen már ábrázolta a regatta versenyt.

Képek forrása: ilturista.info 

A regatták több mint hat évszázadon keresztül szemtanúi voltak Velence fontos politikai eseményeinek, mint például annak, hogy a ciprusi királynő, Caterina Cornaro, a férje halála után lemondott a trónról és 1489-ben Ciprust Velencének adományozta.

A Velencei Köztársaság bukása után a regatta versenyek is megérezték a válságot, még annak ellenére is, hogy a franciák imádták ezeket az evezős versenyeket. Bonaparte a feleségének rendezett egy regattát 1797-ben, majd 1807-ben a császár tiszteletére szintén rendeztek egy hajósversenyt.

A jelenlegi regatta kialakulása a XIX. században kezdődött, amikor közel fél évszázados megszakítás után, osztrák uralom alatt, 1841-től ismét versenyezni kezdtek a Canal Grandén.

A Velencei Történelmi Regatta versenye mindig szeptember első vasárnapján 16 órakor kerül megrendezésre, tehát idén szeptember 6-án.
Az ezt megelőző csütörtökön megáldják a hajókat és a gondolákat, ezt követően pedig a Canal Grandén egy impozáns felvonulást tartanak.

A látványos történelmi hajósfesztiválon a velencei hajósok százai vonulnak fel hajóikkal, gondoláikkal a Canal Grandén, korhű jelmezekben, a korábban már említett Caterina Cornaro tiszteletére. A hajókon a Dózsét, a feleségét valamint a legmagasabb rangú velencei tisztviselőket szállítják a parádé során.

Különféle hosszú, keskeny hajók vesznek részt a versenyen, de a legelismertebb a gondolák versenye.
A kategória győzteseit az egész város tiszteli és csodálja.
Aki 5 egymást követő évben képes győzni, az megkapja az evezők királya titulust.

A nyertesek a dicsőségen és a hírnéven túl pénzjutalomban is részesülnek, valamint megkapják az áhított zászlók egyikét:
– a 4. helyezett kék zászlót kap (2002-ig a zászló egy malacot is ábrázolt, jelen esetben szimbolizálva a lassúságot. Akkoriban egy élő malacka a hajós felvonulás során egy külön gondolában utazott, de az állatvédők tiltakozására ezt megszüntették, és ezzel egy időben levették a malackát a zászlóról.

Viszont nincs vége itt a történetnek, a malacokat egy muranói üvegmalacka díj helyettesíti. 🙂  )
– a 3. helyezetté a zöld zászló,
– a 2. helyezetté a fehér (korábban világos kék) zászló,
– a nyertes jutalma a piros zászló.

A történelmi regattáról olaszul tanulók vagy a nyelvet már jól beszélők számára hoztam egy érdekes videót, természetesen olasz nyelven:

A Történelmi Regatta hajói egyszínűek, kivételt képeznek ez alól  a tartalék hajók, valamint 1-1 szín mellé 1-1 szám is tartozik:
1. fehér
2. sárga vagy kanárisárga
3. lila
4. világoskék
5. piros
6. zöld
7. narancssárga
8. rózsaszín
9. barna
R. zöldre és pirosra (az egyetlen két színű) festett tartalék hajók

Az alábbi kategóriákban rendeznek versenyeket:
– Regata de le Schie (gyermekek 10 éves korig)
– Regata de le Maciarele Junior (gyermekek 12 éves korig)
– Regata de le Maciarele Senior (14 éves korig)
– Regata de le caorline (hat evezős regatta)
– Regatta dai galeoni (nyolc evezős regatta, olasz és külföldi egyetemek között)
– Regata delle donne su mascarete (női, két evezős)
– Regata su gondolini a due remi (két evezős)

A belépőjegyek nem velencei lakosoknak teljes áron 60€-ba kerülnek, 30€-ba a 6-18 éve közötti diákoknak, 6 éves korig ingyenes.
A velencei lakosok a fenti árak 50%-át fizetik.
A covid miatt idén is el fogják kerülni a rendezők, hogy zsúfoltság alakuljon ki, viszont a RAI2 tévécsatorna 17.20-kor élő adásban fogja közvetíteni az eseményt. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

gara verseny
repubblica köztársaság
barca csónak, hajó
sfilata felvonulás
costume jelmez
benedizione áldás
rapire elrabolni
pirata kalóz
campione bajnok
equipaggio legénység

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük