Milánó legendái és misztikumai nyomában

2020-11-19
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , ,
0

Milánó, a divat fővárosa a shoppingolás és a Naviglio melletti éjszakai életen túl is számtalan érdekességet tartogat.
Tartsatok velem és járjunk utána, hogy ez a csodálatos város milyen legendákat rejteget!

Dóm
A milánói dóm amellett, hogy a város vitathatatlan szimbóluma, tarol a rekordok területén.
Európa legnagyobb gótikus székesegyháza.
A világ legtöbb szoborral rendelkező temploma, a dóm 3500 szobrot és 135 vízköpőt tudhat magáénak.

A szobrok érdekessége, hogy nem csak az egyházi világ alakjait formálták meg, hanem a tetőre haladva megtaláljuk itt többet között Mussolini és Napóleon szobrát is.
A székesegyház homlokzatán van egy szobor, ami kísértetiesen hasonlít a new yorki híres szabadságszoborra, de mivel a dóm 1810-ben, tehát 70 évvel az amerikai hasonmása előtt épült, plágiumról szó sincs.

Milan, Duomo, Monument, Lombardy, Italy, Downtown


A II. Vittorio Emanuele Galleria építészének a halála

Milánó egyik rejtélye a Galleria építésze, Giuseppe Mengoni halála körül forog. A Galéria megnyitása előtti este, 1877. december 30-án, Mengoni leesett a Galéria kupolájáról és szörnyethalt. Halála azonban igazi rejtély. Egyesek szerint tragikus baleset történt, mások úgy gondolják, hogy Mengoni önkezével vetett véget életének.

Galleria Vittorio Emanuele, Milan, Duomo Di Milano


A csontok temploma

Milánó szívében, nem messze a dómtól található egy emberi koponyákkal, csontvázakkal és csontokkal teli templom. A San Bernardino alle Ossa vagy más néven a San Bernardino ai morti templom egy kápolnájának a teljes díszítése emberi maradványok felhasználásával történt. A koponyákat és emberi csontokat a templom melletti régi temetőben találták.

Forráskép megtekintéseKép forrása: img.mairdumont.de


La colonna del diavolo, az ördögoszlop

A város második legismertebb temploma a Sant’Ambrogio bazilika, amit Milánó védőszentjének szenteltek. A bazilikától balra található a római kori ördögoszlop, aminek az alsó felében két lyuk tátong.

A legenda szerint egy reggel a szent találkozott a sátánnal, aki arra próbálta őt rávenni, hogy feladja püspöki kötelességeit. Erre a szent jó paphoz méltóan egy akkora rúgással válaszolt, hogy a sátán szarvai beragadtak az oszlopba és egy teljes napon át ott agonizált, majd állítólag az egyik lyukon keresztül távozott.

Forráskép megtekintéseKép forrása: passapermilano.com 


A három királyok sírja

Úgy tűnik, hogy a három királyok földi maradványainak egy része (szárkapocscsont, sípcsont és gerincoszlop) Milánóban található. Valójában a Sant’Eustorgio templomban van a három királyok sírja, ami nem más, mint egy, a késői római kori kő szarkofág.
De miért éppen Milánóban van a sírjuk és a földi maradványok miért csak egy része található itt?

A legenda szerint Eustorgio püspök vágya az volt, hogy a közelében temessék el őket, így Konstantinápolyból Milánóba szállíttatta a földi maradványokat. Az éjszaka folyamán Rőtszakállú Frigyes ellopta azokat és Kölnbe vitette, ahonnan 1904-ben csak a földi maradványok töredékét kapta vissza Milánó.

Forráskép megtekintéseKép forrása: ilgiornale.it 


Az éj temploma – il tempio della notte

A Parco di Villa Finziben található egy újabb igazán rejtélyes hely, az éjszaka temploma. A templom egy kör alakú földalatti szerkezet kupolás tetővel, ennek a közepén egy hatalmas szemmel, hogy képesek legyenek kommunikálni a külvilággal. A hely, amit tényleg nem sokan ismernek, az egyetlen vályogból készített építmény Milánóban.

Il Tempio della NOTTE, il regno delle TENEBRE di Milano - Milano Città ...

Kép forrása: curiosami 


Kis hableány híd

A Sforzesco erőd mögött elterülő romantikus Sempione parkot mindenki ismeri. Itt található a patakot átszelő kis hableány híd. A híd négy sellője körül számos legenda kering. Állítólag az első randi előtt jó ómen a sellők melleit fogdosni, sőt az a hír is járja, ha a párocska a hídon csókolózik, a sellők megvédik őket a félrelépéstől.


A babák fala

A „Dolls Wall” a De Amicis utca 2. szám alatt minden bizonnyal egy nagyon különleges hely Milánóban. Jo Squillo művész, énekes és televíziós műsorvezető ötletéből született ez a sajátos fellépés a nőgyilkosságok és a nők elleni erőszak ellen. A fal létrehozásában 50 stylist, 20 művész és 30 nonprofit egyesület vett részt.

Kép forrása: pinterest


Róma utca

Próbáljátok csak megkeresni a térképen! Nem találjátok? Nem a véletlen műve! Hihetetlen, de Milánóban nincs Róma utca. Bár, ha belegondolunk abba ténybe, hogy Milánó és Róma nem ápol jó kapcsolatot egymással, talán nem is annyira hihetetlen.
A fasizmus alatt létezett ugyan Corso Roma, de később visszakapta az eredeti nevét, a Corso di Porta Romanát. Rómába pedig vezethet út. 😉

Forráskép megtekintéseKép forrása: wikipedia


Madonnina

Köztudott, hogy a milánóiak nagyon kötődnek a dóm Madonninájához. A szent Milánó fölött magasodik, és onnan védi a várost és annak lakóit.  Néhány évtizeddel ezelőttig úgy szólt a törvény, hogy egyetlen épület sem haladhatta meg a dóm magasságát.

Időközben a város kinőtte magát, és salamoni döntést kellett, hogy hozzanak. Ennek értelmében az eredeti Madonnina maradt a dóm tetején, a másolatát pedig elhelyezik minden, a dómnál magasabb felhőkarcoló tetején. Pillanatnyilag 4 másolat-Madonnina is védi a várost, ezek a Pirelli torony, a Grattacielo della Regione, a Palazzo Lombardia és a Isozaki torony tetején találhatók.

Olaszul tanulók, vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom ezt a videót, amiből a Madonnina titkait tudhatjátok meg.

Forráskép megtekintéseKép forrása: wikipedia


A Corso Monforte fekete macskája

Ha a legszebb szecessziós stílusú milánói házakat szeretnénk felfedezni, akkor irány a Corso Monforte! A 43-as szám alatt éjjel-nappal vár ránk itt a Monforte fekete macskája. Senki ne gondolja, hogy egy hús-vér cicáról van szó, mert egy csodálatos kovácsoltvas műalkotás. Valaha a cica nem volt egyedül, hanem volt egy kisegér pajtása is, de a legenda szerinte felfalta a macsek az egeret.

Forráskép megtekintéseKép forrása: milanpocket.it


Kígyó

Bár a kígyó Milánó leghíresebb szimbóluma, a valódi eredete azonban nem ismert. Sok mítosz és legenda kering a kígyó körül. Az köztudott, hogy a Visconti család szimbóluma, de azt nem tudni, hogy miért a kígyóra esett a választásuk.
Egyes legendák szerint azért fogadta el a család a kígyós címert, hogy ezzel tisztelegjen X. Gergely előtt.

Egy másik legenda szerint a történet a 2. keresztes hadjárathoz és Ottone Viscontihoz köthető, amikor Ottone egy heves szaracén harcost legyőzvén vette fel a csata emlékére ezt a szimbólumot.
A történetek között minden bizonnyal a legérdekesebb Umberto Viscontié, aki a Tarantasio sárkány állkapcsai közül menekített ki egy gyermeket.

Forráskép megtekintéseKép forrása: dailybest.it


Milánó locknessi szörnye

A milánói Tarantasio sárkány legendája egyike azoknak a mitológiai meséknek, amelyek mindig is lenyűgözték a város lakóit. A legenda szerint 1100 körül volt egy tó a városban, amiben egy gyerekevő, sárkányszerű szörny élt.
Ezt a mitológiai fenevadat a milánói dóm főajtója jobb alsó sarkában egy dombormű is ábrázolja.

Forráskép megtekintéseKép forrása: deviantart


Az ördög háza

A Palazzo Acerbi a Corso Porta Romana 3. szám alatt található és Ludovico Acerbi szenátor tulajdonában állt. A legenda szerint 1630-ban a pestis idején, miközben az egész városnak a halállal kellett szembenéznie, Ludovico Acerbi halálos nyugalomban sétált le-föl Milánó utcáin anélkül, hogy bármi baja esett volna.

Sőt, azt is mondják, hogy miközben már a város lakosságának a felét elvitte a pestisjárvány, Acerbi továbbra is bulikat rendezett otthonában és a meghívottak hozzá hasonlóan, épp bőrrel úszták meg a járványt.
Mi más lehetett volna ez, ha nem az ördög műve?

Forráskép megtekintése


Iglu házak

A Maggiolina kerületben, bevásárlóközpontok és felhőkarcolók között elrejtve található néhány szokatlan építmény. Ezeket az iglu házakat Mario Cavallè mérnök tervezte és építette 1946-ban. A 12 házból 8 még mindig áll.

Forráskép megtekintése


A fenekek háza – Ca ‘di Ciapp

A Corso Venezia 47-ben található egy gyönyörű szecessziós épületet. Az épület homlokzatán két nagyon formás, félig meztelen nőt ábrázoló szobor található, így stílszerűen a Catiglioni palotát átkeresztelték Ca ‘di Ciapp-ra, (olaszul: Casa delle chiappe), azaz a fenekek házára.

Forráskép megtekintése


Carlina, a dóm szellem menyasszonya

Nem lenne teljes a történet, ha a szellemekről nem esne szó!
Carlina, a dóm szelleme a milánói székesegyházban megtartott esküvők során jelenik meg.
De ki is volt ő?

Egy Como melletti városban született és egy bizonyos Renzino úrhoz kellett volna feleségül mennie. Úgy döntött, hogy szembemegy minden hagyománnyal és az esküvőjén fekete selyemruhát fog viselni. A milánói út során Carlinának nyoma veszett a milánói katedrális teraszának tornyai között.

Egyesek szerint elmenekült, mások szerint lezuhant és szörnyethalt, bár a testét soha nem találták meg.
Carlina manapság gyakori vendége a dómban tartott esküvőknek, számtalan ott készült felvételen látszik fekete ruhás alakja. Az ifjú párok azonban nem félnek tőle, sőt! Úgy tartják, Carlina jelenléte jó ómen a hosszú és boldog házassághoz.

People, Couple, Man, Guy, Woman, Female, Girl, Male


A Scala szelleme

Elképzelhetetlen, hogy egy olyan gyönyörű és fontos hely, mint a Scala, ne rendelkezzen szellemmel. Naná, hogy van neki, nagyon is illusztris szellem költözött Milánó operaházába, aki nem más, mint a volt operaénekes, Maria Callas.

Teatro Alla Scala, Theater, Architecture, Building


A fátylas hölgy

Természetesen a város zöld tüdeje, a Sempione park sem maradhat szellem nélkül. Közismert legenda, hogy nyári esténként, különösen alkonyatkor látható egy teljesen feketébe öltözött, mezítlábas, fátylas nő. Állítólag aki megpróbálja fellebbenti a fátylát, egyfajta transzba esik, és eltévedt a parkban. Még szerencse, hogy ebből a parkból simán ki lehet találni. 😉

Parco Sempione, Park, Green, Summer, Meadow, Milan

Olaszország első sorozatgyilkosa
Ha a Bagnera utcában a Torino utca magasságában sétáltok és hirtelen hideg fuvallatot éreztek, az nem lehet más, mint Antonio Boggia szelleme. Ő volt az első olasz sorozatgyilkos, aki 1849 és 1862 között számos embert ölt meg (négyet tudtak bizonyítani), és holttestüket pontosan itt, a Bagnera utcában rejtette el.

Forráskép megtekintéseKép forrása: thedailycases.com 


Piazza Vetra, a boszorkányok tere

Manapság ezen a téren, ami a San Lorenzo oszlopok mögött húzódik, egyetemisták és turisták keresnek kikapcsolódást. De tudtátok-e, hogy a tér inkvizíciós helyszínként szolgált egészen a ’800-as évek közepéig?

Itt végezték ki a különféle bűncselekmények elkövetőit, többek között azokat is, akiket boszorkánysággal vádoltak. Ahhoz, hogy a városközpontból a térre el lehessen jutni, át kellett kelni a Vetra csatornán átvezető Halál-hídján. Mára a csatornát már betemették.


A Marino palota átka

1558-ban Tommaso Marino törtető, lelkiismeretlen bankár megkezdte a Palazzo Marino építését, ugyanis beleszeretett egy velencei nemes lányába, Arabella Cornaróba.  A nemes arra kötelezte Marinót, hogy a velencei házakhoz hasonló gyönyörű palotát építsen a lányának.

Marino azzal kezdte az építkezést, hogy a földterületen található összes építményt a földdel tette egyenlővé, ami naná, hogy nem nyerte el a helyiek tetszését és elátkozták az építkezést.
Bár a palota elkészült, sok örömét nem lelte benne, Arabella felakasztotta magát a baldachinos ágyán, ő maga pedig szó szerint belefulladt a sok adósságába.

Palazzo Marino Palace, Milan - CentreKép forrása: wheremilan.com

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

architetto építész
scheletro csontváz
diavolo ördög
tomba sírhely
tradimento megcsalás
strega boszorka
grattacielo felhőkarcoló
ferro battuto kovácsoltvas
drago sárkány
fantasma (il!) szellem

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük