OlaszNyelvtan.hu | Olasz nyelvtanulás

A Nutella nap jegyében: Nutella minden mennyiségben

2020-02-04
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Sokunk kedvence  az idén 58 éves Nutella tulajdonképpen Napóleonnak és Hitlernek köszönheti a létezését.

Történt ugyanis, hogy Napóleon 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, gazdaságilag kívánta ellehetetleníteni a szigetországot, és megnyerni a két ország közötti dúló háborút.
Ennek következtében Európában kakaó- és csokihiány alakult ki, mivel a kakaó elsősorban a brit kolóniákról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre.

Az olasz találékony cukrászok a kialakult kényszerhelyzetben az immár csillagászati árú csokit olcsó, darált dióval kezdték el dúsítani.
Így született meg a mogyorós csokikém, a gianduja.

Másfél évszázaddal később, a II. világháborúban, az újabb csokoládéhiány idején Pietro Ferrero módosította a mogyorókrémet.

Ferrero Albában, egy mogyoróterjesztésről ismert településen volt egy pékség tulajdonosa.

Terméke Pasta Gianduja néven még szilárd állagú volt, ennek krémesebb változata néhány évvel később született Supercrema néven.
Fia, Michele folytatta a recept módosítását nagyravágyó tervei következtében.

Azt szerette volna, ha a krém Európa-szerte ismertté válna.
Az első, immár Nutellára keresztelt mogyorókrémes üveg 1964 áprilisában hagyta el a gyártósort.

Fő összetevői a cukor, növényi olaj (elsősorban pálmaolaj), mogyoró, kakaó és sovány tej. Az Államokban és Angliában szóját is tartalmaz.
Mivel szárazanyag tartalma nem felel meg a minimális kritériumnak, így nem lehet csokikrémnek hívni.

Olaszországban két helyen, a piemontei Albában és Sant’Angelo dei Lombardiban gyártják.
Ezen kívül Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Törökországban, Észak-Amerikában, Mexikóban, Ausztráliában és Brazíliában találhatók nutella termelőüzemek.

Nibble, Nutella, Danbo, Figures, Funny, Breakfast

Nutella legek és vicces érdekességek

A Nutella édes mogyorót jelent, az angol nut és a latin ella szavak kombinációjából származik.

  • Évente annyi Nutellával teli üveget gyártanak, hogy a Kínai Nagy Falat 8-szor lehetne ezekkel befedni.
  • Évente annyi Nutellával teli üveget gyártanak, ami elegendő lenne arra, hogy a Duna-partot a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig 26-szor beterítse.
  • Az Empire State Building és az egy év alatt gyártott Nutella egy súlyban vannak.
  • Minden 2,5 másodpercben eladnak egy üveg Nutellát.

  • Minden nap 612.350 kg Nutellát gyártanak.
  • Franciaországban senkit nem anyakönyvezhetnek Nutella néven. 🙂 Igen, volt, aki megpróbálta.

    Ez a Legfelsőbb Bíróság döntése egy 2014-es kereset alapján.

  • A Ferrero-csoport a világ mogyorókészletének 25%-át használja fel.
  • Éveken keresztül az olasz gyerekek ingyen kapták a Nutellát úgy, hogy vitték az élelmiszerüzletekbe a saját szelet kenyerüket, a Nutellát pedig ott kenték rá.
  • Tűzre a Nutellával! Lángra fog lobbanni, gyúlékony összetevőinek köszönhetően.
  • Szeletelt Nutellát tessék! A Ferrero eredetileg a mogyorókrémet kis rudacskában árulta, és a krémet, pontosan úgy, mint a párizsit, szeletelni lehetett. 🙂
  • A közelmúltban dobták Olaszországban piacra a nutellás kekszet, amit pillanatok alatt elkapkodtak. A jelek szerint nagyobb az esély nyerni a lottón, semmint ezt  a sütit az üzletek polcokon megtalálni. 🙂

  • Minden 750 grammos Nutellakrémhez 97 mogyorószemet használnak fel.
  • A Ferrero-Rocher csokiban, a csoki és a mogyorószem közötti krém Nutella.
  • Ha hűtőben tárolod a Nutellát (nem szükséges, a benne lévő hatalmas cukormennyiség tartósítja!), akkor a mogyoróban található olaj megdermed, a krém megkeményedik.  Hogy fogod így sitty-sutty kenyérre kenni? 🙂
  • A nutellás üveg formájának a választását sem bízták a véletlenre. A „pelikan” nevű, öblös szájú üveg a tintásüveg nagytestvére, amiből könnyedén ki lehet kanalazni a krémet az utolsó „morzsáig”.

    Olaszul tanulók vagy az olasz nyelvet gyakorlók számára hoztam az alábbi youtube linket, itt is meghallgathatjátok a nutella történetét:

Ha olasz nyelvú nutella receptekre vágysz, ez a tippem. 🙂 
Buon appetito! 🙂 

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

a causa della mancanza divmi hiányának a következtében
sostituirehelyettesíteni
rinnovaremegújítani
successosiker
istantaneoazonnali
spalmabilekenhető
produrregyártani
nocciole (tsz.)mogyoró
ingredienti (tsz)hozzávalók
commercializzarekereskedelmi forgalomba hozni

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük