Sacro Bosco, a Szörnyek Parkja

2021-04-08
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

A Szörnyek parkja (Parco dei Mostri), vagy más néven a Sacro Bosco vagy Villa delle Meraviglie Bomarzóban, Viterbo tartományban található természeti park, amit számos, a a XVI. századból származó szobor díszít.

A szoborpark területe mintegy 3 hektár, egy tűlevelű és lombhullató erdőben terül el. számos különféle méretű szobor ábrázolja a mitológiai karaktereket és állatokat, a klasszikus világot tükröző épületeket, szándékosan figyelmen kívül hagyva a perspektíva vagy az esztétika szabályait, hogy összezavarják a látogatót. A szobrok bazaltból készültek, sokukat rejtélyes és titokzatos feliratok jelölik.

Parco dei Mostri - BomarzoKépek forrása: wikipedia

A park története

Pirro Ligorio építész és régiségkereskedő tervezte és felügyelte 1547-ben a park építését, ami tele van groteszk mitológiai alakokat ábrázoló szobrokkal. Egyszerűen ligetecskének becézte a parkot, amit feleségének, Giulia Farnesének dedikált.  A parkban a mitológiai szobrokon túl találunk néhány, a sorból kilógó építményt is, például a ferde házat vagy rejtélyes szobrokat.

Ez utóbbi szobrok egyesek szerint egy alkímiai eredetű útvonal szakaszait ábrázolják. A műemlékek feliratai meghökkentők, helyenként provokatívak,  és bizony össze is zavarják a látogatókat.  A történészek és filológusok többször is megpróbálták felgöngyölni a szimbólumok labirintusát, több-kevesebb sikerrel. A reneszánsz irodalomban találtak ősi témákat és motívumokat, például Francesco Petrarca Canzoniere művében, vagy Bernardo Tasso Amadigi és Floridante verseiben.

A park hihetetlen, kellemes és sokak szerint nyilvánvaló fikciók. Ligorio 1585-ben hunyt el, halála után a parkot senki nem gondozta, egészen a XX. század második feléig, amikor Giancarlo és Tina Severi Bettini házaspár felújította azt. Sírjuk a park belsejében lévő kis templomba található, ahol talán Giulia Farnese sírja is nyugszik.
1948-ban Salvator Dalì is meglátogatta a parkot.

Parco dei Mostri - Bomarzo

A park legfontosabb szobrai

A szfinxek 
Amint átlépjük a park monumentális küszöbét, két szfinx fogad minket. A két lény szimbolikusan őrzi a parkot, és üdvözlő feliratokkal fogadja a látogatókat, ezek közül az egyik:
”Tu che entri qui rifletti attentamente
e poi dimmi se tutte queste meraviglie
siano fatte per sbalordire oppure per arte”

Proteus (vagy Glauco)
Nem messze a szfinxektől található a park első igazi szörnye, Proteus vagy Glauco.

A mauzóleum
Alaktalannak látszó nagy sziklatömb, amelyet úgy festettek, mint egy etruszk sír oromzatát.

Hercules és Cacus
(vagy „küzdelem az óriások között”) Kolosszusként is ismerik, ez a park legnagyobb szobra, ami két óriás küzdelmét képviseli.

Pegazus-kút
Egy szökőkút medencéje, amiből a Pegazus alakja bukkan elő. A ló a szenvedélyt és az ösztönös ártalmatlanságot szimbolizálja.

A ferde ház
A park egyik fő látványossága ez a  kis épület, amely ferde sziklára épült. A sajátosság az, hogy a belső terek szabálytalanul lejtenek.A vázák, a Neptunusz és az alvó nimfa tere

Egy hatalmas, kővázákkal tarkított tér, amit immár olvashatatlanná vált feliratok díszítenek. Neptunusz, a tengerek istenének fenséges szobrához vezet, amely olyan vízágyon fekszik, mint a római kor folyami istenei, egy delfinnel a karjaiban. Nem messze ettől egy óriási alvó nimfa szobor található.

Az elefánt 
Hatalmas elefántszobor, ami egy nagy tornyot cipel a hátán.
Valószínűsíthető, hogy Hannibálra utalnak ezzel a szoborral a pun háborúk idején.


Forráskép megtekintése

Az ogre 
Bizonyára a park leghíresebb alakja és szimbóluma egy nagy, tágra nyitott szájú kőarc, amely körül olvasható: “Ogni pensieri vola”.
A tufába vájt szobor mögött egy barlang található, ahová néhány lépcsőfok vezet. A barlang belsejében padok és egy asztal található, a barlang akusztikája kiváló: A hely szellemének megfelelően  a falakról visszaverődő hangok félelmetesek.


Parco dei Mostri - Bomarzo

A templom 
A park fő ösvényétől kissé elszigetelten található egy egyedülálló épület, egy kis templom, amit Ligorio a szobroknál húsz évvel később, 2. feleségének az emlékre építtetett. A templom a különböző korok építészeti formáit tartalmazza, a klasszikus (oromfal, oszlopsor és előcsarnok) és a reneszánsz (kupola). Ez utóbbi sajátossága, hogy a firenzei Santa Maria del Fiore alapján készült. A belső teret valójában egy nagyon kicsi körcsarnok alkotja, amelyben a komplexumot felújító Bettini család emléktáblát helyezett el Tina Severi Bettini emlékére, aki szintén a park helyreállítási munkálatai során hunyt el.

Olaszul tanulók az alábbi linken is meg tudják nézni a park történetét:

A park megközelítése
A park Rómától 100 km-re északra található.
Autóval: A1 autópályán az Attigliano kijáratnál, Bomarzo irányába.
Vonattal: az Orte Scalo állomásról autóbusszal, Bomarzo irányába.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak és hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

scultura szobor
animale mitologico mitológiai állat
architetto építész
labirinto labirintus
superficie felület, terület
basalto bazalt
immenso hatalmas
tomba sír
sepellire eltemetni
isolato elszigetelt

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük