pasta_

Tésztapiaci körséta

Nincs olyan olasz háztartás, ahol ne állna csomagszám a tészta, és az is elképzelhetetlen, hogy azért kell tésztát venni, mert az elfogyott. A pasta nem fogyhat el, és a tartalékkészleteknek is mindig rendben kell lenniük, szó sem lehet  last minute beszerzésről. 🙂

Ez a bejegyzés egy gasztronómiai körséta Olaszország tésztapiacain. Megismerheted a régiók saját tésztatípusait, recepteket és nyelvi kifejezéseket is

Október 25-én ünnepeljük a World Pasta Dayt, a világnap középpontjában a mediterrán étrend áll, ami több mint egy évtizede az UNESCO Világörökség része.

Ebből az apropóból ismerkedjünk meg régióról régióra a legfontosabb olasz pastaféleségekkel!

A félszigeten több mint 120 üzem működik és termeli a 300-nál is többféle pastaféleséget.
A legnagyobb mennyiségben eladott tészta a spaghetti numero 5.
Az elmúlt évtizedben megduplázódott a pasta fogyasztása taljánföldön.

Hogy mikor milyen tésztát fogyasztanak, az több tényezős, például függ a régiótól, az alkalomtól, a szósztól vagy ragutól.

Nézzük régiónkénti bontásban a tésztákat, receptekkel, ezúttal mindent olasz nyelven!
Remélem, hogy kedvet kaptok egyik-másik recept elkészítéséhez! 🙂

Friuli-Venezia-Giulia: blecs
Puha búzalisztből és hajdina lisztből készült kis háromszögalakú pasta. 


Trentino-Alto Adige: ravioli
Rozslisztből készítik, majd töltik. 


Valle d’Aosta: chnolle
Kukoricalisztből készült gombócok, amit húslevesben főznek. 
Az olasz nyelvű recept ITT található.

Lombardia: pizzoccheri
Kétharmad hajdinából  és egyharmad búzalisztből készül. 


Veneto: bigoli
Durva, érdes felületű, a spagettire hasonlító hosszú pasta. 


Liguria: trofie
Elnevezése a genovai strufuggiâ (dörzsölni) szóból származik. 


Emilia-Romagna: tagliatelle
Elnevezése a tagliare (vágni) szóból származik, nagyon hasonlít a mi széles metéltünkre.  


Piemonte: agnolotti
Töltött specialitás sült húsos raguval.


Marche: cappelletti
Töltött pasta, amit húslevessel tálalnak.


Umbria: ciriola
Hosszú pasta, amit négyszögletesre vágnak, vagy úgy, mint a fettuccinét. 


Toszkána: pici
Spagettire emlékeztető, hosszú és szabálytalan alakú, kézzel készített pasta. 


Lazio: quadrucci

Egyéb, a régióhoz köthető pasta különlegességről és receptekről ITT tudtok bővebben olvasni.

Basilicata: bucce di mandorla
Ráncos és hullámos szélű pasta, ami hasonlít a mandulahéjhoz.

Molise: cavatelli
Hosszúkás, üreges belsejű pasta.

Calabria: fileja
A tésztát egy vadon termő növény gallyaira csavarják fel, innen a különleges alakja. 


Abruzzo: spaghetti alla chitarra
Nevét annak a szerkezetnek köszönheti, amivel készítik.


Puglia: orecchiette
Középen üreges, vastag pasta.
Történetéről EBBEN a magyar nyelvű bejegyzésben olvashattok, itt találtok hozzá receptet is.


Campania: paccheri
Az elnevezés a görög pas és keir szavakból származik, ami utal a pasta méretére, teljes kezet jelent.


Szardínia: gnochetti
Búzadaralisztből és vízből készült tészta. 


Szicília: anelli
A tészta alakját az afrikai nők fülbevalói ihlették. 

Íme egy igazi érdekesség:

Strozzapreti – A „papfojtó” tészta titkai

A strozzapreti („papfojtó”) tészta neve már önmagában is legendás. Az Emilia-Romagna és Toszkána régióban népszerű, kézzel sodort tésztadarabok nevüket állítólag arról kapták, hogy a falánk papok annyira falták, hogy majdnem megfulladtak tőle. Más magyarázat szerint a név a parasztok frusztrációját tükrözi, akiknek adót kellett fizetniük az egyháznak – így a tészta neve egyfajta gasztronómiai lázadás.

Nyelvi kifejezések:
strozzare – megfojtani
prete – pap
pasta fatta a mano – kézzel készített tészta
condita con sugo di carne – húsos szósszal tálalva

 

Végül egy olaszországi rangsor, amit az eladott tésztamennyiség alapján készítettek:

Agnesi:
1. Eliche
2. Spaghetti
3. Mezze penne rigate

Barilla:
1. Spaghetti numero 5
2. Fusilli
3. Penne

Divella:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Rigatoni
4. Elicoidali

Granoro:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Vermicelli
4. Elicoidali
5. Rigatoni

La Molisana:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Spaghetto quadrato
5. Maccheroni

Pasta Armando:
1. Chitarra
2. Spaghetto
3. Pacchero
4. Fusillo
5. Rigatone

Pasta Coop:
1. Spaghetti grossi
2. Mezze penne rigate
3. Penne rigate

Pasta Reggia:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli

Rummo:
1. Spaghetti grossi
2. Penne rigate
3. Spaghetti
4. Fusilli
5. Mezze penne rigate

Voiello:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Mezze maniche

Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!

Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.

Olaszul  vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!

celebrare ünnepelni
la pasta a tészta
diffuso elterjedt
la ricetta a recept
patrimonio nazionale nemzeti örökség
la dieta mediterranea a mediterrán étrend
semola di grano duro durum búza
carboidrati szénhidrát
proteine fehérje
punto di vista nutrizionale táplálkozási szempont

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!