Nincs olyan olasz háztartás, ahol ne állna csomagszám a tészta, és az is elképzelhetetlen, hogy azért kell tésztát venni, mert az elfogyott. A pasta nem fogyhat el, és a tartalékkészleteknek is mindig rendben kell lenniük, szó sem lehet last minute beszerzésről. 🙂
Ez a bejegyzés egy gasztronómiai körséta Olaszország tésztapiacain. Megismerheted a régiók saját tésztatípusait, recepteket és nyelvi kifejezéseket is
Október 25-én ünnepeljük a World Pasta Dayt, a világnap középpontjában a mediterrán étrend áll, ami több mint egy évtizede az UNESCO Világörökség része.
Ebből az apropóból ismerkedjünk meg régióról régióra a legfontosabb olasz pastaféleségekkel!

A félszigeten több mint 120 üzem működik és termeli a 300-nál is többféle pastaféleséget.
A legnagyobb mennyiségben eladott tészta a spaghetti numero 5.
Az elmúlt évtizedben megduplázódott a pasta fogyasztása taljánföldön.
Hogy mikor milyen tésztát fogyasztanak, az több tényezős, például függ a régiótól, az alkalomtól, a szósztól vagy ragutól.
Nézzük régiónkénti bontásban a tésztákat, receptekkel, ezúttal mindent olasz nyelven!
Remélem, hogy kedvet kaptok egyik-másik recept elkészítéséhez! 🙂
Friuli-Venezia-Giulia: blecs
Puha búzalisztből és hajdina lisztből készült kis háromszögalakú pasta.
Trentino-Alto Adige: ravioli
Rozslisztből készítik, majd töltik.
Valle d’Aosta: chnolle
Kukoricalisztből készült gombócok, amit húslevesben főznek.
Az olasz nyelvű recept ITT található.
Lombardia: pizzoccheri
Kétharmad hajdinából és egyharmad búzalisztből készül.
Veneto: bigoli
Durva, érdes felületű, a spagettire hasonlító hosszú pasta.
Liguria: trofie
Elnevezése a genovai strufuggiâ (dörzsölni) szóból származik.
Emilia-Romagna: tagliatelle
Elnevezése a tagliare (vágni) szóból származik, nagyon hasonlít a mi széles metéltünkre.
Piemonte: agnolotti
Töltött specialitás sült húsos raguval.
Marche: cappelletti
Töltött pasta, amit húslevessel tálalnak.
Umbria: ciriola
Hosszú pasta, amit négyszögletesre vágnak, vagy úgy, mint a fettuccinét.
Toszkána: pici
Spagettire emlékeztető, hosszú és szabálytalan alakú, kézzel készített pasta.
Lazio: quadrucci
Egyéb, a régióhoz köthető pasta különlegességről és receptekről ITT tudtok bővebben olvasni.
Basilicata: bucce di mandorla
Ráncos és hullámos szélű pasta, ami hasonlít a mandulahéjhoz.
Molise: cavatelli
Hosszúkás, üreges belsejű pasta.
Calabria: fileja
A tésztát egy vadon termő növény gallyaira csavarják fel, innen a különleges alakja.
Abruzzo: spaghetti alla chitarra
Nevét annak a szerkezetnek köszönheti, amivel készítik.
Puglia: orecchiette
Középen üreges, vastag pasta.
Történetéről EBBEN a magyar nyelvű bejegyzésben olvashattok, itt találtok hozzá receptet is.
Campania: paccheri
Az elnevezés a görög pas és keir szavakból származik, ami utal a pasta méretére, teljes kezet jelent.
Szardínia: gnochetti
Búzadaralisztből és vízből készült tészta.
Szicília: anelli
A tészta alakját az afrikai nők fülbevalói ihlették.
Íme egy igazi érdekesség:
Strozzapreti – A „papfojtó” tészta titkai
A strozzapreti („papfojtó”) tészta neve már önmagában is legendás. Az Emilia-Romagna és Toszkána régióban népszerű, kézzel sodort tésztadarabok nevüket állítólag arról kapták, hogy a falánk papok annyira falták, hogy majdnem megfulladtak tőle. Más magyarázat szerint a név a parasztok frusztrációját tükrözi, akiknek adót kellett fizetniük az egyháznak – így a tészta neve egyfajta gasztronómiai lázadás.
Nyelvi kifejezések:
strozzare – megfojtani
prete – pap
pasta fatta a mano – kézzel készített tészta
condita con sugo di carne – húsos szósszal tálalva
Végül egy olaszországi rangsor, amit az eladott tésztamennyiség alapján készítettek:
Agnesi:
1. Eliche
2. Spaghetti
3. Mezze penne rigate
Barilla:
1. Spaghetti numero 5
2. Fusilli
3. Penne
Divella:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Rigatoni
4. Elicoidali
Granoro:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Vermicelli
4. Elicoidali
5. Rigatoni
La Molisana:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Spaghetto quadrato
5. Maccheroni
Pasta Armando:
1. Chitarra
2. Spaghetto
3. Pacchero
4. Fusillo
5. Rigatone
Pasta Coop:
1. Spaghetti grossi
2. Mezze penne rigate
3. Penne rigate
Pasta Reggia:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
Rummo:
1. Spaghetti grossi
2. Penne rigate
3. Spaghetti
4. Fusilli
5. Mezze penne rigate
Voiello:
1. Spaghetti
2. Penne rigate
3. Fusilli
4. Mezze maniche
Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!
Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.
Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!
| celebrare | ünnepelni |
| la pasta | a tészta |
| diffuso | elterjedt |
| la ricetta | a recept |
| patrimonio nazionale | nemzeti örökség |
| la dieta mediterranea | a mediterrán étrend |
| semola di grano duro | durum búza |
| carboidrati | szénhidrát |
| proteine | fehérje |
| punto di vista nutrizionale | táplálkozási szempont |