skip to Main Content
Orecchiette, A Pugliai Fülecske Tészta

Orecchiette, a pugliai fülecske tészta

Ha Bariban jártok, a történelmi városnegyedben keressétek fel a hangulatos Arco Basso utcát.
Arról nevezetes, hogy az itt lakó háziasszonyok az orecchiette (fülecske), pugliai tésztaspecialitást a házaik előtt, az utcára kiköltözve készítik, így első kézből lehet ellesni tőlük a tésztakészítés fortélyait, valamint meg is lehet tőlük vásárolni a tésztát.

Ha otthon is elkészítenétek, íme a recepje:

Gyúródeszkán 40 dkg durumbúzalisztet csipetnyi sóval alaposan elkeverünk.
Langyos vizet adunk hozzá, egyszerre csak keveset, és tovább dagasztjuk, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
Ez a lisztmennyiség kb. 2 dl vizet vesz fel.
A tésztát konyharuhával letakarva pihentetjük kb. 10-15 percig, majd 1 cm átmérőjű hengereket gyúrunk belőle, mintha nudlit vagy gnocchit készítenénk.
Ezeket kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és egy kés hegyével formázzuk a tésztát.
Az olasz háziasszonyok szerint csak gyakorlás kérdése, hogy tökéletes fülecskék szülessenek.
A tésztát lehet frissen is fogyasztani, mélyhűtőben fagyasztva tárolni, de szárítás után kb. még egy hónapig eláll.


Ha Puglia, akkor elsődlegesen a ragus vagy a cima di rapa receptje dukál ehhez a tésztához.
Nos, ez utóbbi alapanyag magyar elnevezésével bajban vagyok, nem találtam rá tökéletes fordítást.
Ha valaki tudja, kérem, hogy ossza meg.  🙂
A cime di rapa a pugliai gasztronómia egyik alappillére, a brokkolira hasonlító ízű, zamatos növény.

A helyiek szerint az alábbi recept az eredeti, de az idők során ennek a receptnek is sok-sok változata született.
Hozzávalók 4 fő részére:
1 kg cime di rapa
olívaolaj
5 dkg zsemlemorzsa
csipetnyi só
1 gerezd foghagyma
3 olajos szardella
30 dkg orecchiette

Megtisztítjuk a cime di rapát, csak a növény belső leveleit és virágait használjuk.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük.
Közben olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Külön serpenyőben, olajon megpirítjuk a gerezd fokhagymát és a 3 szardellát.
Ha elkészült, a fokhagymát kivesszük a serpenyőből.
Közben ellenőrizzük a cime di rapát, 5 perc főzés után hozzáadjuk az orecchiette tésztát és további 5 percig együtt főzzük.
Ha elkészült, ráöntjük a foghagymás-olajos szardellára, kevés sóval ízesítjük.
Tálaláskor a tetejére olívaolajat öntünk és megszórjuk a pirított zsemlemorzsával.

Buon appetito!  🙂

Ha kedvet kaptál, hogy csavarogj egy kicsit a csizma sarkában:
https://olasznyelvtan.hu/barangolasok-a-csizma-sarkaban-bari/

 

✅🇮🇹 Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, de
✅ 🇮🇹 NEM ÉRTED AZ OLASZ NYELVTANT
✅ 🇮🇹 Ha kezdő olaszos vagy
✅ 🇮🇹 Ha újrakezdő vagy
⬇️ ITT A MEGOLDÁS ⬇️
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Back To Top