Orecchiette, a pugliai fülecske tészta

2019-11-07
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , ,
0

Ha Bariban jártok, a történelmi városnegyedben keressétek fel a hangulatos Arco Basso utcát.

Arról nevezetes, hogy az itt lakó háziasszonyok az orecchiette (fülecske), pugliai tésztaspecialitást a házaik előtt, az utcára kiköltözve készítik, így első kézből lehet ellesni tőlük a tésztakészítés fortélyait, valamint meg is lehet tőlük vásárolni a tésztát.

Ha otthon is elkészítenétek, íme a receptje:

Gyúródeszkán 40 dkg durumbúzalisztet csipetnyi sóval alaposan elkeverünk.
Langyos vizet adunk hozzá, egyszerre csak keveset, és tovább dagasztjuk, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
Ez a lisztmennyiség kb. 2 dl vizet vesz fel.
A tésztát konyharuhával letakarva pihentetjük kb. 10-15 percig, majd 1 cm átmérőjű hengereket gyúrunk belőle, mintha nudlit vagy gnocchit készítenénk.
Ezeket kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és egy kés hegyével formázzuk a tésztát.
Az olasz háziasszonyok szerint csak gyakorlás kérdése, hogy tökéletes fülecskék szülessenek.
A tésztát lehet frissen is fogyasztani, mélyhűtőben fagyasztva tárolni, de szárítás után kb. még egy hónapig eláll.


Ha Puglia, akkor elsődlegesen a ragus vagy a cima di rapa receptje dukál ehhez a tésztához.
Nos, ez utóbbi alapanyag magyar elnevezésével bajban vagyok, nem találtam rá tökéletes fordítást.
Ha valaki tudja, kérem, hogy ossza meg.  🙂
A cime di rapa a pugliai gasztronómia egyik alappillére, a brokkolira hasonlító ízű, zamatos növény.

A helyiek szerint az alábbi recept az eredeti, de az idők során ennek a receptnek is sok-sok változata született.

Hozzávalók 4 fő részére:
1 kg cime di rapa
olívaolaj
5 dkg zsemlemorzsa
csipetnyi só
1 gerezd foghagyma
3 olajos szardella
30 dkg orecchiette

Olaszul tanulóknak vagy a nyelvet gyakorlóknak ajánlom az alábbi, olasz nyelvű videót:

Megtisztítjuk a cime di rapát, csak a növény belső leveleit és virágait használjuk.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük.
Közben olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Külön serpenyőben, olajon megpirítjuk a gerezd fokhagymát és a 3 szardellát.
Ha elkészült, a fokhagymát kivesszük a serpenyőből.

Közben ellenőrizzük a cime di rapát, 5 perc főzés után hozzáadjuk az orecchiette tésztát és további 5 percig együtt főzzük.
Ha elkészült, ráöntjük a foghagymás-olajos szardellára, kevés sóval ízesítjük.
Tálaláskor a tetejére olívaolajat öntünk és megszórjuk a pirított zsemlemorzsával.

Buon appetito!  🙂

Ha kedvet kaptál, hogy csavarogj egy kicsit a csizma sarkában, kattintsd IDE! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

pangrattato zsemlemorzsa
aglio fokhagyma
spicchio gerezd
pizzico csipet
farina liszt
tiepido langyos
aggiungere hozzáadni
cottura főzés
ottimale optimális
verdura zöldség

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük