Toszkána a nagy költők, nagy művészek, a nagy bankárok és a reneszánsz földje.
Toszkána szelíd dombos tájaival és történelmi múltú, művészeti városaival a világ egyik legismertebb olasz régiója. Mérhetetlen történelmi, kulturális és építészeti örökséggel rendelkezik, a reneszánsz bölcsője volt, és az a hely, ahol a humanizmus és más társadalmi-politikai és kulturális mozgalmak eszméi megszülettek, és amik örökre megváltoztatták az európai kontinens arculatát.
A bejegyzés 1. része ITT olvasható.
1. Az Apuan Alpok márványa
Toszkána északnyugati részén található az Apuai-Alpok, ezekből a hegyekből évezredek óta nyerik ki a világ egyik legértékes márványát. Úgy tűnik, az Apuan-Alpokból származó márványt már a vaskorban is használták, és minden bizonnyal a rómaiak is használták olyan híres műemlékek létrehozásához, amiket ma is meglátogathatunk a fővárosban, mint például a Traianus-oszlop és a Pantheon.
2. A „buta”kenyér
Akár tetszik, akár nem, Olaszország-szerte gyakran beszélünk a toszkán kenyérről, ami még a közösségi oldalakon is mémmé vált, mivel különleges tulajdonsága megkülönbözteti a hagyományosabb termékektől, ugyanis a toszkán kenyérben nincs só.
A kenyér eredete meglehetősen homályos eredetű, de a legenda szerint úgy tűnik, hogy a firenzeiek és a pisaiak közötti vita nyomán születhetett. A XII. század elején a pisaiak akadályozták a sókereskedelmet, hogy ezzel is alá tegyenek Firenze lakóinak. Ők viszont nem keseredtek el, hanem úgy döntöttek, hogy saját maguk állítják elő kenyerüket az értékes só nélkül.
Egy másik legenda szerint viszont a túl magas sóadók miatt a firenzeiek újra gondolták hagyományos kenyerük receptjét.
Íme a toszkán kenyér receptje nyelvgyakorlóknak, olaszul:
3. Az Accona-sivatag
A hangulatos dombos tájak és a számos kulturális örökség mellett Toszkánában egy sivatagot is találhatunk. Siena tartományban, pontosabban Asciano település közelében, a Crete Senesi néven ismert területen fekszik az Accona sivatag. Ne a szaharai sivatagi forgatókönyveket képzeljük magunk elé finom aranyszínű homokdűnékkel és pálmaligetekkel körülvett oázisokka!
Ezen a helyen száraz és kiterjedt, növényzettől mentes területeket figyelhetük meg, amiket világos színű sziklás és agyagos talaj, valamint szikes kivirágzás jellemez, ezekhez kiterjedt víznyelők, azaz mély barázdák társulnak.
Ezt a tájat nem a tényleges éghajlati viszonyok, hanem a csapadékhiány és a növénytakaró hiánya határozzák meg.
Kép forrása: pinterest
4. A „bistecca” szó eredete
Országszerte, sőt a határon túl is jól ismert a firenzei steak, ami tagadhatatlanul a helyi kulináris hagyományokhoz köthető, és a régió büszkesége. Úgy tűnik, hogy a bistecca kifejezést először Toszkánában használták. A legendák szerint a XVI. századi Firenzében, szilveszterkor tartott népszerű fesztiválokon befolyásos és gazdag angol üzletemberek és kereskedők tetszését megnyerte a hús minősége, amit többen hangosan „beefsteak”-ként rendeltek.
Innen jött létre elhallással az olasz bistecca szó.
Más elméletek szerint a szó eredete, bár toszkán területen maradunk, Livorno városának, egy fontos európai kereskedelmi csomópontnak tulajdonítható. Itt nagyobb a valószínűsége, hogy idegen szavak, pl. angol szavak elkezdtek beszivárogni az olaszba és keveredni azzal.
Hamarosan érkezik a bejegyzés következő része, tarts akkor is velem!
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
marmo | márvány |
prezioso | értékes |
il pane | kenyér |
il sale | só |
ostacolare | akadályozni |
deserto | sivatag |
straniero | külföldi |
risorsa | forrás, erőforrás |
ricetta | recept |
porto | kikötő |