Róma, az örök város alapítása

A hagyományok szerint Róma városát időszámításunk előtt  753. áprlis 21-én alapították. A város alapításáról szóló történetek ellentmondásosak. A két fő alapító figura Romulus (és testvére Remus), róla nevezték el a várost; valamint Aenas, trójai herceg.
Egyes feltételezések szerint ez sem kizárt, hogy az arkádiai Evander alapította Rómát.
A város megalapításával kapcsolatos információk nagy része Titusz Liviusz, más néven Livy történész  Róma történetét feldolgozó első könyvéből származik .

Forráskép megtekintéseKépek forrása: fattiperlastoria.it

A rómaiak a monda szerint Trójából származnak.
A városlakók a város pusztulása után hajón menekültek, és hosszú, kalandokkal fűszerezett útjuk során jutottak el Itália középső vidékeire. Az itt élő latinokkal szerződést kötöttek, majd le is telepedtek, és hosszú időn át békességben éltek egymás mellett.

Romulus és Remus, Rea Silvia alba longai királylány valamint Mars isten nászából születtek.
Az ikrek gonosz nagybátyja, Amulius, mivel féltette hatalmát, így fogságba ejtette a lányt. Egyúttal megparancsolta a szolgáinak, hogy  az ikerfiúkat dobják a Teverébe. Így akarta elkerülni, hogy trónja veszélybe kerüljön. Az újszülött csecsemőket egy kosárban helyezték a víz felszínére. Romulus és Remus nem fulladtak meg a folyóban, sőt a megáradt folyó a partra sodorta őket. Ezt követően egy anyafarkas mentette meg és táplálta őket. Majd Faustolo, egy környékbeli pásztor talált rájuk, és nevelte fel őket.

fondazione-roma

Erős, vitéz fiatalokká váltak, akik visszaszerezték nagyapjuk trónját. Az ókori római hagyomány szerint Kr.e. 753. április 21-én Romulus és Remus megalapították Rómát.
A város létrehozása után az volt a kérdés, hogy az ikrek közül ki legyen Róma királya.

A kérdést madárjóslattal döntötték el. Felmásztak egy domb tetejére, és vártak. Eszerint aki felett a legtöbb madár repül, az lesz az uralkodó. Míg Remus felett 6 saskeselyű jelent meg, addig Romulus feje felett egy tucatnyi saskeselyű  jelent meg az égen. Így lett Róma első királya Romulus. A várost róla nevezték el Rómának.

Úgy tűnik, hogy az ezzel a korral kapcsolatos mesék és mondák nem igazán történelemhűek. A valóságról igen keveset tudunk, az viszont biztosra vehető, hogy Rómát egyszerű latin pásztortörzsek alapították valamikor az időszámítás előtt a VIII. században.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!:)

RomoloRomolus
RemoRemus
gemelli (hn), gemelle (nn)ikrek
tronotrón
lupa (nn)farkas
allattareszoptatni
fondazionealapítás
fondarealapítani
pastorepásztor
neonatoújszülött

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top