Trikolór - az olasz zászló ünnepe

2020-01-07
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , , ,
0

Az olasz zászló a nagy francia forradalom idején és annak hatására alakult ki, összefüggésben a nemzeti egyesítési mozgalommal.

Nézzük meg a történetét!

Az Olasz Köztársaság nemzeti zászlaja Tricolore (trikolór) néven is ismert. A háromszínű zászló kísértetiesen hasonlít a magyar zászlóra. Azonos méretű, 3 függőleges sávú zöld, fehér és piros színekből áll, az Olasz Köztársaság Alkotmányának 12. cikkelye 1947. december 27-én rendelkezett így.

A törvény szabályozza a zászló használatát, a többi olasz szimbólummal együtt előírja az iskolákban való tanítását.
1996. december 31-én hozott 671. törvény alapján a ”Festa del Tricolore-t, azaz az olasz zászló napját minden év január 7-én ünneplik, de nem munkaszüneti nap.

Január 7. nem egy véletlenül kiválasztott dátum, ezen a napon 1797-ben történt, hogy egy szuverén olasz állam, a Ciszpadánia Köztársaság elfogadta és használta a nemzeti olasz zászlót.
A francia forradalom idején először Genovában, 1789. augusztus 1-én kezdték el az emberek olasz nemzeti színű kokárdákat kitűzni a ruhájukra.


Képek forrása: Wikipedia

1797. január 7-e után az olasz zászló népszerűsége folyamatosan növekedett, a Risorgimento egyik legfontosabb szimbólumává nem vált, ez 1861. március 17-én tetőzött az olasz királyság kihirdetésével.

Az olasz zászló színeit, mint ahogy sok más nemzeti zászlóét is, a francia zászló színei inspirálták.
1789. július 12-én, két nappal a Bastille elfogása előtt, a forradalmi újságíró, Camille Desmoulins, miközben a párizsi tömeget lázadásra bíztatta, megkérdezte a tüntetőket, hogy milyen színű legyen a francia forradalom szimbóluma.

Zöld, a reménység vagy kék, a szabadság és a demokrácia szimbóluma.

A tüntetők egyöntetűen a zöldet választották.
Desmoulins ezután felvett egy zöld levelet a földről, és a kalapjához tűzte, ez lett a forradalmárok megkülönböztető jele.
A zöld tiszavirág életet élt még, csak egy napig volt a felkelők színe, kék és piros lépett a helyére, mert ezek volt a király testvérének a színei, a fehérrel, a Bourbonok színével pedig csak később egészült ki a francia trikolór.


Kép forrása: alslanguage.com

Nem sokkal a francia forradalmi események után Olaszországban is széles körben elterjedtek a társadalmi innováció eszményei, a francia kék, fehér és piros zászló lett az olasz jakobinusok ösztönző forrása.

Az első olasz tüntetések az olasz lakosság részéről a francia forradalom eszményeinek támogatására a fák zöld leveleiből készült kokárdákat tűztek a ruhájukra.

Ezt követően az olaszok szövetből készült kokárdákat tűztek a ruhájukra.
A korabeli feljegyzések szerint 1789. augusztus 21-e óta használják az olaszok a trikolór kokárdákat.

Képek forrása: romanews.com

Január 7-én a zászló tiszteletére Rómában a Quirinale palota előtt ünnepélyes őrségváltást tartanak.

Az olasz zászló 200. évfordulóját impozánsan ünnepelték az olaszok. Az 1.570 méter hosszú, 4,8 méter széles zászló, ami összekötötte a Colosseumot a Campidoglióval, a Guiness rekordok közé is bekerült.

Nem is lenne ez igazi olasz bejegyzés, ha nem tudnék beszámolni egy zászló körüli botrányról sem. 😉

2003-ban trikolor botrány volt, az olasz ellenzék vádjai szerint Berlusconi, akkori kormányfő önkényesen lecseréltette római hivatalának a homlokzatán a zászlót. Az új zászló állítólag nem a standard színeket tartalmazta, a zöld sokkal sötétebb, a piros rubin (sokan vörös posztónak titulálták) és a fehér pedig elefántcsontszínű lett.

2011-ben egy botrányos ügynek magyar vonatkozása is volt.
Mivel hibásan készítették el az olasz nemzeti válogatott mezeit, magyar színekben léptek pályára.
A sportlapok ezt így kommunikálták: „Az új mezzel Itália Magyarországnak öltözik.”
(de legalább nyertünk, jegyzem meg némi cinizmussal) 🙂

Olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót, amiben meghallgathatjátok olasz nyelven is a zászló történetét:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

bandierazászló
coccardakokárda
simboloszimbólum
rivoluzioneforradalom
diffondersielterjedni
dirittijogok
tricoloretrikolór, háromszínű
legato aköthető vkihez vagy vmihez
soldatokatona
scandalobotrány

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük