100 érdekesség Olaszországról 4.

2022-09-12
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A sorozat utolsó részéhez érkeztünk, ha lemaradtál volna az előző részekről, itt, itt és itt  tudod elolvasni.

Free photos of Channel

Érdekességek az olasz ünnepekről

81) Az olaszországi karnevál körülbelül két hétig tart, vízkereszttől hamvazó szerdáig, és minden város másképp ünnepli. A két leghíresebb a velencei karnevál, amit elegáns maszkjai jellemeznek, valamint a viareggiói karnevál, ez utóbbi nagy papírmaséiról híres.
Bővebben a velencei karneválról itt olvashattok, a viareggóiról pedig itt.

82) Az olaszok több mint 90%-a megkeresztelt,  katolikus keresztények. A kereszténység szimbóluma, a kereszt minden közintézményben, sőt nagyon gyakran az otthonaikban is megtalálható.

83) Az Európa-szerte terjedő általános szekularizációs tendenciát követve és a fentiek ellenére  azonban a 35 éves vagy annál fiatalabb olasz fiataloknak csak kevesebb mint, 15%-a imádkozik és gyakorolja a vallást.

84) Olaszországban a karácsonyt mindig a családdal töltik. Van egy olasz mondás, amely szerint „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, ami azt jelenti, hogy a karácsonyt töltsd a családoddal, a húsvétot pedig akivel akarod.

Free photos of Christmas tree

85) Az év végi ünnepek alatt több ajándékot kapnak az olaszok: december 13-án a Santa Lucia , december 25-én a télapó, és január 6-án pedig Befana hoz meglepetést.

86) Az olaszok karácsonyi hagyománya, hogy karácsonyfával és betlehemmel díszítik fel otthonaikat.

87) Olaszországban augusztus 15-e a „Ferragosto” (latinul: Feriae Augusti) napja, egy állami ünnep, amit eredetileg Augustus római császár hozott létre i.e. 18-ban. Az ünnepről bővebben itt olvashattok.

Free photos of Lake como

88) Alessandro Volta volt az egyik úttörő tudós, aki részt vett az elektromosság felfedezésében, és az elektromosság mértékegységének az elnevezése (volt) az ő tiszteletére történt. Ha Como városában jártok, mindenféleképpen menjetek be a múzeumába.

89) Az olasz Enrico Fermi volt a világ első atomreaktorának megalkotója, aki ezzel kiérdemelte a nukleáris korszak építésze és az atombomba atyja címet.

90) Az olasz zászlót a francia zászló ihlette. A három szín  a reményt (zöld), a hófödte hegyeket és a bölcsességet (fehér), valamint a hazafiak vérét és a szeretetet (piros) szimbolizálja. Az olasz zászlónak természetesen napja is, erről itt olvashattok bővebben.

Érdekes tények az olasz sportról

91) A Giro d’Italia a Tour de France és a Vuelta de España mellett a három legrangosabb európai kerékpáros verseny egyike.

92) Olaszország három alkalommal adott otthont olimpiai játékoknak: 1956-ban, 1960-ban és 2006-ban.

93) Az idős olasz lakosság fő sportága a bowling.

94) Olaszország legnépszerűbb sportja a futball. Olaszország négyszer nyerte meg a világbajnokságot, az ötszörös Brazília mögött ezzel  a második helyen áll.

Free photos of Audience

95) Az olaszok szeretik a röplabdát is: ez az első sportok egyike, amivel a gyerekek a suliban megismerkednek. Imádják a strandröpizést is. A röplabda válogatott háromszor nyerte meg a világbajnokságot.

96) Az olasz vívóválogatott a világ vezetője, 48 olimpiai aranyérmet és 97 világbajnokságot nyert. Jobb, ha egy olaszt nem hívsz ki párbajra. 😉

Free photos of Fencing

97) Olaszország része a tekintélyes 6 Nemzet Rögbi Ligájának Anglia, Skócia, Wales, Írország és Franciaország mellett, de ebben a sportban nem igazán jeleskedik. Immár 15 alkalommal nyerte el a kis dicsőséges „fakanalat”, ami az utolsó hely díja.

98) Ha az olasz férfiak számára a leggyakrabban űzött sport a futball, akkor az olasz nők a torna: jóga, pilates, zumba.

99) Az olaszok 40%-a ülő életmódot folytat, és nem gyakorol semmilyen fizikai tevékenységet.

100) A legsportosabb olasz régió Trentino-Alto Adige, ahol a lakosság több mint 50%-a sportol. A negativ rekordot, Campania tudhatja magáénak, ahol az emberek kevesebb mint 20%-a űz legalább egy sportot.

Focirajongók, olaszul már beszélők vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

https://youtu.be/OakDnb0-U88

100+1 ) A bónusz érdekesség, hogy egyetlen olasz régió van a 20 közül, amit többes számú alakban használnak, ez Le Marche.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

battezzare megkeresztelni
pregare imádkozni
praticare la religione vallást gyakorolni
presepe betlehem
imperatore romano római császár
elettricità elektromosság
architetto építész
bandiera italiana olasz zászló
giochi olimpici olimpiai játékok
vincere győzni

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük