A 14 legszebb olasz tér nyomában 2.

2023-09-18
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az olasz terek minden olasz kisváros dobogó szíve. Lehetnek nagyok vagy kicsik, bensőségesek vagy drámaiak, szerények, fényűzőek, régiek, újak.
Valójában néha a tér nem is négyszög alakú, tökéletes példa erre többek között a sienai Piazza del Campo.

A bejegyzés 1. részét ITT olvashatjátok el.

Free photos of Pisa

5) Piazza dei Miracoli, Pisa

A Piazza dei Miracoli valószínűleg a legkevésbé hagyományos olasz tér.
A részben burkolt, részben fűvel borított nagy tér egy hatalmas privát kert hatását kelti. Itt található a pisai székesegyház, a keresztelőkápolna és a ferde torony.

A pisai ferde torony 177 évig készült, de mindössze öt év építés után az altalaj süllyedni kezdett, ami a torony megdőlését okozta. Hihetetlen, hogy ezt nem tartották elég komoly problémának ahhoz, hogy leállítsák az építkezést. Miután a talaj stabilizálódott, a mérnökök hozzáadták a legfelső szinteket úgy, hogy az egyik oldal valamivel magasabb legyen. A tér 1987 óta az UNESCO Kulturális Örökség része, és évszázadok óta a látogatók kedvence.

Free photos of Palaces

6) Prato della Valle, Padova

A Prato della Valle egy 90 000 négyzetméteres, ellipszis alakú városi tér Padovában. Ez a legnagyobb ellipszis alakú tér egész Olaszországban.
A padovaiak rendkívül büszkék a központi terükre, amit  78 szobor övez. Mindegyik egy-egy híreséget ábrázol, mint például  Galileo Galilei csillagászt. Napközben korcsolyázni, sétálni vagy kerékpározni lehet a téren, míg mások piknikeznek vagy napoznak. Ha szombaton a városban vagytok, ki ne hagyjátok a téren a reggeli piacot.

Forráskép megtekintéseKép forrása: histouring.com

7) Piazza Ducale, Vigevano

A Piazza Ducale Ludovico Sforza, a XV. századi milánói herceg ötlete volt, aki az egészet egyszerűen azért építtette meg, hogy lenyűgözőbb bejáratot alakítson ki saját palotájába. Az itáliai reneszánsz egyik kiemelkedő uralkodója, az öreg Ludovica is bőven rendelkezett érzékkel. Bramante és Leonardo Da Vinci mecénása volt, udvarában soha nem volt híján művészeknek és zenészeknek. A terét 1492-ben kezdték el építeni, és mindössze két évbe telt befejezni.
A három oldalról körülölelő homogén épületek miatt a téglalap alakú tér még nagyobbnak tűnik. A negyedik oldalt a város dómja uralja.

Free photos of Bologna

8) Piazza Maggiore és Piazza del Nettuno, Bologna

Bár a bolognai piazza Maggiore és a piazza del Nettuno technikailag két különböző tér, összefüggenek, és túl szépek ahhoz, hogy választás elé állítsuk magunkat.
A Piazza Maggiore a város szívében található, és tökéletes kiindulópont Bologna felfedezéséhez. A hatalmas, kifogástalanul tiszta tér északnyugati sarkában látható a klasszikus XVI. századi Neptun-kút, ami egyben a piazza del Nettuno kezdetét jelzi.

Lábánál négy folyó van, ezek a létrehozása idején ismert négy kontinenst képviselik: a Gangeszt, a Nílust, a Dunát és az Amazonast.
A környező tér kicsi, de a feltűnő szobor rendkívül hatásossá teszi. Különös figyelmet kell fordítani a Neptunusz háromágú szigonyára. Ismerős? A Maserati logoját ez ihlette.

Forráskép megtekintéseKép forrása: italstudio.nl

9) Piazza del Popolo, Ascoli Piceno

Ascoli Piceno egy közepes méretű város Le Marche régióban, az  egyik legelegánsabb és legszembetűnőibb tere található itt.
Ez a központi tér jól ismert reneszánsz stílusának harmóniájáról és travertin burkolatának meleg szépségéről.

A travertin egyfajta mészkő, ami a környező hegyekben található, és számos más híres olaszországi építészeti alkotás (pl. Colosseum) építése során használták.
A város látképéhez hozzátartoznak a tornyok, a középkorban 200-ra becsülték, mára már csak körülbelül 50 torony áll a városban.

Free photos of Rome

10) Piazza San Pietro

A Vatikán szimbóluma, a Szent Péter bazilika az impozáns, barokk Szent Péter téren található.

A grandiózus Szent Péter teret naponta több ezer turista keresi fel.
A XVII. században Gian Lorenzo Bernini a barokk építészet szellemében elegáns urbanisztikus és szimbolikus megoldást talált  az oszlopcsarnok megtervezésével, ami úgy néz ki, mint két kitárt kar, ami fogadja a tömeget.

A belső, elliptikus tér kelet-nyugati hossza 340 méter, merőleges hossza pedig 240 méter. A tér 300.000 ember befogadására képes. Az oszlopcsarnok 248 toszkán oszlopból és 140 szent szoborból áll.

Free photos of Fountain of neptune

11) Piazza Navona, Róma

A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik legfontosabb és legszebb tere, amit három barokk szökőkút díszít, és amit ma kávézók és éttermek vesznek körbe.
A tér helyén egykor római aréna állt, ami nagyobb volt, mint a Colosseum.33 ezer ember fért el benne, ünnepségekre és sporteseményekre használták.

A stadion helyét a 15. században lekövezték, de a tér megőrizte a korábbi aréna hosszú, ovális alakját.A tér ékessége a Négy Folyó szökőkútja. A barokk remekművet nem más, mint Bernini készítette. 

Nápoly, Olaszország, kilátás a Basilica Reale Pontificia San Francesco da Paola templomra a Piazza del Plebiscito-n, a város főterén, és kő oroszlánszobrok. stock fotó

12) Piazza del Plebiscito, Nápoly
Plebiscito népszavazást jelent. Nápoly legnagyobb tere az 1860-as népszavazás után kapta a nevét, amikor a nép arról döntött, hogy csatlakozni kívánnak az egyesített Olaszországhoz.

A Nápolyi-öböl közelében található, Nápoly egyik legjellegzetesebb tere, és a helyiek kedvence. Gyönyörű kormányzati épületekkel és régi uralkodói rezidenciákkal szegélyezik, nem beszélve a gyönyörű San Francesco da Paola bazilikáról, ami az egyik legfestőibb hely a városban.  A tér koncerteknek, bemutatóknak, szabadtéri művészeti kiállításoknak valamint a világ egyik legnagyobb tűzijátékának ad otthont szilveszterkor.

A római színház romjai - Jogdíjmentes Lecce témájú stock fotó

13) Piazza del Duomo, Lecce

Lecce Dél-Olaszország barokk ékköve, a város központi tere a Piazza del Duomo. A téren található a dóm és a harangtorony. A Piazza del Duomo tele van finom kőmunkákkal és pazar részletekkel, például szentekkel és mitológiai vadállatokkal. Mindent a helyi, aranyszínű mészkőből vágtak, ez az egész városnak egyedi megjelenést és textúrát kölcsönöz. A kevés „zárt” olasz terek egyike, ami azt jelenti, hogy csak egy bejárata van. Valójában ez egykor egy udvar volt, nagy ajtókkal, amit anno éjszaka bezárták. A téren csodálatos látványt nyújt a napnyugta, amikor minden narancssárgában izzik.

Free photos of Palermo

14) Piazza Pretoria, Palermo

A Pretoria tér arról nevezetes, hogy az olasz polgári történelem egyik legkülönlegesebb nyilvános vitájának helyszíne. Palermo történelmi városközpontjától mindössze néhány méterre található, és egy széles, Fontana Pretoria nevű szökőkút ékesíti. Mint sok olaszországi szökőkút, ez is rengeteg meztelen szoborból áll.  A

dolgok balul sültek el, amikor a szökőkút 1575-ös átadásakor a helyiek meglátták az aktokat. A történelemben talán ez az egyetlen feljegyzett eset, amikor olaszok tiltakoztak a meztelen szobrok ellen. Át is keresztelték íziben a piazza della Vergogna, azaz a szégyen terére.
A tiltakozások ellenére a városi tanács nem adta be a derekát, a szökőkút ma már megbecsült kincsnek számít. Teljes esti pompájában a kivilágított tér a szökőkúttal Olaszország egyik legcsodálatosabb tere.

A tér történetéről sok érdekességet megtudhattok az alábbi olasz nyelvű videóból:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

scandalo botrány
barocco barokk
fontana szökőkút
circondare körülvenni
utilizzare használat
plebiscito, referendum népszavazás
vergogna szégyen
locale helyi
pittoresco festői
campanile harangtorony

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük