tér

A 14 legszebb olasz tér nyomában 1.

Az olasz terek minden olasz kisváros dobogó szíve. Lehetnek nagyok vagy kicsik, bensőségesek vagy drámaiak, szerények, fényűzőek, régiek, újak.
Valójában néha a tér nem is négyszög alakú, tökéletes példa erre többek között a sienai Piazza del Campo.

Az összes olasz térben közös a polgári és szimbolikus fontosságuk, ezek a közösség fizikai központja és egyben elsődleges szabadtéri színháza is.

Otthont ad a legfontosabb politikai épületeknek, a fő katedrálisnak, kávézóknak, éttermeknek és néha műemlékeknek vagy szökőkutaknak is.

Free photos of Siena

Az olasz piazza eredete

Azt mondják, hogy az olasz tereket először az ókori római gyakorlat alakította ki, amikor az utakat rácsrendszerben építették. A két főút kereszteződésének pontja kiváló helyszín volt, és szinte mindig építettek ide egy templomot, ami a későbbi térré központjává vált.

Free photos of Square

A IV. és az V. században a keresztény templomok mellett a tereken megjelentek a kormányzati épületek, piacok, üzletek.
Ahogy a Római Birodalom ereje az V. században csökkenni kezdett, a városok megerősítették magukat, hogy megvédjék magukat a támadásoktól, és a tér egy megerősített város biztonságos magjává vált.

A történelem során az olasz piazzák számtalan akasztásnak, párbajnak és csatának voltak szemtanúi, de ugyanannyi esküvőnek, keresztelőnek, fesztiválnak, tűzijátéknak és piacnak is adtak otthont.
Az olasz terek ma is a mindennapi élet központja Olaszországban.

Íme a leghíresebb és legismertek olasz terek:

Free photos of Trieste

1) Piazza dell’Unità d’Italia, Trieszt

A piazza Grande vagy más néven piazza dell’Unità három oldalát csodálatos épületek, a negyedik oldalon pedig a tenger veszi körbe. |

A tér, ami Trieszt központjában található, az ország egyik legegyedibb helyszíne. Klasszikus téglalap alakú formája közvetlenül a tenger felé nyílik, tisztelegve Trieszt hajózási történelme előtt, és egyben az egyetlen tengerre néző olasz tér is. Itt  található Trieszt legfestőibb látnivalói közül is néhány, mint például a Palazzo Comunale, a Négy kontinens szökőkútja és más fontos politikai épületek.

Trieszt Olaszország északkeleti határán elhelyezkedő fekvésének, valamint XIX. századi osztrák-magyar fennhatóságának köszönhetően a tér a Monarchia építészeti jegyeit hordozza.

Az alábbi videót elsősorban olaszul tanulók vagy a nyelvet már jól beszélők figyelmébe ajánlom:

Free photos of Architecture

2) Piazza San Marco, Velence

A piazza San Marco az egyik legcsodálatosabb és legmesésebb tere az egész világon, és egyben Itália leghíresebb és leglátogatottabb tere is.

Amikor a Velencei Köztársaság a középkor végén hatalomra jutott,  a lenyűgöző Szent Márk tér is vele együtt nőtt dinamikusan. A teret a Szent Márk-bazilika bizánci építészete és titáni harangtornya uralja. A tér különlegessége egyedülálló hangulatával közvetlenül a velencei lagúnák mellett helyezkedik el festői környezetben.

Velence egyetlen igazi piazzája (a többi térnek más az elnevezése), a Szent Márk tér naponta több ezer látogatót vonz, turistákat és helyi lakosokat egyaránt.
Ha erre jártok, ugorjatok be egy negronira, vagy még jobb, egy bellinire, amit ráadásul Velencében találtak fel  a Harry’s bárban, ahol többek között Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Truman Capote, Alfred Hitchcock és Orson Welles is jártak.

Free photos of Florence

3) Piazza della Signoria, Firenze

A középkori városokban minden térnek megvolt a maga funkciója. Az egyik a város politikai központjaként, a másik vallási bázisaként, a harmadik pedig a gazdaság magjaként szolgált. A firenzei piazza della Signoria nemcsak a város, hanem az egész olasz reneszánsz politikai élet központja volt.

Ez a tér ad otthont a hatalmas Palazzo Vecchiónak, ami a Mediciek székhelye volt, azé a bankárcsaládé, ami a reneszánsz időkben a legkiválóbb elmék, mint például Michelangelo, Vasari, Leonardo, Brunelleschi és Donatello mecénása volt.

Furcsa alakú és impozánsan, talán nincs is több olyan olasz közterület, ami jobban reprezentálja egyetlen család erejét és vízióját.
Itt tekinthető meg a világ egyik legcsodálatosabb nyilvános szoborgalériája, a Loggia dei Lanzi.

Többek között itt áll Michelangelo Dávid szobrának a másolata eredeti helyén, Benvenuto Cellini bronzszobrát és egy ősi oroszlánszobrot, aminek eredete nem ismert.

Free photos of Siena

4) Piazza del Campo, Siena

A Piazza del Campo az inváziók és az azt követő városi erődítmények építésének az időszakában született, a Római Birodalom V. századi hanyatlását követően. Egymással szemben álló házakkal van körbevéve,  ennek a térnek a szépsége az egyedi, legyező alakú formájából fakad.

A hírnevét viszont egy versenynek köszönheti, ami nem más, mint a közkedvelt Palio, ennek a megrendezésére évente kétszer kerül sor.
A Siena különböző városrészeit képviselő lovak egy speciálisan előkészített pálya körül vágtatnak, ami a tér külső oldalán fut.

A lovak mennydörgése az olasz téren teljes vágtában az egyik legnagyobb és legidegtépőbb kulturális esemény Olaszországban, amiről bővebben ITT lehet olvasni.
Ha a városban járunk, érdemes felmenni a  Torre del Mangia tetejére, és megcsodálni az alatta elterülő tér csodálatosan organikus, kagylóformáját.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

A bejegyzés 2. része hamarosan érkezik.

piazza tér
importanza fontosság
origine eredet
simbolo szimbólum
mercato piac
chiesa templom
negozio üzlet
costruire építeni
testimone tanú
statua szobor
Facebook
Twitter
LinkedIn