Old timerek és 100 miglia a prosecco földjén

2023-10-06
Olasz gasztronómia , Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , ,
0

A MilleMiglia veterán autóversenyről már egészen biztosan mindenki hallott, de ismeritek-e a “kistestvérét”, a Centomiglia veterán autók versenyét, ahol száz mérföldet tesznek meg, és amit idén immár 18. alkalommal rendeznek meg a prosecco földjén ?

Free Oldtimer Car photo and picture

A Conegliano Valdobbiadene útvonalon kerül megrendezésre Centomiglia, ami egy, a veterán autóknak fenntartott turisztikai-sport rendezvény, ami a bor- és prosecco út születésének évfordulóját hivatott megünnepelni. Olaszország legrégebbi borútját 1966. szeptember 10-én adták át.
A szebbnél szebb veterán autók a csodálatos Conegliano Valdobbiadene lankás dombjai között robognak, ami az UNESCO Világörökség része.

Az út során megismerhetünk a finomabbnál finomabb helyi ételekkel, borokkal és az elmaradhatatlan habzó borral, a proseccóval is.
Az útvonal festői és bájos, a csodálatos szőlőültetvényeken túl, amik már önmagukban is fergeteges látványt nyújtanak, temérdek történelmi és művészeti látnivalóval találkoznak az idelátogatók.


Képek forrása: finecars.cc

Idén a 18. alkalommal megrendezett Centomiglia veterán autóversenyre 2023. október 6-án és 7-én kerül sor.
Általában 70-75 old timer nevezését fogadják el, nagyon hamar betelnek a helyek erre a versenyre is, ezek szerint sokan szeretik a proseccót.
A résztvevők döntő többsége olasz, de vannak csehek, németek, svájciak és osztrákok is szép számmal a veterán autók kormánya mögött.

Nem tették még közzé a 2023-as adatokat, a tavalyiak alapján 73 veterán autó robogta végig a prosecco lankáit. A legidősebb autó egy 1927-es gyártású Bugatti T37-es volt, a legfiatalabb pedig egy 1997-es Fiat Barchetta.

A teljesség igénye nélkül Maserati, Alfa Romeo, Mercedes, Healey Silverstone, Jaguar, Austin, Ford Mustang, Porche, Volvo csodák gurulták végig a távot.

A verseny érdekessége, hogy a résztvevők kapnak egy radart és ezen felül csakis a papíralapú térkép alapján tájékozódhatnak. Az eltévedés sokszor garantált, de ez a show része.

A résztvevőknek lehetőségük van alternatív módon meglátogatni, keresztül-kasul bejárni Conegliano és Valdobbiadene dombjait,  beleértve  a borászatokban való megállókat és a szőlőültetvényeken áthaladó utakat.

A „Centomiglia sulla Strada del Proseccco Superiore” veterán autóknak szentelt rendezvény, ami lehetővé teszi, hogy egy fantasztikus, egyedülálló tájat ismerjünk meg testközelből, ez szőlőültetvényekkel tarkított dombokból, apró falvakból, kastélyokból, isteni helyi kulináris élvezetekből és kifinomult borokból áll. Olaszország legrégebbi borútján egy veterán autóval utazni exkluzív élmény.

Pontosan egyedi adottságai miatt ezek a rendkívüli dombok kerültek fel az UNESCO Világörökség listájára. 2019-ben megkapta a megtisztelő elismerést, ezáltal ez lett 55. olasz UNESCO-helyszín.
A területet dombos gerincek, kis teraszos szőlőültetvények, erdők, falvak és növények jellemzik. Évszázadokon keresztül ezt a zord terepet sok-sok generáció próbálta alakítgatni. Megérte a fáradtságos munkát!

A verseny első napja Follinából, a Palazzo Barbèristől, IV Novembre térről indul. A Centomiglia aznapi megállói Valdobbiadene és Toffoli di Refrontolo pincéiben.
Másnap a verseny Valdobbiadenéból, a Marconi térről folytatódik, az aznapi megállók Baco da Seta di Vittorio Veneto Múzeum,  Scandolera di Colbertaldo, La Tordera, Fasol Menin és De Riz di San Pietro borospincéi.
A díjátadásra a következő nap délelőttjén kerül sor.

Ez a hatalmas borvidék 3 részből áll:
Core Zone
Buffer Zone
Commitment Zone

A core zone közel 9.200 hektár területen terül el, magába foglalja: Valdobbiadene, Miane, Farra di Soligo, Pieve di Soligo, Follina, Cison di Valmarino, Refrontolo, San Pietro di Feletto, Revine Lago, Tarzo, Vidor, Vittorio Veneto térségét.

A buffer zone közel 9.800 hektár területen terül el,  hozzá tartozik Conegliano, Susegana és San Vendemiano.  Kevésbé meredek lejtők jellemzik, mint a core zonet.

A commitment zone az előbb említett két térségen kívül eső terület, hozzá tartozik  Cappella Maggiore, Colle Umberto, Codognè, Cordignano, Fregona, Godega di Sant’Urbano, Mareno di Piave, Moriago della Battaglia, Sarmede, San Fior, Sernaglia della Battaglia, Segusino, Santa Lucia di Piave e Vazzola.

Az alábbi olasz nyelvű videót elsősorban olaszul már jól beszélők, vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom, amiben számtalan érdekességet tudhatunk meg a prosecco készítéséről, valamint a környék természeti, kulturális és nem utolsó sorban kulináris kincseiről.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

la sede székhely
auto d’epoca oldtimer / veterán autó
collina domb
degustare kóstolni
strada del vino borút
degustazione del vino e del prosecco prosecco és borkóstolás
anniversario évforduló
itinerario útvonal
Patrimonio dell’Umanità Unesco UNESCO világörökség
vigneti szőlőültetvények

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük