Bemutatom az éttermekben és bárokban leggyakrabban rendelhető olasz kávéfajtákat, de előtte ismerkedjünk meg a nemzetközi kávénap eredetével.
Kép forrása: tripadvisor
A Nemzetközi Kávénap pontos eredete nem ismert.
Egy eseményt először 1983-ban Japánban népszerűsített a The All Japan Coffee Association, és az Egyesült Államokban már 2005-ben nyilvánosan emlegették a National Coffee Dayt, ezt követően találták fel az olaszok a spanyol viaszt.
2014. márciusi ülésén döntött úgy a Nemzetközi Kávészervezet, hogy az Expo 2015 részeként Milánóban indította el az első hivatalos Nemzetközi Kávénapot, eme jeles esemény szeptember 29-én van.
21 féle olasz kávét szolgálnak fel Olaszországban, íme a “kis” kávébiblia, amit egy kétrészes bejegyzésben hoztam el.
1) Eszpresszó kávé – caffè espresso
Az eszpresszó a standard Olaszországban, és a legtöbb más kávévariáció építőköve. Röviden: az olasz kávék királya!
Ha csak egy kávét kérsz, alapból erre fog a báros vagy a pincér asszociálni.
A kávé mindig egy tökéletes alibi egy kis szünethez, fogyasztható bármikor, bárhol és bárkivel, útközben vagy étkezés után, az espresso az a kávé, amit az olaszok a legjobban szeretnek és amiből a legtöbbet fogyasztanak.
2) Rövid eszpresszó kávé – caffè ristretto
Egy apró csésze, aminek hatalmas ereje van!
Mindösszesen 30 ml vízből készített, méregerős kávé, ahol a presszókávé összes aromája koncentrálódik. Erős, markáns kávé, amit lehetőleg önmagában fogyasztanak.
3) Dupla eszpresszó kávé – caffè doppio espresso
Két eszpresszó egy csészében és voilá, máris megvan a dupla eszpresszó. Ha úgy érzed, hogy dupla adag koffeinre van szükséged ahhoz, hogy átvészeld a napot, csakis ezt rendeld.
4) Koffeinmentes – decaffeinato
Bár nagyon alacsony a koffeintartalma, jó tudni, hogy nem létezik teljesen koffeinmentes kávé.
5) Forró macchiato kávé – caffè macchiato caldo
Dióhéjban a macchiato egy olyan ital, ami az eszpresszókeverék intenzív aromáját egy csepp forró habosított tej krémességével ötvözi.
Manapság az olasz bárreggeli egyik nagy klasszikusának tekinthető, látszólagos egyszerűsége ellenére sok gyakorlást és rendkívüli precizitást igényel a tökéletes macchiato elkészítése.
Kép forrása: rosebymary
6) Hideg macchiato kávé – caffè macchiato freddo
A caffè macchiato freddo egy eszpresszó kávé hideg, habosított tej hozzáadásával.
7) Árpakávé – caffè d’orzo
Az árpakávé a hagyományos kávé árpaalapú alternatívája.
A termék eredete a második világháborúig nyúlik vissza, akkoriban a klasszikus kávé ára az egekbe szökött, gyakorlatilag beszerezhetetlenné vált, így az olaszok is árpából készítettek hasonló ízű italt.
Az árpakávé elősegíti a vércukorszint csökkentését, a toxinok eltávolítását, a bélrendszer helyes működését.
Kép forrása: nonsolobenessere
8) Likőrös kávé – caffè corretto
A caffè corretto ikonikus olasz kávé, általában nagy étkezések után vagy késő délután fogyasztják, egy szelet süteménnyel.
A caffè corretto úgy készül, hogy egy egyszerű eszpresszóhoz alkoholos italt, mint például grappát, sambucát, baylest, rumot vagy whiskyt öntenek.
Kép forrása: italyfromtheinside
9) Jeges kávé – caffè freddo
Elsősorban forró nyári napokon fogyasztják.
Kapsz egy csésze normál kávét és egy pohár jeget.
Várj egy kicsit, amíg a kávé szobahőmérsékletűre hűl, majd öntsd a jégre.
10) Bon bon kávé – caffè Bon Bon
Eredetileg Spanyolországban született kávé, ami Olaszországba is eljutott és pillanatok alatt népszerűvé vált.
Úgy készítik, hogy édesített, sűrített tejet adnak egy üvegpohárban lévő eszpresszóhoz, és három színes, jól körül határolható, vízszintes réteg születik, amit fogyasztás előtt összekevernek.
Kép forrása: giallozafferano
11) Cappuccino
Egy eszpresszó kávéból áll, párolt tejhab hozzáadásával, általában 180 ml-es vagy kisebb csészékben szolgálják fel.
Az olaszok általában cappuccinót isznak reggelire, gyakran édes croissantnal. Tejes kávét szigorúan déli 12 óráig fogyasztanak, a nap hátralévő részében más típusú kávét részesítenek előnyben.
Hogy mi a tökéletes tejhab titka?
Megtudhatjátok az alábbi videóból, amit elsősorban olaszul már beszélők vagy a nyelvet tanulók számára ajánlok.
12) Cappuccino matcha
A matcha egy Ázsiából származó zöld tea finom változata, ami a múlt század végén került be a nyugati világba, és ami sokak meglepetésére Olaszországban is egyre elfogadottabbá vált.
A cappuccino matcha a klasszikus cappuccino újra gondolt változata, ahol kávé helyett matchát használnak, és párolt tejhabbal keverik.
Hamarosan érkezik a 2. rész is.
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂
ordinare | rendelni |
gusto | íz |
amaro | keserű |
zucchero | cukor |
concentrazione | koncentráció |
caffeina | koffein |
privo di caffeina | koffeinmentes |
goccia | csepp |
latte | tej |
latte montato | habosított tej |