3+1 szerencsét hozó szilveszteri olasz étel

2019-12-30
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Ha jólétet és szerencsét szeretnénk az új esztendőre, kezdjük Olaszországban is az asztalnál (természetesen a piros bugyi kötelező!):
a néphiedelem szerint bizonyos ételek bőséget és jó szerencsét hoznak, és vannak olyan ételek, amiket jobb, ha szilveszterkor/újévkor messziről elkerülünk.

Honnan származik a szerencsés ételek újévi hagyománya?

Néhányuk görög vagy a római eredetű, mások a keleti kultúrákból származnak, vagy gyakran egyszerű paraszt rítusok, amik apáról fiúra szálltak.
Amellett, hogy szilveszterkor piros vagy vörös alsónemű viselésével szerencsét vonzunk, ugyanúgy a szilveszteri /újévi elfogyasztott ételekkel is a jólétet és a jó szerencsét szimbolizálhatjuk.

1. Lencse

A pénz és a gazdasági növekedés szimbóluma.
A lencse a pénzt szimbolizálja: kerek és lelapított alakja apró érmékre emlékeztet. A hagyomány szerint minden lencseszem megfelel egy pénzérmének, ergo ha sok lencsét fogyasztunk a szilveszteri vacsorán, akkor a gazdasági vagyonunk garantálható lesz.
A lencséhez cotechino (vastag sertéskolbász) dukál, ami szintén jó ómen.

A nyers lencsét kis vörös vagy aranyszínű tüllzacskókba tehetjük, és asztali dekorációként használhatjuk.
A lencseevésnek ősi eredete van. A lencse az első hüvelyes, amit a görögök és a rómaiak termesztettek, és az ókori Rómából származik az a szokás, hogy szilveszterkor lencsét esznek.

Ezenkívül az új év elején hagyomány volt a „scarsella” nevű bőrzsákot ajándékozni tele lencsével, amit az övhöz kötve hordtak és viselője számára egész évben biztosította a szerencsét.

2. Rizs

A rizs a lencséhez hasonlóan a bőség és a gazdagsági növekedés szimbóluma a következő évre.
Olaszországban a rizsnek és a belőle készült ételeknek bőséges választéka áll rendelkezésünkre.
Ha ennek ellenére nem szándékozunk rizsétel fogyasztani szilveszterkor, akkor néhány marékkal szórhatunk belőle az asztalra, vagy kis kristálytálakat tölthetünk meg.

Ha tutira akarunk menni, tegyünk 7 szem rizst és 7 gránátalma szemet egy zöld szövetzsákba, és tegyük dekorációként az asztalra.
Alternatív megoldásként egy marék rizzsel a zsebünkben is mászkálhatunk. 🙂
A rizsre vonatkozóan nincs régi hagyománya a szilveszteri vacsorához, hiszen sokáig nem mindenki tudta megfizetni, és gabonafélével helyettesítette.
Viszont gondoljunk csak bele, az esküvők során zajló rizs dobálása egyenlő a bőség szimbólumával.

3. Sertéshús

Olaszországban a fejlődés, haladás szimbóluma.
A sertéshús az újév esténél fogyasztandó szerencsés ételek közé tartozik, legyen az borda, húsgombóc, vagy akár hagyományos cotechino formájában.
A sertés a néphagyomány egyik jelképe, valójában a bőségét képviseli: „a sertés semmit nem dob el, nem pazarol”, emellett megfizethető és húsa ízletes.
A sertés a haladás szimbóluma, mivel soha nem lép hátrafelé.

3+1. Chili paprika

A szerencsétlenség elkerülésének a szimbóluma.
A piros színű chili paprika, mint a híres nápolyi szerencsét hozó kürt, elengedhetetlen a gonosz szellemek távoltartásához.
Fűszerként vagy dekorációs elemként tehetjük a szilveszteri asztalra, elsősorban babonából, hiszen egyrészt piros színű, másrészt pedig hegyes alakja hasonlít a nápolyi szarvhoz, amit ha magunknál hordunk, elkerüljük a bajt és az irigységet.

Mit tilos enni a szilveszteri estén?

A homártól a madarakig széles a választék.
Ha jót akarunk magunknak, a szárnyas ételeket nagyon messziről kerüljük el aznap, mert a babona úgy tartja, hogy ezek a jószágok a szerencsékkel repülnek el.
Valamint kerüljük el a páncélos tengeri herkentyűket, homárt, rákot és társait.
Ezek a jószágokat aznap azért nem ajánlatosak fogyasztani, mert hátrafelé lépkednek és szimbolizálják a hátra lépéseket, hátráltatják a fejlődést, az előre lépést.

Buon 2024 a tutti voi! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

 menù (il) menü
tradizione (la) hagyomány
zampone (lo) disznóláb
lenticchie (tsz.) lencse
frutta secca szárított gyümölcs
riso rizs
i cibi (tsz) portafortuna szerencsét hozó ételek
cenone (il) di capodanno szilveszteri vacsora
maiale (il) disznó
uva szőlő

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük