A 3 Gassmann fiú, avagy az alma nem esett messze a fájától

2021-02-20
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Azt mondják, az alma nem esik messze a fájától, és azt is, hogy a tehetség örökletes, ezt csak megerősíteni tudja a 3 generációs Gassmann család.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: dongengduniadalamtangan.blogspot

 

Vittorio Gassmann (1922 – 2000),  aki ma, szeptember 1-én ünnepelné a 101.  születésnapját,  olasz színész, rendező, forgatókönyvíró és író volt. Színészi karrierje során megváltoztatta a nevét Gassmanra.

Őt tekintik az egyik legjobb és legreprezentatívabb olasz színésznek, aki hosszú karrierje során szinte már mániákus, abszolút professzionalizmussal játszotta el minden szerepét.
Emellett a Teatro d’arte Italiano színház alapítója és igazgatója is volt.
Az olasz komédia egyik kiemelkedőbb színészeként tartják számon Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Totò, Nino Manfredi és Marcello Mastroianni mellett.

 

Számos olasz és nemzetközi díjat, elismerést tudhatott magáénak, mint például a Cannes-i és a Velencei Filmfesztiválon 1996-ban kapott egy-egy életműdíjat.
A teljesség igénye nélkül az alábbi filmekben nyújtott kiemelkedő alakításáért vehette át a legjobb férfiszínésznek járó díjat:
La grande guerra, Il sorpasso, La congiuntura, Il tigre, Profumo di donna, Caro papà.

Vittorio nagy nőcsábász hírében állt, 3 házasságban és 3 fontos élettársi kapcsolatban élt (állítólag nem egyszerre).

Az egyik ilyen, házasságon kívüli kapcsolatából született a rendkívül jóképű Alessandro (szintén színész és rendező) 1965-ben, aki visszaváltoztatta a vezetéknevét Gassmannra.


Forrás: imdb.com

Alessandro az édesapja önéletrajzi filmjében debütált a filmvásznon 17 éves korában, ahol édesapjával együtt játszott a Di padre in figlio című filmben, és akivel-akitől eltanulja a színészmesterség minden csínját-bínját.

1997-ben Ferzan Özpetek Török fürdő (Il bagno turco) című filmjében játszotta a főszerepet óriási sikerrel, ami meghozta számára a hírnevet.
Életem egyik legmeghatározóbb filmje ez, ajánlom az alábbi linket minden olaszul már tudó vagy a nyelvet tanuló számára:

Számtalan filmben szerepelt azóta, a teljesség igénye nélkül néhány cím: Caos calmo, Il compleanno, Il padre e lo straniero, 4 padri single, Razzabastarda, Una storia senza nome.

Az alábbi linkben édesapjáról is beszél, érdemes végignézni:

1998-ban született meg fia, Leo Gassmann énekes-dalszerző, akinek a neve egészen biztosan ismerősen cseng, ha követtétek a tavalyi Sanremói Dalfesztivált.

Leo 7 évesen kezdett el zenélni, először klasszikus gitározni tanult, majd 2 évvel később már egy konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Néhány évvel később a klasszikus zenéről átnyergelt a popra, valamint énekelni tanult.
2020-ban beválogatták a Sanremói Dalfesztivál ifjú tehetségei közé, ahol a Nuove Proposte kategóriát a Vai bene così című számával megnyerte.
Sikeres napnak könyvelheti el ezt a bizonyos februári napot, mert aznap megjelent élete első albuma is, a Strike.

Ha úgy gondolod, hogy ez a bejegyzés másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

A borítókép forrásai: rbcasting.com; imdb.com; italiasera.it

vita privata magánélet
attore színész
attrice színésznő
recitare játszani (szerepet)
regista rendező
cantante énekes
musica classica klasszikus zene
selezionare válogatni
esce il primo album (uscire) megjelenik az első album
conservatorio konzervatórium

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük