Az olaszok pontosan tudják, milyen frissítővel érdemes próbálkozni a nyári hőség ellen. Ismerkedjünk meg az Aperol Spritz történetével!
A Barbieri fivérek, Luigi és Silvio édesapjuktól örököltek egy családi vállalkozást, ami egy padovai likőrgyár volt.
1912 és 1919 között, 7 éven át tartó kísérletezésük és kemény, megfeszített munkájuk eredményeként született meg az Aperol, amit a padovai vásáron mutattak be 1919-ben nagy sikerrel.
A következő évtizedben, a háború után egyre népszerűbb itallá vált az olasz fiatalok körében.
Az ’50-es években született meg a végleges recept, ami végérvényesen elindította az italt a siker és a hírnév irányába. Szintén ebben az időszakban sugározták az első tévés Aperol reklámot is.
Kép forrása: aperol.com
A 2000-es évek elején a Campari Csoport felvásárolta az Aperolt, és hatalmas kampányt csapott az olasz italnak, ami egy divatos, új életstílus szimbólumává vált nem csak Olaszországban, hanem világszerte.
Kép forrása: aperol.com
2009-11 között tarolt az Aperol Spritz Life, majd ezt követően robbant be az immár mindenki által ismert, imádnivaló frissítő, az olasz „fröccs”, azaz a 3,2,1 Aperol Spritz.
Édes és keserű narancsból, különféle fűszernövényekből és gyökerekből készült, édes-kesernyés receptjét, ennek pontos összetevőit lakat alatt, hétpecsétes titokként őrzik.
Az Aperolból készült frissítő elkészítése nagyon egyszerű.
A fröccsszerű ital könnyű, édeskesernyés frissítő, így itatja magát.
Tudtátok-e, hogy az Aperol Spritz létrejötte az észak-olaszországi területeken állomásozó osztrák katonáknak köszönhető?
A katonák az Aperolt túl magas alkoholtartamú italnak találták, így szénsavas ásványvízzel vagy szódával „fröccsöt” készítettek belőle. Ennek köszönhető az Aperol Spritz elnevezése is, ami a német „spritzen” szóból keletkezett.
Az Aperol Spritz olasz módra elkészítéséhez a 3:2:1 arányt kell érvényesíteni.
Hozzávalók 1 adaghoz:
– 3 rész (120 ml) Prosecco
– 2 rész (80 ml) Aperol
– 1 rész (40 ml) szóda vagy szénsavas ásványvíz
– jégkocka
– narancskarikák
– olívabogyó
Egy kancsóban keverjük alaposan össze a Proseccót, az Aperolt és a szódát vagy az ásványvizet!
Töltsük az italt borospohárba, opcionális adjunk hozzá jeget és díszítsük olívabogyóval és narancsszeletekkel!
A történet nem lenne teljes, ha Guinness rekord nem született volna az Aperol apropóján.
Tavaly (2019) állították fel a legújabb rekordot, amikor 5932-en koccintottak egyidejűleg Padovában. 🙂
Kép forrása: insider
Íme egy aperol reklám, nagy olasz nyelvtudás nem szükséges a megértéséhez: 😉
Az Aperol nem mindig szénsavas
Bár manapság szódával és pezsgővel készítik, az Aperol Spritz történetében nem mindig volt szénsavas. Az első változatokat csak egyszerűen Aperollal és vízzel keverték, majd később kezdtek el szódát használni.
Aperol Spritz és az olasz vendéglátás
Az Aperol Spritz az olasz „aperitivo” kultúra szerves része. Az „aperitivo” szó a délutáni, esti időszakot jelenti, amikor a helyiek egy ital kíséretében lazítanak, és a baráti társaságok, családok összegyűlnek, hogy együtt élvezzék a jó időt és a társasági életet. Ez az időpont az olaszok számára több, mint egyszerű italozás: egy társasági élmény, amit a Spritz kiválóan képvisel.
A Spritz rituálé
Olaszországban az Aperol Spritz nem csupán ital, hanem egy életérzés is. A naplemente előtt, egy olasz teraszon elfogyasztott Aperol Spritz a társasági élet része, amit gyakran kis falatokkal, például olívabogyóval vagy prosciuttóval kísérnek.
Az Aperol a hírességek kedvence is.
Az Aperol Spritz az olasz divat- és művészvilág körében is kedvelt. Az ital egyfajta szimbólumává vált a stílusos nyári hangulatnak, és gyakran megjelenik filmekben és fotósorozatokban is.
Az Aperol és a „Negroni” kapcsolata
Bár az Aperol Spritz a legismertebb Aperol-alapú ital, az Aperol-t más híres koktélokban is használják. Egy ilyen ital a „Negroni Sbagliato”, amelyet az eredeti Negroni koktél helyett Aperol-lal készítenek. A Negroni Sbagliato („hibás Negroni”) egy olasz találmány, amely különösen népszerűvé vált a 2000-es évek végén, amikor a könnyedebb koktélok kezdtek teret nyerni.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
sperimentazione | kísérletezés |
ereditare | örökölni |
azienda di liquori | likőrgyár |
popolare | népszerű |
acquisizione | felvásárlás |
successo | siker |
a livello internazionale | nemzetközi szinten |
gusto | íz |
dolce amaro | édeskeserű |
servire | szolgálni, felszolgálni |