Az olasz találmányok nyomában 3.

2021-10-12
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az olasz találmányok nyomában 3.

A sorozat első két része ITT és ITT található.

Bank
Az első bankot Genovában, 1407-ban alapították, San Giorgio néven. Ez volt az első intézmény, ami az államadósság kezelésével kezdett foglalkozni. A Banca di San Giorgiót közintézményként ismerték el, amiben az állampolgárok sokkal jobban megbíztak, mint  a kormányban.


Kép forrása: ilmugugnogenovese.it

Lottó
A lottó intézménye is Genova városállamhoz köthető. Itt a kormányzó testülete úgy újult meg, hogy tagjai köréből évenként öten kiváltak. A megüresedett helyekre előbb 120, később 90 jelölt közül, sorsolás útján delegálták az új szenátorokat.

Minden évben izgatottan várták a választásokat, a polgárok nagy része fogadásokat kötött az öt új tag személyére. Aki legalább két új tanácstag nevét eltalálta, már valamilyen mértékű jutalomhoz jutott.  A fogadások olyan népszerűvé váltak, hogy külön iroda, majd később egy egész hálózat szervezésére volt szükség.

Az esedékes évi sorsolással megbízott szenátor Benedetto Gentile volt az, aki 1576-ban javasolta a városvezetésnek, hogy a játék legyen hivatalos, az ebből befolyj jövedelem pedig szolgálja ezentúl az állam céljait.

A 90 jelölt neve mellé 1-1 számot írtak, minden megvásárolt jegy profitot jelentett a kibocsátó hatóságoknak.  Az olasz városállamokban sorra nyíltak a lottériák.

Gyakran a 90 szenátorjelölt neve helyett eladósorba került szegény leányok kerültek a listára. Az alkalmi sorsjáték rendszeres szerencsejátékká fejlődött, és miután meghódította Itáliát, egész Európában is elterjedt.

Forráskép megtekintése

Újság 
1563-ban Velencében kezdék el értékesíteni a heti, információs lapokat, az úgynevezett “gazzetta”-kat, amik egy ezüstérmébe kerültek, ezeket a velenceiek gazetának hívták.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: agi.it

Távcső
Galilei első távcsöve, amit 1609-ben készített, egy főcsőből és két kisebb szakaszból állt, ebben az objektív és az okulár voltak elhelyezve. Az objektív átmérője 51 mm volt, az eszköz 14-szeres nagyításra volt képes.

Binoculars, Person, Telescope, Woman

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

banca bank
lotteria lottó
giornale újság
cannocchiale távcső
gestire kezelni
debito pubblico államadósság
banca centrale központi bank
vincere nyerni
senato szenátor
povero szegény

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük