Calabria az olasz félsziget legdélibb régiója, ami a Tirrén-tenger és a Jón-tenger között húzódik.
Történelemben, kultúrában és lélegzetelállító tájakban gazdag régió.
Igazi paradicsom a történelem és a régészet szerelmeseinek.
Ismerkedjünk meg Calabria számos érdekességével, ami a tengeren és a tengerpartokon kívül sokkal többet kínál: nemzeti és regionális parkokat, régészeti lelőhelyeket, kastélyokat, apátságokat, csodálatos falvakat és történelmi központokat.
A Calabria név eredete
A név eredete meglehetősen bizonytalan, az első hipotézis szerint a Calabrī kifejezés valójában a sziklás és zord területre utalhat.
Egy másik feltételezés ehelyett a kifejezés görög eredetét veszi figyelembe, ami nagy valószínűség szerint a kalón-bryōn (vagyis a jót/szépséget adó föld) szóból ered, és a talaj termékenységére utal.
Calabria régió címere
A Calabria régió címere négy szimbólumot tartalmaz, ezek a regionális identitást képviselik. A kör alakú címer tetejéről kiindulva egy zöldellő laricio fenyőt találunk, ami a Sila fennsíkon igen elterjedt, és ami amely jelen esetben a vidék természeti csodáit képviseli. Az óramutató járásával megegyező irányba haladva egy fekete keresztet találunk, ez utal a calabriaiak az első keresztes hadjáratában (1096-1099) való részvételére. A kék oszlopfő a Magna Graecia kulturális örökségét jelképezi. Végezetül a fekete bizánci kereszt a Bizánci Birodalomhoz való történelmi hovatartozásra emlékeztet.
Kép forrása: antropia
A régió számokban
Az olasz félsziget legdélebbi régiója, és túlnyomórészt hegyvidéki és dombos területe van, amit három oldalról a Tirrén-tenger (nyugat) és a Jón-tenger (keleti és déli) vesz körül.
Valójában csak egy régióval határos északon, ami Basilicata.
Lakossága 1 838 150 fő, területe 15 212,65 km2. 121 lakos/négyzetkilométer, tehát az olaszországi átlaghoz képest (195 lakos/négyzetkilométer) kevésbé sűrűn lakott térség.
Ugyanakkor a települések száma azonban igen magas, szám szerint 404. Ezzel az ötödik helyen áll az olasz rangsorban Lombardia, Piemont, Veneto és Campania után. Ez utóbbi régiók mind határozottan nagyobbak, mint Calabria.
A ‘nduja
A leghíresebb olasz ételek és alapanyagok közül néhány Calabriából származik: citrusfélék, chili paprika, édesgyökér, tropeai lilahagyma és a híres nduja.
A nduja sertéshúsból készült pácolt kolbász, sóval és chilivel ízesítve, nagyon lágy állagú, olyannyira, hogy úgy kenhető a kenyérre, mintha krém lenne.
Az ‘nduja-t sajtok kíséretében fogyasztják, szószok és fűszerek készítéséhez használják, pizzára is tehetik vagy egyszerűen egy szelet kenyérre kenik.
Az eredetét Spilinga városához (Vibo Valentia) kötik, de úgy tűnik, hogy a név a francia andouille szóból származik (ami különféle húsalapú készítményekre utal), és ami az Anjou uralom idején érkezett Dél-Olaszországba.
Ha valaki elkészítené, íme az olasz nyelvű recept:
Bergamott
Calabria másik különlegessége a bergamott, ami a citromhoz vagy a mandarinhoz hasonló citrusféle, sárga vagy zöld színű.
A régió a világ egyik fő bergamott termelője, termesztése a régió déli részén, a Jón-tenger partján, Reggio Calabria környékén található.
A bergamottból értékes illóolajokat nyernek, amit parfümök és kozmetikai termékek készítéséhez használnak, de a kulináris területen is felhasználják ételek, desszertek és főzetek ízesítésére.
A görög-calabriai nyelvjárás
A görög-calabriai dialektus egy nagyon sajátos nyelvjárás, amit Reggio Calabria nagyvárosában beszélnek.
Ennek az eredete meglehetősen bizonytalan. Egyes tanulmányok szerint Magna Graecia idejére, tehát arra az időszakra nyúlik vissza, amikor az ókori görögök gyarmatosították Dél-Itáliát.
Más szakértők szerint az eredet a középkori népvándorlásokban keresendő, míg egy harmadik hipotézis szerint a két esemény kombinációjával született a nyelvjárás.
Napjainkban 500-2000 közötti főre becsülik azoknak a számát, aki beszélik ezt a nyelvet.
Olaszosok, nézzétek csak ezt a videót!
Álomstrandok
Calabria látványos strandjairól híres. Az olyan fürdőzőhelyek, mint Tropea, Capo Vaticano és Caminia kristálytiszta vízzel és aranyszínű homokkal büszkélkedhetnek, a tenger és a nap szerelmesei a világ minden sarkából érkeznek ide, sőt számos film és sorozat forgatási helyszínéül is szolgálnak.
Hamarosan érkezik a bejegyzés 2. része.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
penisola | félsziget |
Mar Tirreno | Tirrén-tenger |
Mar Ionio | Jón-tenger |
esplorare | felfedezni |
eredità | örökség |
stemma (lo) | címer |
pino | fenyőfa |
montuoso | hegyes |
peperoncino | erőspaprika |
parco nazionale | nemzeti park |